Društvo

Došljak: Porast nasilja u školama crveni alarm za crnogorsko društvo, institucije ozbiljnije i odgovornije da se pozabave ovim problemom

Jovana Došljak
Jovana Došljak

Jučerašnji nemili događaj, u školskom dvorištu u Beranama, tjera nas na kontinuiranu zabrinutost o stanju u naṣ̌em druṣ̌tvu, kazala je Jovana Došljak, članica Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore.

Podsjeća da je nakon nekoliko prijavljenih i učestalih tuča u posljednje vrijeme u naṣ̌oj državi, najviṣ̌e pažnje zaokupila je ova u Beranama, kada je viṣ̌e izvrṣ̌ilaca – starijih maloljetnika, nanijeloteṣ̌ke tjelesne povrede jednom mladiću.

“Ovo je joṣ̌ jedna u nizu onih koje nam ukazuju u kakvom smo ozbiljnom društvenom problemu.Ovaj, kao i ostali problemi, koji su u stalnom porastu, predstavljaju alarm da se moramo ozbiljno institucionalno pozabaviti njime. Shvatimo, konačno, u kakvom nam druṣ̌tvenom ambijentu djeca rastu, grade svoje živote i biraju uzore. U ovom postojećem, gotovo je nemoguće izgraditi kvalitetan sistem vrijednosti, kada se svakodnevno susrijećemo sa pogreṣ̌nim uzorima i urušavanjem svih vrijednosti, koje se ne bi smjele plasirati djeci od najmlađeg doba”, kazala je Došljak.

Ističe da se nažalost, to svakodnevno čini.

“Prioriteti bi morali da budu adekvatne i oṣ̌trije vaspitne i kaznene mjere, a na institucijama je da iste i primjenjuju, da ne pokazuju slabost, i da se povlače pred ovim pojavama. Osuđujemo ovaj i sve slične napade, uz insistiranje, da se sve nadležne institucije maksimalno uključe u rasvjetljavanje ovih događaja i adekvatnim mjerama zaustave ovakve sukobe. Društvo mora pokazati odgovornost, jer ovo vodi anarhiji, u kojoj je izgubljena svaka civilizovana vrijednost. Anarhija nije i ne smije biti cilj crnogorskog društva nego evropski kvalitet života, uz poštovanje ljudskih prava, poručila je Jovana Došljak, članica Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore.

Send this to a friend