Društvo

Država da stane uz Crnogorsku crkvu

Borci i antifašisti u potpunosti podržavaju nastojanje Vlade da zakonom uredi pitanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravni položaj vjerskih zajednica saopštili su juče iz SUBNORA.

>>>Venecijanska komisija: Pozitivni iskoraci Crne Gore, registracija vjerskih zajednica nije obavezna<<<

>>>Đukanovićev kabinet: Nijesmo dobili Vartolomejevo pismo<<<

Poručili su da energično zahtijevaju od državnih organa da istraju u rješavanju svih pitanja od slobode vjeroispovijesti do vlasništva nad vjerskim objektima i prije svega na obnovi autokefalnosti Crnogorske crkve bez obzira na drugačija „kanonska” mišljenja.

“Ništa ne tražimo što nam ne pripada, već da ono što su gradili naši preci bude naše, da se uklone nelegalno podignuti vjerski objekti, da se zaustavi dalja izgradnja i novokomponovano skrnavljenje svetinja. I ranije se obećavalo, pa stalo. Sada se po svaku cijenu mora istrajati, jer, ovo je jedno od najvažnijih državotvornih pitanja”, kategorični su iz SUBNORA.

Multietična i multikonfesionalna Crna Gora, istakli su oni, vjekovima živi na temeljima slobode za sve vjere, nacije i narode, a „novija zbivanja vezana za vjerska pitanja taj sklad su narušila i ozbiljno prijete unutrašnjoj stabilnosti i crnogorskom evropskom putu”.

Vlada je na sjednici 16. maja utvrdila Prijedlog ovog zakona, nakon čega je upućen na mišljenje Venecijanskoj komisiji koja se na sjednici 21. juna pozitivno izjasnila o ovom aktu. U ponedjeljak, 24. juna, Venecijanska komisija objavila je svoje mišljenje sa preporukama Vladi u kom dijelu bi trebalo amandmanski djelovati na predloženi zakon.

Interesantno je da su dvije najviše zainteresovane strane za ovaj zakon, makar sudeći prema javnim istupima, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i Crnogorska pravoslavna crkva, saopštile da su zado voljne mišljenjem.

Vlada će narednih dana donijeti odluku na koji način će uvrstiti preporuke Venecijanske komisije nakon čega će Prijedlog zakona biti upućen parlamentu na usvajanje.

“Ovaj zakonski akt „probudio je duhove“ na Balkanu i ponovo zaoštrio odnose između Srbije i Crne Gore. Sa najviših adresa susjedne dražve stigle su teške optužbe na račun naših vlasti, a glavna meta je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, pogotovo od kada je, 6. juna sa lokalne izborne konferencije svoje partije DPS u Nikšiću, prvi put direktno podržao Crnogorsku pravoslavnu crkvu i poručio da će se založiti da joj i formalno bude vraćena autokefalnost.

Uvrede i klevete Đukanoviću i crnogorskim vlastima uputili su i čelnici Srpske pravoslavne crkve, a kampanju su podržali i navodnim pismom carigradskog patrijarha Vartolomeja upućenim predsjedniku naše zemlje, koje je u četvrtak Mitropolija crnogorsko-primorska dostavila medijima.

Prema navodima tog pisma i Vartolomej se pozabavio našim zakonom o uređenju vjerskih zajednica i zatražio da država ne dira u imovinu SPC, tražeći od Đukanovića da se distancira od CPC i njenog poglavara mitropolita Mihaila. Iz Đukanovićevog kabineta saopštili su da nijesu primili pismo od Vartolomeja. Prijedlogom zakona predviđeno je, pored ostalog, da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice biti prepoznati kao državna imovina.

“Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Tamo gdje takvih dokaza nema, već je riječ o imovini koju je stvarala i sticala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, takva imovina biće upisana kao kulturno blago, odnosno kao državna svojina Crne Gore”, piše u dokumentu.

163

avatar
1000
57
106
0
 
96
CrnogoracMladenBudimo realniLovcenskiRozaje cpc
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Какве везе има Субнор са црквом тј. вјером уопште? То су углавном потомци комуниста који су вјеровали у Маркса и Тита и комнизам пропали.

Rozaje cpc
Gost
Rozaje cpc

Vidi im oltar na sliku. Ovo su i tepih stavili ,kad im dodju braća iz Rozaje,,da mogu zajedno klanjat dzuma namaz

Grbalj
Gost
Grbalj

Kazu komunisti i ostali zivi 😂 Koji borci subnora,ko je tu uclanjen? Onaj rozajac sto se rodio sezdeset i neke? Borio se u ćaćine mošnice

Docleat
Gost
Docleat

Mislite ANB?

Emma
Gost
Emma

Drzava da gleda svoja posla da ne bi doslo do zabune….

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Okupatori dogodine u nis pored srbije

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kako ste vise dosadni.

Reg
Gost
Reg

Dosta je viđet ko je podrška Mirašu, ne treba nikom drugi argument

Danko
Gost
Danko

Takodje …

Troskok
Gost
Troskok

Đe su ovi borci da kose danas u Mojkovac! Uši su im iste kao i onima na slici, a onaj u crnogorskom je stariji od njih!

Prc CG
Gost
Prc CG

Sto je ovo na slici,neka sektaška odaja….sve vam ne ovako kao ova sobica…..

Antifašista
Gost
Antifašista

Naravno da država treba da reguliše pravila po kojima su dužne da se ponašaju i vjerske zajednice.Ali u jednoj mirnoj i tolerantnoj atmosferi. A ne ovakvim klikovanjem kao što toradi SUBNOR dolivajući ulje na vatru. Svako ko želi dobro Crnoj Gori mora znati da su vjerske diobe i vjerski sukobi najtragičniji.A posebno je kontraproduktivno i čak smiješno kada to uradi… Više »

ajdede
Gost
ajdede

hahahahah sveti sava kovacevic

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Kvalitetan neki laminat u ovu sobu.

Lovcenski
Gost
Lovcenski

Cedomire aj ti za Srbijicu polako i ne brini za ostalo.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

A i ti bi moga poć u Italiju kod tvojijeh predaka.

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Tako je serdare. Mogu malo ovi iz cpc kod djedova i pradjedova skocit do Italije. Krv nije voda

oganj
Gost
oganj

A taman..hahahahah

Radosav72
Gost
Radosav72

Uz šta?

Micko
Gost
Micko

Evo onih sto su rusili hramove i ovce u njih uvodili,sad su zastitnici-bruka.

Konacno CPC!
Gost
Konacno CPC!

Ovce je uvodils Srpska crkva jer du tad nadi hramovi vec bili okupirani od Srpske crkve!

Micko
Gost
Micko

A sto si zapjenio?Nije ti poznata istorija?Opismeni se prvo pa odgovori.

Send this to a friend