Društvo

Direktorica Gimnazije u Danilovgradu: Premijer da ne stavlja sagovornike u kontekst optuženika

Gimnazija Danilovgrad

Direktorica danilovgradske Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” Nataša Latković, poručila je premijeru Zdravku Krivokapiću da ubuduće uvaži sagovornike koje je pozvao na razgovor, te da ih ne stavlja u kontekst optuženika, obraćajući im se povišenim i prijetećim tonom.

Pravo na štrajk je, kako je navela Latković, legitimno pravo svakog radnika i nije u redu da ih nazivate ucjenjivačima zbog toga.

Krivokapić je juče poručio sindikalcima da sa pozicije „ucjenjivača“ niko ne može i ubuduće neće moći da razgovara sa Vladom, ni kada su u pitanju Sindikati ni kada su u pitanju političke stranke. Izaći u susret svim zahtjevima prosvetara, značilo bi, kako kaže premijer „da smanjimo plate i penzije za koje smo rekli da će biti redovne i stabilne“.

Njeno reagovanje prenosimo integralno:

“Uvijek sam smatrala da je ljekovito popričati sa samim sobom ispred ogledala. Pa i naglas. Pa i usljed nekog nezadovoljstva lupiti šakom o sto ili prijeteći podići prst. Nije poželjno to raditi pred publikom, a ako se i desi, onda je najbolje da monologu prisustvuje neko ko vam je blizak i ko će imati razumijevanja za prijeteći ton, promašeni padež i neće vam zamjeriti zbog ne baš jasnih i racionalnih formulacija.

Juče sam, iako bijah pozvana na dijalog na visokom nivou, umjesto učesnika u dijalogu, nevoljno postala dio publike koja je ispratila ne monolog, već monodramu čiji se akter, vidno uznemiren, prijetećim tonom obraćao sebi, ne mareći za padeže, ton i stil tokom izlaganja. Prvo sam pomislila da se obraća nama i nevoljno odlučila da odslušam izlaganje u nadi da će do dijaloga, na koji sam pozvana, i doći i da ću dobiti priliku da reagujem, dam svoje mišljenje, ali ne i da se branim jer se ne prepoznah ni u jednoj od optužbi koje su izrečene prijeteći uz udaranje govornice kojoj će biti potrebna “reanimacija”.

Na bini, iza glavnog aktera monodrame, stajali su i statisti, mahom iz resornog Ministarstva, kao dio scenografije. Do kraja monodrame nisam shvatila njihovu ulogu. U pozivu, koji sam dobila, pisalo je da će i oni učestvovati u, nadala sam se, konstruktivnom razgovoru o aktuelnoj “situaciji u vaspitno-obrazovnom sistemu”. Monodrama je okončana stidno započetim aplauzom nekoliko pari ruku iz publike koji je, ne naišavši na podršku većeg dijela publike, prije utihnuo nego je i započeo. Bisa nije bilo, a glavni akter i statisti su se povukli sa scene i pošli na sljedeći, kako reče glavni akter, sastanak, zbog čega nije imao vremena da odgovara na naša pitanja, te poručio da pišemo ministarstvu u slučaju da nam je što ostalo nejasno. Takođe nas je obavijestio i da ministarka, čije je učešće bilo najavljeno u pozivu koji i sama potpisuje, nije došla jer je bolesna.

Kasnije u toku dana pogledala sam na sajtu Vlade Crne Gore snimak monodrame kojoj sam prisustvovala, vješto montiran bez uvodne i završne riječi. Teško je sabrati utiske nakon poziva na razgovor na kojem vam je uskraćeno da govorite. Ćutati neću.

Sa velikim entuzijazmom sam se odazvala pozivu „na razgovor o aktuelnoj situaciji u vaspitno-obrazovnom sistemu“ uz očekivanje da ću nakon razmjene primjera dobre prakse sa kolegama/koleginicama i premijerom, dobiti neke nove ideje o tome kako poboljšati nastavu u tekućoj školskoj godini. Nažalost to se nije desilo.

Premijer je počeo obraćanje prijateljskim tonom predstavivši sebe kao nekoga ko nas savršeno razumije jer je i sam prosvjetni radnik. U daljem izlaganju pokazalo se da i nije najbolje verziran u prosvjetu. Konstatacijama da djeca u školu dolaze sa strahom i da jedva čekaju da izađu iz nje, kao i „da ih nastavnici za vrijeme časa ne uspijevaju naučiti nego se time bave na dopunskoj nastavi poslije časa“, naveo bi svakoga ko ga sluša da se zajedno sa njim zapita: „Kakvu smo mi to danas školu stvorili?“ Da ne radim skoro dvije decenije u školi možda bih mu i ja povjerovala.

