Društvo

Situacija na Lovćenu povoljnija, požar pod kontrolom

Situacija sa požarima na terirotiji NP Lovćen je konačno povoljnija, a vatrogasne ekipe i dalje su na terenu. To je saopšteno iz Opštine Cetinje nakon današnjeg obilasku ugroženih područja na teritoriji prijestonice, u kojem su učestvovali gradonačelnik Aleksandar Bogdanović , direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić, direktor NP Crne Gore Elvir Klica i komadir Službe zaštite Aleksandar Zuber.

“Nakon izuzetno teške noći na požarištima, danas je situacija na teritoriji Nacionalnog parka Lovćen povoljnija. Sve naše vatrogasne ekipe su danonoćno na terenu i njima, pored aviona i helikoptereske jedinice MUP-a i pripadnika Vojske Crne Gore, pomažu zaposleni u nacionalnim parkovima, vatrogasci iz Podgorice, Mojkovca, Danilovgrada, Nikšića, Budve, Berana, Kotora, Bijelog Polja, Rožaja i Bara, kao i veliki broj mještana i dobrovoljaca, među kojima i članovi Fudbalskog kluba Lovćen, Izvođačkog odreda Gojko Kruška i mnogi drugi. Prijestonica u ovoj složenoj situaciji ima snažnu podršku Direktorata za vanredne situacije, Vojske Crne Gore i svih državnih organa. Veliki problem još uvijek stvara jak vjetar, međutim, očekujem da se situacija do kraja dana stabilizuje i drži pod kontrolom”, kazao je  Bogdanović.

On je dodao da je najbitnije da se sačuvaju životi i imovina ljudi. Posebno je apelovao na sve medijske kuće da objektivno informišu javnost o situaciji na teritoriji Lovćena, kako se ne bi stvarala prevelika panika, jer smo, kako je naglasio svi na istom zadatku.

Bogdanović je kazao da su angažovani svi resursi, ljudski i materijalni, kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji prijestonice.

Danas se na Lovćeni nalazi 15 vatrogasnih vozila sa preko 50 vatrogasaca. Gašenje požara umnogome zavisi od vremenskih uslova i jakog vjetra koji mijenja pravac, tako da se situacija iz časa u čas mijenja.

Najaktivniji požar danas je bio na putnom pravcu ispod Mauzoleja zbog jakog i nepovoljnog vjetra. Kritično je bilo na Gornjem i Donjem Bosturu i dijelu prema Ivanovim koritima, kao i na potezu prema Presjeci, dok je situacija u Ćeklićima i Građanima stabilnija.

“U gašenju požara, osim Službe zaštite NP Lovćen, danas su učestvovali i radnici za ambijentalnu higijenu i nadzornici Službe fizičke zaštite NP Durmitor i NP Skadarsko jezero kako bi pružili podršku i pomogli kolegama u NP Lovćen, Vatrogasna jedinica Cetinje, Direktorat za vanredne situacije Vlade Crne Gore, Vojska Crne Gore, Lovačko-ribolovačko društvo Cetinje, Izviđački odred Gojko Kruška, mještani i volonteri. Posebnu zahvalnost dugujemo vatrogascima iz Vatrogasnih službi Podgorice, Nikšića, Budve, Tivta i svih sjevernih opština koji su svojim kolegama bili na ispomoći”, ističe se u saopštenju NPCG.

Direktor NPCG, Elvir Klica naglasio je da uzimajući u obzir cjelokupnu složenost situacije i ukupno višednevno angažovanje predstavnika svih institucija i organizacija u sistemu zaštite i spašavanja, kao i angažovanje mještana i volontera, želi da ispred JPNPCG i u svoje lično ime, izrazi zahvalnost svima koji svih ovih dana učestvuju u gašenju požara.  

Iz NPCG podsjećaju da je Elvir Klica zajedno sa direktorom NP Veselinom Živanovićem nakon jučerašnjeg obilaska opožarenih područja u NP Lovćen inicirao održavanje sastanka sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Bogdanovićem, Službom zaštite i spašavanja Prijestonice, te predstavnicima Direktorata za vanredne situacije.

“S tim u vezi, sinoć je na Ivanovim Koritima održano zasijedanje Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje i nakon toga definisane hitne mjere i aktivnosti u cilju lokalizovanja požara u NP Lovćen. Takođe je Opštinski štab zajedno sa JPNPCG uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara”, zaključuje se u saopštenju.

P0odsjećamo, sinoć je na Cetinju za vatrogasce i sve koji su učestvovali u gašenju požara bila teška noć. Vatrena stihija prijetila je da ugrozi imanja, kuće mještana i Njegošev mauzolej.

Send this to a friend