Društvo Prenos posmrtnih ostataka

Đukanović: Crna Gora ispunjava dio istorijske i moralne obaveze prema dinastiji Petrović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavao je danas prvom sjednicom Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

Đukanović je ocijenio da se činom prenosa posmrtnih ostataka ispunjava još jedan dio istorijske i moralne obaveze prema dinastiji Petrović, koji ima i državni značaj u kontekstu snaženja svijesti o identitetu.

“Vođeni idejom ispunjavanja duga prema Dinastiji, naš cilj je da organizujemo dostojanstveni čin sa najvišim vojnim počastima, kazao je predsjednik.

Koordinacioni odbor podržao je dosadašnje aktivnosti i konstatovao da su radna tijela dobro pripremila osnovu za dalje aktivnosti povodom prenosa posmrtnih ostataka potomaka dinstije Petrović.

Odbor se saglasio sa prijedlogom stručnog tima u vezi lokacije na kojoj će biti prenešeni posmrtni ostaci potomaka, da to bude Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju.

Na toj liniji, formirana je radna grupa koja će sagledati prostorne komponente lokacije i pripremiti projektni zadatak za predloženu lokaciju.

Takođe, razmotrena je i informacija o načinu ispraćaja odnosno dočeka posmrtnih ostataka potomaka dinastije i shodno tome, formirana Organizaciona komisija za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem. Dogovoreno je da se u najkraćem roku intenziviraju aktivnosti u cilju punog pravnog dogovora sa zemljama u kojima se nalaze posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović.

Koordinaciono tijelo, kojim predsjedava Predsjednik Crne Gore,  privremeno je radno tijelo Vlade Crne Gore, formirano 31. januara 2019, sa zadatkom da organizuje i koordinira aktivnosti za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

Članovi ovog tijela, pored predsjednika Đukanovića, su premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar finansija Darko Radunović, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, ministar zdravlja Kenan Hrapović, princ Nikola Petrović Njegoš, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, predsjednik CANU-a Dragan K. Vukčević, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, direktorica JU Narodni muzej Crne Gore Anastazija Miranović, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, dipl. istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, dipl. istoričar Živko Andrijašević, dipl. istoričar Dragutin Papović, dipl. ing. arhitekture Rifat Alihodžić, književnik, akademik Pavle Goranović i slikar Dimitrije Popović.

M.D.

 

37

avatar
1000
28
9
0
 
35
МладенCrnogoracTragikomedija🎭Bijeli PavleCika miki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Младен
Gost
Младен

Одлично питање. Када ће бити враћена Капела на Ловћен? И посмртни остаци Његошеви у исту? Кога ћете звати да чита парастос умрлим потомцима династије Петровић Његош кад се врате? Распопа Мираша вјероватно? Кукала вам мајка. Нисте ви дорасли Његошу- владици Раду, краљу Николи. Ви знате само за оно “Живела партија и друг Тито”. Историју знате од 41′ за предходне године… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kad će biti vraćena Njegoseva kapela?

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Demonska partija sociopata.

Cika miki
Gost
Cika miki

Blazena udba vama koji mrzite crnu Goru treba izravnat kicmu nemojmo da mrzimo srbe u cg 90%posteni gradjani no fukare koji sve ovo mute no sto se ceka sa izvrsnim presudama ovim sto nas mute zatvarajte nesoje

Pol
Gost
Pol

I kralj Nikola je jeo zlatnim priborom dok je narod krepavao.Istorija se ponavlja,sta li?Samo koru hleba gospodaru,pudtite price o sarenim vrabcima.

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Bravo Milo sve ti cvetalo i srecno po 100 puta bilo.. dusmani na aparate.. jos samo da se pripremi i vrati cetinski manastir dok ih dopreme da ih polozimo u crnogorsku svetinju!!!

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Svaka ti cast Djukanovicu.. dobro je da si ugrabio prije srbijanaca inace bi ih oni prisvojili ka da su njihovi ka nasu nosnju ka i gusle ka i sve sto valja a sa ovihbje prostora odrekose se i frule i trube zarad gusala..

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kralj Nikola je bio srpski nacionalista i sahranjen sa srpskom trobojkom.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sto ne spominju tacno koje potomke?

peko
Gost
peko

Sjednica vlade u prostorijama nekadašnjeg Oboda

peko
Gost
peko

Vladiku Vasilija Petrovića koji je umro prilikom posjete Rusiji 1766. godine đe je i sahranjen u Blagovješćenskoj crkvi u Lavri Aleksandra Nevskog u Sankt Peterzburgu ne pominje niko. Pitam se zašto? Možda ovi iz koordinacionog tijela neznaju ovaj podatak ili možda još gore da nijesu čuli za njega. Ili zato što počiva u Rusiji sa kojom trenutno nemamo neke valjane… Više »

NBA
Gost
NBA

BRAVO! SVAKA CAST I POSTOVANJE PREMA SVEMU STO JE NASE CRNOGORSKO!

Loberal CT
Gost
Loberal CT

Ovo smo mi trebali da uradimo.ukraste nam jos jednu ideju.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Sve je to lijepo,nego đe će te ih uz srpskoga Njegoša? Kako će to partneri bošnjaci istolerisat? Zar nijesu Petrovići vršili istragu poturica? Ili su riješili da konačno priznaju od koga potiču.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

I Petrovici su dojezdili u Crnu Goru iz nekoga turskoga spahiluka sa fesovima na glavu no slobodarski crnogorski narod je i njih naucio slobodi te su prigrlili crnogorske obicaje i postali ljudi da im je cio svijet zavidio i napisa 600 knjuga divljenja jedinstvenoj istoriji

Romanov
Gost
Romanov

Svaka cast!Bravo

veki
Gost
veki

30 god, vlada a nije imao kad od brige za sinčića. seku i braca A CA

Send this to a friend