Gospodine Krivokapiću, ne znam u kojoj ste školi zatekli atmosferu koju opisujete ali Vam garantujem da u većini crnogoskih škola to nije atmosfera u kojoj se bavimo prosvjetiteljskim radom. Sve ankete, urađene sa učenicima tokom online nastave, ukazuju na jedno, a to je da učenici jedva čekaju da se vrate u školu. Sumnjam da bi žrtve ikad poželjele da se vrate na mjesto zločina.

Kao prosvjetni radnik trebalo bi da znate i da su dopunska i dodatna nastava zakonska obaveza svakog nastavnika, da se održavaju u školi i da ih nije potrebno oglašavati. Usudiću se da pretpostavim da ste mislili na privatne individualne časove, a ne na dopunsku nastavu predviđenu za učenike kojima slabije ide savladavanje gradiva ili dodatnu za one talentovane, za koje ste takođe utvrdili da se njima škola ne bavi i da u školama propadaju.

Otkrivanjem talentovanih učenika se bavimo i kroz brojne vannastavne aktivnosti, takmičenja i nagrade, dajući im vjetar u leđa jer u centar sistema obrazovanja stavljamo učenike, a ne nastavnike i profesore, kako ste Vi konstatovali. Treba li da Vas podsjećam i na Fond za kvalitet i talente?

Kroz forsiranje priče o individualizaciji učenika u nastavi, sa kojom se u potpunoti slažem i primjenjujem je u praksi, stičem utisak da ste veliki fan grupe Pink Floyd tj. njihove pjesme Another brick in the wall. Moram reći da sam i ja ljubitelj te pjesme i pozivam Vas da dođete u Gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu i uvjerite se da je kod nas učenik na prvom mjestu, ne samo kroz poruku sa zida našeg hola, koju možete pročitati na fotografiji u prilogu, već i kroz kompletnu atmosferu u Školi. Sloboda nema cijenu.

Od onih sam koji smatraju da uvijek može bolje, pa to važi i za stanje u vaspitno-obrazovnom sistemu. Složiću se sa Vama da je odavno narušen sistem vrijednosti i da ga treba sanirati, da samo udruženi možemo raditi na tome, a nikako kao pojedinci. Međutim vrijeđa me kao građanku i nekoga ko sebe smatra profesionalcem Vaša tvrdnja da trpim bilo kakve pritiske jer to urušava moje dostojanstvo i integritet.

Nisam član ni jedne političke partije, niti je to bio uslov za moj angažman bilo kao profesorice, bilo kao direktorice škole. Isto tako nikad nisam pitala nekog od kolega/inica za koga će glasati, a kamoli vršila na njih pritisak da glasaju za neku od opcija. Da li je neko od njih išao na litije, ne bih znala da Vam kažem jer se ni time nisam bavila niti smatram da bi mi ta informacija bila od značaja za realizaciju nastavnog procesa. Ne mogu reći da nisam zatekla neki oblik političkog i vjerskog aktivizma u školi kad sam počela da radim kao direktorica, ali sam isto tako, uz mnogo napora, uspjela da to zaustavim.

Dajem sve od sebe da ne budem loš primjer jer se, kao što rekoste juče, loš primjer vječito pamti pa Vi tako pamtite samo loše profesore. Žao mi je što je tako, ali nemojte da sad svi ispaštamo zbog Vašeg lošeg iskustva. Evo, ja pamtim izuzetne profesore od kojih sam puno naučila i rado ih se sjećam iako je bilo i par primjera koji se nisu najbolje snašli u učionici. Imam sreću što i danas sarađujem sa sjajnim nastavnim kadrom Gimnazije na čijem sam čelu već uskoro 4 godine. Oni sa uspjehom uče djecu da se dolazi „u školu“, a ne „u školi“ i da se ne kaže „ne okolišem“ već „ ne okolišam“, niti „proskula“ već „floskula“.

Pomenuli ste da bi štrajk ovih vrijednih pregalaca bio opstrukcija vlasti i zaprijetili, uz konstataciju da zapravo ne prijetite, smanjenjem plata ako do štrajka dođe. Pravo na štrajk je legitimno pravo svakog radnika i nije u redu da ih nazivate ucjenjivačima zbog toga.

Potcijenili ste i izložili posebnom obliku diskriminacije profesore fizičkog vaspitanja čudeći se kako su to oni mahom direktori Osnovnih škola, a mene ste, kao nekoga ko je godinama predavao latinski jezik, vrlo začudili neslaganjem sa porukom čuvene i svevremene latinske sentence MENS SANA IN CORPORE SANO (U zdravom tijelu zdrav duh) preinačivši je u njenu suprotnost kao jedino validnu. Mene u to niste ubijedili.

