Društvo

Dogovoreno uređenje prostora oko katoličke crkve Svetog Petra u Bijeloj

Prostor oko katoličke crkve Svetog Petra u Bijeloj, koja se nalazi u neposrednoj blizini OŠ „Orjenski bataljon“, u narednom periodu biće oplemenjen, uređen i popločan, biće postavljena i turistička signalizacija, a naredni koraci obuhvatiće i rekonstrukciju krova crkve, saopšteno je danas iz Opštine Herceg Novi.

Kako se ističe, lokaciju su obišli potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, sveštenik Kotorske biskupije don Dražen Kraljić i predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojo Ilić, a Đurović je kazala da će u narednom periodu biti uređeni i prilazni putevi.

“S obzirom na to da se radi o malom prostoru, da bi trebalo raditi na prilazima, kao i da je sam plato oko crkve sada samo neuređena zemlja, u dogovoru sa županom smo predvidjeli da se u skorije vrijeme plato poploča i to đuričkim crvenim kamenom”, rekla je Đurović.

Pojasnila je da će jedna od manjih investicija koju će zajednički raditi Kotorska biskupija, Opština Herceg Novi i Mjesna zajednica Bijela biti nešto što će poboljšati izgled te lokacije i oplemeniti prostor crkve.

“Krov je u dosta lošem stanju, te će biti potrebno zajednički se obratiti Zavodu za zaštitu spomenika, kako bi se dobili kvalitetni urbanističko-tehnički i konzervatorski uslovi, što bi predstavljalo jedan od najboljih koraka u pravcu oplemenjivanja prostora. Opština Herceg Novi posvećena je očuvanju kulture i tradicije ovog prostora i njegovanju multikonfesionalnosti”, dodala je potpredsjednica Opštine Herceg Novi.

Don Kraljić je objasnio da je to stara crkva sa početka hrišćanstva, te da je tu nekada bio veliki manastir, odnosno benediktinski samostan. Od te velike prošlosti ostala je samo mala crkva Svetog Petra, gdje jednom godišnje, 29. juna, građani katoličke vjeroispovjesti održavaju Svetu misu na blagdan sv. Petra Apostola.

Kako je kazao, još prije par mjeseci obratio mu se predsjednik MZ Bijela i predstavio ideju uređenja prostora oko crkve, ali i samog objekta i platoa, kako bi to bio reprezentativan spomenik kulture.

“Na samoj crkvi ne možemo raditi tek tako, biće nam potrebne dozvole Kotorske biskupije i Zavoda za zaštitu spomenika, a prvi radovi koji su nam sada u planu je uređenje platoa, koji bi kasnije nosio ime Trg Svetog Petra”, rekao je don Kraljić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomos
Gost
Tomos

Odlično, ali da je Pravoslavna u pitanju deset inspekcija pozvano bilo, “uspravna” Crna Gora…

Send this to a friend