Društvo

Dobijena naučna bitka za crnogorski jezik

adnan-cirgic-crnogorski-jezik-ulazi-skole-to-je-pobjeda-svih-nas-slika-10125.jpg

Dekan fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić, povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, kaže da su od prethodnog obilježavanja ovog praznika montenegristika i crnogorski jezik zvanično i s najvišeg mjesta prihvaćeni u društvo jezika s međunarodnim kodom.

“Naučna je bitka za crnogorski jezik dobijena. Nijedan ozbiljniji naučnik danas ne govori protiv crnogorskoga jezika, njegova identiteta i statusa. Ako se kakav glas i čuje, beznačajan je samim tim što ga opterećuju vannaučna motivacija i prevaziđeni ideološki modeli”, kazao je Čirgić.

Kako je naglasio, izučavanje crnogorskog jezika iznešeno je autoritativno na međunarodnu naučnu pozornicu.

“Slavističke katedre i naučnici sve su zainteresovaniji za montenegrističku literaturu i saradnju s Fakultetom za crnogorski jezik i književnost. Više od svega što danas u našoj filologiji nastaje − ugled i značaj montenegristike međunarodni časopis Lingua Montenegrina osigurava”, naveo je Čirgić.

Prema njegovim riječima, pred crnogorskim su društvom mnogi i neodložni poslovi jezičke politike i planiranja.

“Izrada udžbenika i druge pomoćne literature za sve nivoe obrazovanja otpočela je i neophodno je podsticati je još više”, kazao je Čirgić.

Navodi da se posebna pažnja treba usmjeriti na naše iseljenike, te na pripremu udžbenika crnogorskoga za strance.

“U vezi s tim, zadovoljstvo nam je što će saradnik u nastavi s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost održati kurs crnogorskoga jezika našim iseljenicima u Argentini u trajanju od četiri mjeseca. Podupiranje ravnopravnosti ćirilice i latinice − pisama čiju ravnopravnost propisuje normativistička literatura u nas − jedan je od prioriteta, zatim afirmisanje dobroga govorenja i pisanja. Nažalost, posljednjih su godina zapušteni neki djelovi javnoga govora, a nepismenost, netolerancija i primitivizam potiru prestižnost kulture govora na koju moramo upućivati mlade naraštaje”, kazao je Čirgić.

S.Đukanović         

Send this to a friend