Društvo

Đukanović: Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović večeras je na Cetinju uručio Njegoševu nagradu, jedno od najznačajnijih državnih priznanja, književniku Jovici Aćinu.

Predsjednik je iz Prijestonice poručio da Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo.

“Jedinstvena duhovna atmosfera prijestonog Cetinja nas obavezuje da se osvrnemo na neprolazne stubove crnogorske duhovnosti i državnosti. Najgorostasniji među njima svakako je Vladika Rade, vladar i duhovnik koji je svojim književnim djelom proslavio Crnu Goru i ostavio nam bogatu zaostavštinu koju i danas simbolično njegujemo – dodjelom Njegoševe nagrade. Literarno djelo koje duže od dva vijeka slovi kao posebna i potvrđena vrijednost ne samo crnogorske, već južnoslovenske i evropske književnosti i kulture”, kazao je Đukanović.

Dodaje da je sasvim prirodno što je Crna Gora utemeljila i decenijama održala književnu nagradu koja nosi njegovo ime, u znak poštovanja prema vladaru, pjesniku i filozofu, čija je misija bila da Crnogorce približi prosvijećenim narodima.

“Kao što stvaralaštvo Petra II Petrovića posjeduje univerzalni pečat i nadilazi naše granice, i ovo se priznanje dodjeljuje piscima sa nekada jugoslovenskih, a sada regionalnih prostora. Tako i Crnogorci s ponosom baštine veliko i umno djelo Njegoševo, koje je ujedno duhovno nasljeđe svih mislećih ljudi, posebno na prostorima koje je i sam zbližavao. Njegoševo djelo, ta luča besmrtna, ima istinski zavičaj u predjelima slobode i duha.

„Naša zemlja, mati milionah“, kaže Pustinjak Cetinjski: pjevajući o čovjekovom usudu u svom i pređašnjem vremenu, ali i sa rijetkim proročanskim darom. Sva crnogorska vremena stapaju se u zlatni vijenac njegovih stihova. Oni su i podsjetnik i putokaz našeg opstajanja”, naglašava Đukanović.

Predsjednik podsjeća da Njegoševa nagrada datira od 1963. godine i da je njen prvi dobitnik bio crnogorski pripovjedač i romansijer Mihailo Lalić, autor djela neposredne sinteze etičkog i estetskog. Lalićeva baklja ostvarenog književnog talenta, poput mnogih drugih ovdašnjih kulturnih pregalaca, plemenita je i bolna, ispisana u istovremenom pulsu antifašizma i vrhunske literature.

“Ovaj čin, kao i naša ukupna nastojanja da unapređujemo kulturni ambijent, pokazuju da savremeno crnogorsko društvo teži visokim umjetničkim dometima. Svijest o važnosti očuvanja i afirmacije kulturne i državne prepoznatljivosti, podrazumijeva našu otvorenost prema drugim kulturama i različitim umjetničkim izrazima. Sve to je u dosluhu sa Njegoševim tvoračkim darom, njegovim težnjama da snagom pera ukaže na dramu i slobodarstvo svog naroda, kao i da afirmiše neprevaziđenu moć riječi.  Traje Njegošev genij, traje njegov književni zavjet Crnoj Gori”, napominje predsjednik Đukanović.

Kako dodaje, ne traje samo našim stalnim povratkom njegovom djelu i neprestanim tumačenjima i ponovljenim izdanjima, već i djelima svih onih stvaralaca koji su se srodili sa umjetničkim simbolima tvorca Gorskog vijenca.

“Njegoševo djelo u kontinuitetu inspiriše i podstiče, opominje, podučava i čini pjesnika našim sagovornikom i našim savremenikom. Treba sačuvati dostojanstvo Njegoševe nagrade kako bi vrednovala ona intelektualna stremljenja koja su u funkciji kreativnog promišljanja svijeta i stvaranja estetskih znakova čija je imaginacija – vanvremena. Priznanje koje nosi Njegoševo ime treba da ostane prestižno u razdoblju koje donosi nova iskušenja i za knjigu i za svijet”, jasan je Đukanović.

