Društvo SAVJET RODITELJA JPU ĐINA VRBICA SPROVEO ANKETU PO GRUPAMA

Distanca nemoguća u prebukiranim vrtićima

FOTO: Arhiva

Zbog ograničenih kapaciteta trebalo bi se postarati da što manje djece od 1. oktobra dolazi u vrtić, usaglasio se Savjet roditelja i uprava JPU „Đina Vrbica” na nedavno održanom sastanku. Predsjednica Savjeta Ana Laković kaže da kapacitete nemaju ni u redovnim uslovima, a ne u ovim kad je po djetetu neophodno da se obezbijedi tri kvadrata.

“Iz ustanove su saglasni da urade sve što je do njih, a tiče se higijene, kontrole, angažmana učiteljica, mjerenja temperature… Što se tiče kapaciteta došli smo na isto da smo svi svjesni da prostora biti neće i da će biti teško da se organizuje nastava. O svemu tome razgovarali smo i na Savjetu i odlučili da pokrenemo inicijativu da u vrtić idu samo djeca čija oba roditelja rade. Sa upravom vrtića prvi put smo imali realnu i zdravu priču”, kaže Laković.

Savjet je po grupama sproveo anketu koja je pokazala da će veliki broj djece ići u vrtić.

“Ima roditelja koji će se snalaziti, ali veliki broj djece će dolaziti u vrtić. Uprava ustanove takođe, planira da sprovede anketu. Međutim, spiskovi sa grupama su objavljeni, vrtić se sprema, ali činjenica je da su to one isti prebukirane učionice o kojima pričamo godinu dana. Teško se tu može organizovati nastava”, kazala je Laković.

Savjet roditelja tražio je od uprave ustanove da ih upozna sa akcionim planom kako bi riješili dileme po pitanju načina funkcionisanja u vrtiću u vrijeme epidemije. Laković kaže da odgovor još nijesu dobili.

“Nijesu nam objasnili kako će se držati distanca. Činjenica je da je držati neće, jer nije moguće. Startovali smo sa realnom pričom da znamo da su kapaciteti ograničeni i da je nemoguće da i u najmanjoj mjeri taj uzrast vodi računa o distanci. Savjetujemo da svako ko može dijete da ostavi kući da to i uradi. Uprava je kazala da su raspoloženi da se djeca podijele po grupama pa da neki dolaze popodne. Dodatni kapaciteti ne postoje i svi znamo gdje nam djeca idu kaže”, Ana Laković.

13

avatar
1000
8
5
0
 
13
LanaCrnogoraCTerezaNekoKOMIT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tereza
Gost
Tereza

Tako treba i za skolu, svi koji mogu da uce online.

gavro
Gost
gavro

Da li roditelji moraju da placaju vrtic, ukoliko zbog straha od korone ne zele da salju djecu u vrtic

Zemljak
Gost
Zemljak

Zbog čega ne rade vrtići, a rade igraonice? To je pitanje za NKT. U vrtićima se zna po imenu ko dolazi, a u igraonicama…….. Pa isti ti roditelji ostavljaju djecu u igraonicu (a bune se za vrtić) da bi na miru popili kafu. Čudno zar ne?

Lana
Gost
Lana

Bravoo!!! Bune se gospodje jer im je placeno odsustvo

CrnogoraC
Gost
CrnogoraC

Što su ovi na državne jasle umeračili, oni koji rade u vrtiće, evo pola godine sjede doma primaju punu platu i čim se onda pomene otvaranje vrtića biće propast… Toliko sebičnih i malih ljudi, ne interesuje ih ima li neko dje da ostavi djecu, ima li da plaća po 300eura osobu da ima čuva tu djecu, nemaju svu babe i… Više »

POJK
Gost
POJK

Ne nego se treba zaraziti i unijeti virus u porodicu pa kako je kome sudjeno.

KOMIT
Gost
KOMIT

A nemoj mi reći da svi sjedite kući po čitav dan!Pogledajte malo oko sebe, đeca su skoro po čitav dan zajedno(igraonice,”kreativni centri”,škole plesa,treninzi) a ni roditelji ni vaspitači ne sjede u kuću po cio dan.Kad bi svi tako kao vi razmišljali, onda niko ne bi išao na posao, svi bi pod stakleno zvono bili.E pa ne može, moramo naučiti da… Više »

CrnogoraC
Gost
CrnogoraC

A što ispade da đeca ne izlaze is doma jedino je vrtić problem? Ne moraš ga voditi u vrtić ako imas đe, nije obavezan.

Neko
Gost
Neko

Kada bi u vrtić djecu dovodili samo oni koji rade, prebukiranosti vjerovatno ne bi ni bilo.
Što se tiče jedvačekanja vrtića, najglasniji su upravo oni koji sjede kući, i nadaju se da će od prvog oktobra konačno moći na miru da kafenišu, pa po cijenu da im se djeca zaraze.

Ana
Gost
Ana

Treba li ste odmah reci da vrtici nece raditi a ne pocinju 01.10. Pa par dana pred polazak kazete vrtici rade al ne provodite djecu jer je neuslovno. Sve sto sad pricate znali ste I ranije. Ne razumijem sto zasto ovo radite?

Zvonko
Gost
Zvonko

Nemoguca je. Bojim se da ne zavrsimo kao Bergamo

POJK
Gost
POJK

Pa roditelji neka vode djecu u vrtiću, ako žele sebi i svojim najbližima zlo u kući. A što će biti sa osobljem ako dođe do zaraze. Otvorite na tri četiri dana pa će brzo ponovo se zatvarati. Da nismo otvrali granice ni mi ni druge zemlje nego da smo se svi potrudili da u svojim sredinama uništimo virus prije bi… Više »

Zabaviste
Gost
Zabaviste

Ne gusite djecu
Moraju da se druze
Nece valjda kao leptiri slijetati od druga do druga
Pustite djecu da rastu
Ne pravite robote od djece

Send this to a friend