Nakon prijetnje da ćete smijeniti bez samilosti direktore koji su dokazani partijski radnici obećali ste da nećete više dozvoliti partijska zapošljavanja, a odmah zatim konstatovali da ćete teško to obećanje ostvariti jer sve partije na Vas vrše pritisak naviknute na takav način zapošljavanja u posljednjih 30 godina. Iskreno ne umijem da izvedem zaključak šta da od Vas očekujemo po ovom pitanju.

Pred kraj izlaganja ste rekli: „PRIČAMO O GRAĐANSKOJ DRŽAVI, A MENE PROZIVATE ZA NACIONALIZAM. O ČEMU VI TO PRIČATE?“ Molim Vas da uvažite činjenicu da prisutni na skupu nisu imali priliku da govore, a samim tim niti da Vas prozivaju za nacionalizam ili bilo šta slično tako da se pitam od čije ste se prozivke branili i nastavili da nam se obraćate povišenim tonom riječima: „ZAŠTO ONDA TU ĐECU NE VASPITAVATE DA BUDU GRAĐANI? ONI SU GRAĐANI OVE DRŽAVE. ŠTA SE LIČNO OSJEĆAJU TO JE NJIHOVO PRAVO IZBORA. KOJOJ VJERI PRIPADAJU, PRAVO IZBORA. ALI SVI ŽIVIMO SAMO U JEDNOJ DRŽAVI. JA NEMAM ALTERNATIVU I NE ŽELIM DA IMAM. MOJA OBAVEZA JE OVDJE DA KORIJENE KOJE IMAMO UČVRSTIMO DA BI SVIMA BILO BOLJE. NE MENI POJEDINAČNO. SVIMA.“

I dalje se pitam u kojoj je to školi praksa da nastavni kadar dovodi u pitanje nacionalnu ili vjersku pripadnost učenika i ne uči ih da budu građani jedine nam države koju imamo.

Zamoliću Vas da ubuduće uvažite sagovornike koje ste pozvali na razgovor, kao i njihovo akademsko obrazovanje i iskustvo, te da ih ne stavljate u kontekst optuženika obraćajući im se povišenim i prijetećim tonom rečenicama koje su mahom počinjale sa „nemojte da se desi“ i „ako“. I znajte da je jedini razlog zbog koga nisam napustila Vilu Gorica tokom vašeg monologa taj što sam vjerovala da sam došla na dijalog.”

66

avatar
1000
62
4
0
 
64
VirusCrnogoracPepazastidjezabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Virus
Gost
Virus

Najsramnija direktorica danilovgradske gimnazije

Crnogorac
Gost
Crnogorac

E moja dobra direktorice znamo dobro i ti i ja da nezasluzujes da radis ni u trafiku a posebno ne u skolu i to direktorica da budes.Ako bog da da je proslo vrijeme podjela radnih mjesta za zasluge za vrijeme izbora,a ti si gospodjo bas plotarila

Pepa
Gost
Pepa

Bravo za tekst..svaka cast direktorice

zastidje
Gost
zastidje

Monolozi i melodrame su manir ove Vlade. Dodje, popljuje i onda uputi sagovornike na obracanje mejlom. Fasisticki! Ne odgovara u Skupstini, ne odgovara novinarima, ne odgovara prosvjentnim radnicima. Zivu silu ne ….. Neka se na Mila izdire, ako mu basta!

zabjelo
Gost
zabjelo

Put kuce ces brzo

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

politicki pritisak i revansizam od strane bivseg profesora crkvenog premijera …tek ce se osjetiti …tuga

Boys
Gost
Boys

Od kada je stupio na duznost ovo mu je jedino pravo i utemeljeno obracanje pa sada pisite sta hocete…protestvujte koliko hocete…

Mila
Gost
Mila

Što se gospođo ne oglasite na sastanku? Lako je biti general poslije ,,bitke,,. Vaše riječi su za aplauz, ali ste u kašnjenju. Dijalog ste trebali voditi sa njim.

Neo
Gost
Neo

Znaci i tebi otkaz 😂🙈

Patria
Gost
Patria

Drago mi je što ste Vi upalili svjetlo u ovoj tami!
Svaka Vam čast !

