Društvo

Diskriminacija: Zbog HIV statusa ljudi ostaju i bez posla

U Crnoj Gori je, prema podacima Instituta zajavno zdravlje, ove godine registrovano 19 novih slučajeva HIV infekcije, od kojih je njih deset već bilo u stadijumu AIDS a, piše Pobjeda. Sida je u ovoj godini odnijela dva života.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a, koji je obilježen juče, iz IJZ ističu da crnogorsko društvo još nije sazrelo kada je u pitanju diskriminacija osoba inficiranih HIV-om.

“Još uvijek je prisutna diskriminacija, najviše u zdravstvenim ustanovama i među zdravstvenim radnicima, jer se ove osobe najviše pojavljuju tamo zbog svog zdravstvenog stanja, a medicinsko osoblje je najčešće upoznato sa dijagnozom iz zdravstvenog kartona”, kazali su Pobjedi iz Instituta.

Ipak, kako naglašavaju, za sada ne postoje podaci da je neko ušao u proces dokazivanja diskriminacije po osnovu HIV statusa.

Kao primjer stigmatizacije, iz Instituta navode slučaj osobe koja je ostala bez posla jer je HIV pozitivna.

“Ta osoba, međutim, nije željela da uđe u sudski proces dokazivanja diskriminacije  iz raznih razloga, a jedan od njih je širenje informacija o zdravstvenom stanju. Tako gdje, postoje primjeri odlaganja nekih invazivnih medicinskih intervencija što nije eksplicitno navedeno, ali pacijentu se tako čini jer je odbijanje nastupilo nakon saopštavanja dijagnoze”, kazali su iz Instituta.

Česte su, prema njihovim riječima, žalbe pacijenata na širenje glasina iz zdravstvenih ustanova, ali se oni ipak ne usuđuju u prijavljivanje prema zakonskim procedurama i sve ostane na žalbi, koju, nažalost, kako kažu iz IJZ, ,,nijesu mogli procesuirati jer je potrebna dozvola pacijenta za davanje svih činjenica“.

I u nevladinoj organizaciji CAZAS ukazuju na prisustvo stigmatizacije u našem društvu.

“Uprkos brojnim edukacijama, programima, ali i veoma dostupnim informacijama oflajn i onlajn, i dalje se suočavamo sa problemom neznanja o osnovnim putevima prenosa i neprenosa HIV-a”,  kazala je za Pobjedu program menadžerka u toj NVO Sanja Šišović.

Ona objašnjava da se HIV može prenijeti putem inficirane krvi, nezaštićenog seksualnog odnosa i vertikalnom transmisijom (prenos infekcije sa majke na dijete tokom trudnoće i porođaja). HIV se, kako naglašava, ne može prenijeti socijalnim kontaktom, druženjem sa HIV pozitivnom osobom, kupanjem u istom bazenu.

“Ne možemo dobiti HIV ako jedemo hranu koju je za nas spremila HIV pozitivna osoba. Danas, u 21. vijeku, sa HIV-om se ne samo živi već i stara. Osobe sa HIV-om vode normalan i zdrav život, vole, zaljubljuju se, stvaraju porodicu, imaju zdravo potomstvo…”, kazala je Šišović, poručivši da je HIV bolest, a ne moralna osuda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Pećinski narod

Rijecka nahija
Gost
Rijecka nahija

Za jedno 150 god….biće sve to dobro…sada,samo priče,a konkretno 0! daleko smo mi još od civilizacije i predrasuda! Tuga

Ko te sisa
Gost
Ko te sisa

Isto vazi i za trudnice!

Sasa
Gost
Sasa

Sjde sta lupate,ni ovi bez hiv -a ne mogu dobiti posao ,a ne da ostanu bez njega..

Send this to a friend