Društvo

Dječija igrališta u Kotoru se mogu izbrojati na prstima

Dječija igrališta u Kotoru godinama već predstavljaju nerješivu enigmu za mališane koji bi samo malo prostora za sebe u sveopštem saobraćajnom i svakom drugom haosu koji suvereno vlada  gradom. Oni bi da se igraju, i ništa više od toga.

Foto: Skala radio

Na teritoriji kotorske opštine ima 57 naselja, sela i zaseoka, a dječijih igrališta ni koliko prstiju na njihovim rukama. Samo veća naselja imaju igralište, na kojima je tobogan, dvije ljuljaške, vrteška i klackalica.

Primjer su naselje Rakite u kome živi 3.807 stanovnika. Igralište je napravljeno prije dvadesetak godina, dok je ono par stotina metara niže, uz stadion FK “Bokelj“ potpuno uništeno i samo ostaci danas ukazuju da su se djeca na tom mjestu nekada igrala. Igralište u Rakitama ima dvije ljuljaške, tobogan sa tri kraka, tunel, polomljenu klackalicu i oštećenu vrtešku. Sanirano je prošle godine, a početkom ove je postavljena gumena podloga pa sada bar ne prijeti djeci oštar beton koji je znao da oguli dobro kožu na koljenima i laktovima.

Foto: Skala radio

Dječije igralište u glavnom gradskom parku, koje je ujedno i najveće u Kotoru, takođe je u ruiniranom stanju. Centralno mjesto zauzima tobogan sa tri kraka,  ajedan je vidno oštećen. Prijeti da se ograda polomi, što predstavlja opasnost za sigurnost djece koja se tu svakodnevno igraju. Ograda je pričvršćena privremeno plastičnom vezicom i nekom žicom koju su vezali, kako nam je rečeno, roditelji prije nekoliko dana. Oštećene su i ljuljaške, klackalica i vrteška.

Rato Brajković, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora kazao je za Skala radio da je sanacija igrališta ušla u planska dokumenta i da će ubrzo početi.

“Gradiće se i igralište u Rakitama, na mjestu na kojemu je ranije postojalo. Ekipa iz Direkcije je popisala sva oštećenja na dječijim igralištima i zamijeniće ih”, dodao je on.

Foto: Skala radio

Istina, djelova je malo jer se dječija igrališta ne proizvode u našoj zemlji. To predstavlja, po riječima Brajkovića, najveći problem sa kojim se Direkcija suočava, ali i održavanje igrališta, jer je veliki broj vandala koji uništavaju sve čega se dohvate.

“Neophodno je postaviti video nadzor i kažnjavati sve one koji uništavaju inventar. To će se riješiti u sklopu opšteg postavljanja video nadzora u gradu”, kazao je Brajković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokeljka
Gost
Bokeljka

Evo 30 god.niko nije napravio djeci nista,ako mjestani sami nijesu uzeli i dobrom voljom omogucili nasoj djeci malo prostora.To je strasno.

asnusmne
Gost
asnusmne

i ovo treba mac i napraviti parkinge da neo puni dzep od ovog nema vajde tako je u ktoru

Aleks
Gost
Aleks

I posle sto krecu u kriminal.. 😂

Animus
Gost
Animus

Na Plagentima se divlja do kasnih sati, na igralistu i na terenu za kosarku…nema kucnog reda, nego treba magarce tjerat motikom. Je li to rjesenje, il ce neko obilazit nocu ta igralista i postarat se da se postuje nekakvo vrijeme za odmor, tjs da se neki i kaznjavaju za remecenje mira?

MONAKO
Gost
MONAKO

Sto otvoreno ne objavite ko tio rusi..Dosta je vise prikrivanja “”necijeg djeteta””.Dovoljno je da prodjete u kasnim nocnim satima i da vidite zasto sluze parkovi..Omladina se opija,drogira,lomi ,rusi …Objese se na djecije ljuljaske i onako u bunilu od alkohola i droge padaju pa se dizu i pocnu da lome…Zar treba necije dijete da pogine nedaj boze da bi ste poceli… Više »

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Vec ima video nadzora svuda po Kotoru, sto ne pitate ove vase mafijase da vi pokazu ko lomi inventar?

BOKA KO
Gost
BOKA KO

E kad bi smjeli moj Cg4Ever…To su ti “postovani gradjani Kotora”””.Njoh niko ne dotice blago nama sa njima

Send this to a friend