Darko S 🇲🇪
Gost
Darko S 🇲🇪

U OŠ Pavle Rovinski, nastavnica maternjeg jezika (u prvom polugodistu) uporno na viber grupi djeci pise obavjestenja kako će imati pismeni zadatak iz SRPSKOG jezika…..mogu zamislit sada kako će da se ponašaju kad imaju podršku ovakve vlasti. Napominjem da u razredu ima nekoliko djece koja su muslimani i mnogo vise djece čijim roditeljima ovo SRPSKI para usi. Nek je vjecna… Više »

Zdravko
Gost
Zdravko

Trenutno stanje u skolstvu je takvo da ce uskoro djaci zabranjivati profesorima da udju u skolu s obzirom kako se danas ponasa vecina djaka i u skoli i van skole.O standardu prosvjetnih radnika da ne pricamo.Danas dijete od 7 godina dodje u skolu sa skupljim telefonom i jaknom od profesora.Gospodjo vama svaka cast no gdje su ostali, cute kao zaliveni.

Montenegro
Gost
Montenegro

Lijepo napisano!

Crni
Gost
Crni

Nisi dosla po partijskoj zici, ma neka…znas da ti istice mandat pa si se okurazila….ne interesuje te politika, pa sto nisi kritikovala i prethodnog ministra….neka Naki, znamo te dobro

Dula
Gost
Dula

Hrabro. Bravo.

sara
Gost
sara

Nije trebao takvim tonom se obraćati, ali tražiti povećanje u ovoj godini, kad je prethodna godina bila bez ikakvog priliva u budžetu je više nego smijesno.
A što se tice direktorice Latkovic do sad se ziva nije čula jer je izdanak DPS-a
što ni jednom rečenicom ne osudi ponašanje Milovo u skupštini kad je poslanika nazvao bitangom

Uistu
Gost
Uistu

Svi crnogorski profesori su osudili današnje skandalozno ponašanje premijera. U drugoj zemlji bio bi smijenjen u roku 24 sata. Ono je sramota, živ blam!

Hrvati
Gost
Hrvati

Imaju rijeku Cetinu i Manastir Dragović:) tamo izvire:)

Bugari
Gost
Bugari

Imaju Troju:)

Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

Trazi posao mila,od sjutra si bivša

Lea
Gost
Lea

Hrabro,jasno,posteno,pismeno…Bravo za Vas direktorice!!!

Teodor
Gost
Teodor

Sve, sve gospođo, ali đe sa njim o Pink Floydu!?

Darina
Gost
Darina

Kakva snaga uma i rijeći. Zadivljena sam tekstom profesorke Latković. Bravo,bravo. p.s. Nadam se da je ovu “lekciju” pročitala profesorka iz URA – e

Nadja
Gost
Nadja

Ova me žena ostavila bez teksta…da sam na njegovom mjestu u mišju rupu bih se zavukla od stida i ostala tamo narednih pet godina…

Komovi CG
Gost
Komovi CG

Jasno k’o dan.Svaku srecu u buducem radu.Kamo srece da je vise ovakvih prosvetnih radnika.

Zbunjena žirafa
Gost
Zbunjena žirafa

Veliko poštovanje Vama i Vašim poštenim kolegama prosvetarima! Sloboda izražavanja je osnovno načelo koje poznaje svaka demokratska vlast. Svako ko prijetnjom ometa zaposlena u organizaciji štrajka nije dostojan funkcije koju obavlja.

Nikola
Gost
Nikola

Vratite Slavicu. otjerali ste je jer nije htjela da izbaci par dječaka iz škole.
ovi sad novi joj nisu ni do koljena

Bela
Gost
Bela

Tako je Nataša. Dostojanstveno, civilizovano treba saopštiti svoj stav. Održala si lekciju i podučila svojim primjerom premijera i ministre kako se treba ponašati prema ljudima i kad ne misle isto. Ovo ti je najbolji čas koji si ikad održala. Bravo.

MORNAR BOKA
Gost
MORNAR BOKA

Pernijeru, ako nisi znao, sindikati su pregovaračka strana sa svojim poslodavcem. A vi, vlada, vi ste poslodavci ! Drugo, spusti prst – To je elementarno nepristojno a u tvom slučaju – nedopustivo !

Anonimous
Gost
Anonimous

Natašu za premijera!

Vjera
Gost
Vjera

Svaka cast

Branka
Gost
Branka

Svaka vam cast na ovakvom izlaganju postovana gospodjo ili gospodjice, ponosna je skola na cijem ste vi celu! Zivjeli!

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Premijera na dopunsku nastavu upišite .

Davorjanka
Gost
Davorjanka

Auuuuuu gospođoooo, da ste bar tri reda o bilo čemu ovako napisli prije 30.avg. sve bi vam vjerovao… ovako

Bissa
Gost
Bissa

Bravo! Već pomislih da niko od prosvjetnih radnika neće reagovati.