Predsjednik kaže da književnost kao beskonačno traganje razumijeva i srpski književnik Jovica Aćin, ovogodišnji dobitnik Njegoševe nagrade za roman „Srodnici“.

“Njegova bliskost s junacima, saosjećajnost i humanistička nota u brojnim knjigama je traganje za smislom života. Upravo kao što je i djelo pisano u stvaralačkoj osami – u bliskoj korespodenciji sa samotničkom pozicijom koju je odabrao naš Njegoš: „Dužnost mi je tihost, dužnost mi je mudrost.“ Nesvakidašnja posvećenost pisanoj riječi kojoj je decenijama predan Jovica Aćin, kao pripovjedač, esejista, romanopisac, prevodilac i urednik, ovjenčana je ovim priznanjem. Čestitam književniku Jovici Aćinu na Njegoševoj nagradi. Njegovo će ime biti uklesano na počasnoj ploči pored toliko značajnih pisaca – srodnika sa ovih prostora kojima je Crna Gora ukazala čast nagradom sa imenom svog najvećeg pjesnika”, zaključio je predsjednik Đukanović.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

Samo nam nemoj ti o Njegosu molim te.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Mi i svedani zbog njega ne smijemo doći u crnu goru bojimo se. ……….

Bokelj
Gost
Bokelj

Da je vijecna Nezavisna Boka Kotorska!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dogodine Kapela na Lovcenu! 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

ZETA slavna
Gost
ZETA slavna

Daje Rade Tomov ziv i da svojom rukom sudi nebi znao sta da radi od ovolko nista ljudi…Domoljubi novokomponovanog zatiranja istorije i svega Srbskog sto nam bijase Svetinja danas dabi bio domoljub najbitnije je rec nijesam Srbin i pomenut 1918 evote odma patriota…

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Nadjelise onaj Njegosev sat zidni zaime boga..! E ugaseno Srbstvo i ne pominjete Njegosevo

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Nađoše! bio je kod časovničara na popravku.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Uzas…uzas ! Valjda se Milo sjetio one Njegoseve kletve ..Svaki Srbin koi se prevjeri prosto vjeru sto zagrli tudju almu prosto ne bilo pred bogom sto ocrnje obraz pred svijetom pase nehce Srbinom zvat.Ovo ti je Srbe iskobilo robovima tudjim ucinilo….Evo i sav narod Crnogorski robuje

Astra
Gost
Astra

A do juče mu nije valjao.

Tomos
Gost
Tomos

Njegoš je predvidivo može se reći da će biti priče što je nisko kb ada je pisao, i da će pokušati u budućnosti da ga “prevode” i da nam objašnjava ju što je htio reći kao da ne znamo da čitamo… Evo gdje odvaja Vjeru od Nacije, u dijelu gdije lak dozvoljava da se mijenja vjera ali da zadržiš ime… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Njegoš je težio ka ujedinjenju svih Slovena.

Moralnista
Gost
Moralnista

Sa ponosom su mu i stvari klepili i prodaju po Londonu i aukciiama!

zeus
Gost
zeus

Lijepo je sto crnogorani postuju i slave jednog Srbina

Cetinje
Gost
Cetinje

Da je vječno!!!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Za vijek vjekova da je vječno!

mujo džeger
Gost
mujo džeger

njegoš i kralj nikola nikako ne ulaze u historijsku ćitanku koalicionih partnera, njih dvojica za koaliciju ko dahije za srbe, zato kod njih dvojice srpskocrnogorskih velikana vlast smije po dogovoru spomenuti dan rođenja i smrti i ništa treće, haha a da ih stave u kakav svetkovni kalendar gluvo bilo, koalicija bi nam se pomamila, a oni smiju velićati sve turske… Više »

Окле
Gost
Окле

Зашто не поставите коментар који сам написао прије сат времена. Ништа у њему није увредљиво, пази сам добро шта пишем. Зашто не дозвољавате да се чује глас народа, него цензуришете Србе. То је баш ниско од вас. Срећом има и .других портала.

