Društvo

DPS: Zakon o slobodi vjeroispovijesti po mjeri građanske Crne Gore

Usvajanje novog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biće važan trenutak za slobodnu i građansku Crnu Goru, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

“Sazrelo je vrijeme da današnja Crna Gora kroz moderan zakon, uslaglašen sa najvišim međunarodnim standardima slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti, u potpunosti pravno utemelji svoj kulturni i građanski identitet”, navode iz ove partije.

Dodaju da je riječ o veoma liberalnom zakonskom rješenju koje, u skladu sa slobodarskom tradicijom Crne Gore, uvažava svu vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava, kako pripadnika vjerskih zajednica, tako i onih građana Crne Gore koji nijesu vjernici.

“U savremenoj građanskoj Crnoj Gori, koja je nepovratno na putu evropskog demokratskog i ekonomskog razvoja, sve vjerske zajednice moraju uživati jednaka prava, i zakoni Crne Gore se moraju primjenjivati jednako na sve na čitavoj teritoriji naše države. Bilo koji drugi pristup uređivanju pitanja slobode vjerosipovijesti ne bi imao istorijskog, pravnog, niti moralnog utemeljenja u multietničkoj i građanskoj Crnoj Gori”, navode iz DPS-a.

Smatraju da u skladu sa važećim međunarodnim standardima, garantuje se sloboda vjerskog djelovanja i neregistrovanim vjerskim zajednicama.

“Međutim, takođe u skladu sa međunarodnim standardima, tek činom evidentiranja kod nadležnog državnog organa vjerska zajednica stiče pravo da uživa sve pogodnosti koje zakon predviđa za vjerske zajednice. Predloženo zakonsko rješenje na jasan i transparentan način uređuje pitanje državne imovine. Kulturno blago koje je kroz vjekove stvarala i gradila država Crna Gora ne može pripadati nikom drugom do svim građanima Crne Gore. Sa druge strane, država nema apsolutno nikakvih pretenzija prema bilo kojoj imovini koju su vjerske zajednice zakonito stekle”, navode oz ove partije.

Na kraju poručuju da nakon što o ovom predlogu zakona ekspertsko mišljenje da Venecijanska komisija, kao najviši evropski pravni autoritet u ovoj oblasti, pred Skupštinom Crne Gore biće ustavna, međunarodno-pravna, a ništa manje i istorijska i moralna odgovornost, da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori uredi po najvišim međunarodnim standardima, po mjeri slobodarske i građanske Crne Gore.

B.M.

14

avatar
1000
12
2
0
 
12
SladjanaDukljaninMaleCucePop VukoKaktus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sladjana
Gost
Sladjana

Kao da vera pocinje od DPS , pa se sad moramo registrovati kod nadležnog organa. A imovinu i teritorije koje je CG prisvojila nakon 1914 neka vrate onome kome je pripadala. Ako pocinje vracanje svega i ponistavanje svega…vratite lopovi ukradenu Boku, Petrovac i Budvu!! To nije vase …lopovi!!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Kolko je samo nelegalno ..okupatorska sekta spc..iznijela iz nasih okupiranih svetinja

Pop Vuko
Gost
Pop Vuko

Tako vam Bog pomogao.Kako vama,tako i na svako koljeno.

Kaktus
Gost
Kaktus

Tako je ! Dje to ima da crkva druge drzave drzi govore svako malo i siri velikosrpsku ideologiju a da mi ostali sjedimo skrstenih ruku i cutimo

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Taman da dobri boziji pastir ode npr na kosovo da tamo drzi liturgije i da kune i proklinje albance koji ruse crkve ,on to sve iz ljubavi prema bogu radi sigurno ,nije njemu do para cini mi se ,no je dzipa od 100 000e kupio da prevozi svijece od manastira do manastira

Leart
Gost
Leart

Amfilohije ce da krene s kletvama i madjijama cim ga isele,kakav je ono primitivac boze dragi

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Hahahaha ajde risto putuj u lumineku na vr rumije,to je jedino sto si ti u cg napravio! Taman imas novog dzipa da se povezes do gore 😉

Liberal
Gost
Liberal

Sloboda vjeroispovjesti je prevelika sloboda za neke,pogotovo kad izjadnace pravoslavlje sa srpstvom pa onda negiraju kompletno postojanje cg naroda

Stefo12
Gost
Stefo12

Risto srpbijanski portoarol nek ide dje mu je milije ,imamo mi nasu CRNOGORSKU crkvu !

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Ovo je pokusaj da DPS napravi diznilend od Ostroga i Nemanjickih Manastira.

Kaktus
Gost
Kaktus

E jes,ovo je nacin da se vrati nacionalni identitet koji smo izgubili od 1918te ,plemenice,ako si stvarno moj plemenik a ne neka posrbica koja pise ovo za 2 sendvica

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Druze da ja pisem za 2 sendvica ja bih bio onaj ko pise za Mila i kompaniju.

Revizija
Gost
Revizija

Odluke krnje Sindjine ne mogu izdrzati probu vremena. Sto vise nerazumnih odluka se donese, to je posle lakse u revizionom postupku ponistiti sve odluke krnje Sindjine.
Ne treba se buniti, samo cekati i revidirati.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Zabraniti tu prevaru za maloumne, kao što piše u zakoni i napraviti prvu normalnu ateističku zemlju na svijetu.

Send this to a friend