Milos
Gost
Milos

Sve ce vas premier otpustiti. Jeste li trazilo promjenu ili ne. Dobili ste promjenu

Brano Nkšićan
Gost
Brano Nkšićan

Svaka čast Gospođo Direktorice!

Lobov
Gost
Lobov

Ovako hrabra i obrazovana osoba je trebala biti bitna osoba u obrazovanju a ne Sehovic, Tomic, Nikolic, Rajkovic, Sijaric itd. O novoj vlasti ne zelim, rekao je premijer sve juce.

velimi
Gost
velimi

Kako su tamo radili i mozda i sad rade mnogo losi ljudi,uglavnom is sdp kadrova.

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Pravo u metu.svaka cast.i drugi neka se oglase za pravo,cast i slobodu Crne Gore🇲🇪

Milo
Gost
Milo

Najbolje je da ti malo odmoris

Dnsk
Gost
Dnsk

Gospodski!

CrnogoracMe
Gost
CrnogoracMe

Direktorica koja vodi polemiku preko medija sa premijerom. Dno dna! Ides kuci ubrzo

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Svaka cast! Sve Vam srecno bilo! Dje su ostali prisutni?

marius
Gost
marius

A dje ? Eno ih stoje u red, i cekaju da ih Zdrale primi, da mu se izvinu , sto je galamio na njih.

...
Gost
...

Premijer je sramota, covjek dolazi u pripitom stanju prijeti, lupa…pa to ni Dodik nikad nije uradio, niko nikad u nekoj civilizovanoj zemlji

Mali_od_palube
Gost
Mali_od_palube

Moja nastavnica iz srednje skole, odlican prosvjetni radnik a sad sam siguran i direktor. Osoba za primjer.

PG 081
Gost
PG 081

Direktorice alal vjera ! Cista 5

Perko
Gost
Perko

E tako naljuti ga

Ebabil
Gost
Ebabil

Dobili smo standard Luxemburga 🤣🤣🤣🤣🤣

SANTA MARIJA
Gost
SANTA MARIJA

Svaka cast direktorice, Vas put treba da slijede svi direktori. Medijski pogrom je priprema za smjene, za pokusaj necasnog odlaska direktora. Vlast ima pravo u skladu sa zakonom postavljati ljude.koji realizuju politiku Vlade u obrazovanju. Ali nema pravo oblatititi casne ljude.

Walter
Gost
Walter

Loše stanje je nasleđeno od predhodne vlasti.
Imali smo i tada pravo na štrajk pa ništa ni direktori ni sindikat.
Moramo pogledati realno direktori i uprava su postavljani po
partiji a ne po kvalitetu…

Momir
Gost
Momir

Odličan tekst

Seka
Gost
Seka

Skidam kapu profesorice, svaka reč Vam je na mestu!Bravo!

Nikola
Gost
Nikola

“Kad učenik nadmaši učitelja”! Bravo, rekli ste što misli većina. Premijeru i apostolima je bio loš dan juče. Ovo je sad neka nova realnost i moraće da se naviknu, i što prije da zavole kako fizičko tako i likovno.

MORNAR BOKA
Gost
MORNAR BOKA

Loš dan ? pa svaki dan – njemu je loš dan. Samo je neki “izgubljeno” loš. 😀

Rex Sclavorum
Gost
Rex Sclavorum

Dobro je neko progovorio više! Svaka čast!

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Letis

Bela
Gost
Bela

Lećet će i ovi što su se pokrili ušima i ćute. Ne prodaje se svako za večeru. Zato Nataši desetka za čast i dostojanstvo.

Lango
Gost
Lango

Bravo!

Jelena Zupa Nik
Gost
Jelena Zupa Nik

Bravo! Sve vise treba da bude negodovanja protiv srpske sape, koja nas gazi svaki dan. Krivokapicu, povuci se njunjo

Građanin Budve
Gost
Građanin Budve

Sramo obraćanje Premijera Krivokapica! Ponizavajuce. Poslije ovog skandala morao bi da podnese ostavku!

Bobo
Gost
Bobo

Bravo provesorice!
Znate kako se kaže: Daj čovjeku vlast pa da vidiš kakav je čovjek.
Ovaj je i prije ovog “razgovora” (monologa) pokazao.

Necu vakcinu
Gost
Necu vakcinu

Ova apostolska vlada je najgore nesto sto se desilo crnoj gori od njenog postojanja

Majka
Gost
Majka

Poštovana gospođo Latković
Respekt za nivo vašeg obrazovanja i građanske osviješćenosti

Soko
Gost
Soko

Svaka Vam čast Direktorice!

Send this to a friend