Društvo

Djeca bogatih roditelja fizički aktivnija

Determined girl practicing plank-holds

Prvi izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o jednakom pristupu ljudi zdravstvu pokazao je da su među crnogorskim petnaestogodišnjacima fizički aktivniji oni koji pripadaju bogatijem sloju društva od onih koji su siromašniji, piše Pobjeda.

U ovom dokumentu precizirano je da djevojčice u ovom uzrastu koje pripadaju siromašnijem sloju društva fizički su aktivne od 19 do 24 odsto, one koji su iz porodice sa srednjim prihodom vježbaju u procentu od 22 odsto, dok su djevojčice iz bogatijeg društvenog sloja fizički aktivne u procentualnom rasponu od oko 25 do 29 odsto.

Dječaci su fizički aktivniji nezavisno od visine prihoda, odnosno oni koji pripadaju siromašnom sloju društva čine to u procentu od 26 odsto, petnaestogodišnjaci koji pripadaju manje siromašnim ili porodicama sa srednjim prihodom fizički su aktivni u procentu od blizu 30 odsto, dok su dječaci iz bogatijih porodica fizički aktivni u procentualnom iznosu od blizu 35 odsto.

U ovom dokumentu sublimirani su podaci iz dugogodišnjeg perioda, odnosno od početka 2000-ih do najkasnije prošle godine.

Podaci iz 2016. godine pokazuju da u našoj državi oko osam odsto građana ima primanja koja su ispod nacionalne linije siromaštva, a ocijenjeno je i da u ovom segmentu nije bilo vidljivijih promjena.

Istraživanje, sa podacima od 2012. do 2017. godine, pokazalo je da se oko 15 odsto žena iz populacije sa velikim prihodom prijavilo da se suočava sa dugotrajnim ograničenjima prilikom dnevnih aktivnosti zbog zdravstvenih problema, one sa srednjim prihodom izrazile su to oko 20 odsto, dok žene sa najmanjim prihodom tvrde to u procentualnom iznosu od 24 odsto.

Oko 13 odsto muškaraca iz bogatog sloja društva izrazili su da su zbog zdravstvenih problema dugotrajno ograničeni prilikom dnevnih aktivnosti, dok su oni sa najmanjim prihodom izrazili to u procentualnom iznosu od 18 do 20 odsto.

Oko 40 odsto žena sa najmanjim prihodom tvrdi, kako je pokazalo istraživanje, da je nezadovoljno životom, one sa srednjim prihodom smatraju to u procentu od 52 odsto, dok žene sa najvećim prihodom nezadovoljstvo standardom života izražavaju procentualno oko 25 odsto.

Oko 57 odsto muškaraca sa srednjim prihodom, kako je pokazala analiza, tvrdi da je nezadovoljno životom, oni koji pripadaju bogatijem sloju društva izražavaju to procentualno oko 45 odsto, dok oni muškarci sa najmanjim prihodom tvrde to oko 37 odsto.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije, pored ostalog, pokazuje da zdravstvena nejednakost u 53 države članica ove organizacije ostaje na istom nivou, dok se u nekim zemljama stanje pogoršalo bez obzira na napore njihovih vlada da se ovaj izazov riješi. Regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Zužana Jakab je, kako je navedeno u ovom dokumentu, naglasila da su prvi put vladama država članica ponuđeni podaci i alatke da se suoče sa nejednakostima u zdravstvu.

“Data im je mogućnost da stvore vidljive rezultate i u relativno kratkom periodu, čak i za vrijeme jednog četvorogodišnjeg mandata”, istakla je Jakab.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dan
Gost
Dan

Normalno kad ne moraju da rade ,pa imaju vremena da treniraju. Sta da rade drugo?

Aldijana
Gost
Aldijana

Sve je bolje kad je čovjek bogat ali bogatih je samo 10% ljudi. Ostali se snalaze kako znaju

awetinja
Gost
awetinja

Ja da imam par miliona ….. opet bi lijen bio

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Najaktivniji kod nas sa 15 godina već imaju dvoje djece i vlastiti kombi za prevoz željeza.

Nik
Gost
Nik

Svaka škola sporta se plaća,fudbal,košarka karate,džudo itd.a jedva se preživi.Članarina 20e -30e pa oprema itd pa dvoje đece pa …

Moje misljenje
Gost
Moje misljenje

Ne slazem se s ovim. Makat moje iskustvo nije ovako. Devedesetih smo svi trckarali oko zgrade, igrali lopte. Dok su imucna djecs visila na igricama

M...
Gost
M...

Mrcio se vrati se u stvarnost. Ovo je 2019-ta a ne 1990-ta 🤣🤣 drugo je vrijeme bilo tada. U prije 10 godina a ne tada. Ja ne mogu sebe taj iPhone kupit, samo ga na sliku gledam, a odje po Pg svako dijete i odrasla osoba ima iPhone i to ne mali, nego one macole, kad te ne daj Boze… Više »

delboj
Gost
delboj

Onda treba biti bogat, makar zbog djece…

veki
Gost
veki

nijesu, kolima idu u školu , tako se i vrate,a onda telefoni, knjige ne otvaraju, roditeljipreko veze popravljaju ocjene

M...
Gost
M...

A lako im je bogami, imaju tih paruljina pa mogu ispratiti sve, i kurseve jezika i igraonice i skoli e sporta i plivanje, odrasli na jogu, pilates, privatne casove jezika, kurs sminke i ostalog.. Ja ne mogu sebe 25e uplatiti aerobik dok rasporedim ovu mrcenu zaradu…. Pih

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Interesantno, uprkos fizikalisanju u zivotu napacenom bogatuni ipak aktivniji. Onda je Blazo, Milov gola sirotinja. Eno ga ka bure.

Leo
Gost
Leo

Zato što se sve plaća. Teretana, sport, pilates, boks, joga, aerobik itd

...
Gost
...

Pjesacenje je besplatno

Send this to a friend