Gagi
Gost
Gagi

Okle,dali si ti JEDAN od onih “diskriminisanih” veliko Srba,jer se vi predstavljate “ja sam velikoSrbin”a dovoljno je reci Srbin sto je bilo cije pravo koje licno postujem.Vidi i kod CDM-a si “diskriminisan i ugrozen”,aj polako sutane.

Окле
Gost
Окле

Гаги, нјесам велико-Србин (шта год то значло), али јесам Србин и то теби може да смета или не, не занима ме. Ако си се ти продао за мало жита, ја нијесам. Цензурисање коментара (оних који не одговарају полтронском порталу) је очигледно за све нас, а пошто се вама то не дешава онда за то ни не знате. То “сутане” вјероватно… Više »

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Idi na druge portale. Nekad ste Peavoslavlje poistovjećivali sa nacihiim, sad čitav narod poistovjećujete. Voziiii

Atos
Gost
Atos

Gluposti

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Sto su pjevali ovo kad su ustali 😆

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Jelena ne traži od mene ništa neću ti se ni javiti. ………

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Bile su tri žene moja majka u crvenu palerinu ali je skinula jelena u onu kožnu jaknu i bečka u onu zelenu haljinu nije valjda da je još nosite. ……….

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zivio Njegos, najveci Srbin ikada! Tvorac Velikosrpske ideje!

...
Gost
...

Auh, puče ti nauka u paramparčad!
Bolesnik!

Окле
Gost
Окле

Творац велико-српске идеје, односно идеје у којој све српске земље су уједињене, је Петар I Петровић (Свети Петар цетињски), мада је то била жеља свим Петровићима и свима онима прије њих.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dobro to stoji pobratime, Velikosrpska ideja je Svetog Petra, ali Njegos na to kaze “pa malo je i moja” 😎

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Niksicanin čuvaš li još ko. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ranka možeš u bolonju vidio sam lamborgini 90. ………

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Da nema đe kakva fabrika da se otvori koliki je porez. ……..

Vaso Pavicevic
Gost
Vaso Pavicevic

Juce u vijestima b.m sad Milo mora da skrene na Njegosa

Bokelj
Gost
Bokelj

Kako su se skockali po poslijednjoj modi ima se pa se moze a racun ce ispostaviti nama gradjanima na naplatu ka i sve ostalo.Da je srece ta nagrada bi trebala biti dodijeljena nekom piscu koji ima vezu sa Crnom Gorom i velica multieticni sklad,a ne ovog niko cuo za njega,no nije on kriv.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Posveta prahu Oca Srbije

Nek’ se ovaj vijek gordi nad svijema vijekovima
……………………………………………………………………
Al heroju Toploskome Karađorđu beamrtnome Sve prepreku na put bjehu k’ cilju dospje velikome
Diže narod krsti zemlju a varvarske lance sruši
Iz mrtvijeh Srba dozva dunu život Srpskoj duši.

Vaso Pavicevic
Gost
Vaso Pavicevic

Sto ne pises o babi

...
Gost
...

G od generala!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Imenjače, je li ovo tvoja pjesmica? Poezija ti ide kao Aleksi magistarski, hahaha!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Dobro uranio ime moje!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Jesi li se naspavaa imenjače? Zdravo mi svanuo.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Srbi Crnogorci, DA. A oni drugi ne.

veki
Gost
veki

su čim izlaziš pred njega Milo

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Je li dobitnik progovorio koju ? 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Njegoš je pomalo srbekao i sad se Srbende lože kao da Njego standard za sve nacionalne istine. Onaj “Sarajlija” ga izmanipulisao i sad mu ga bila rabota.

Tomos
Gost
Tomos

E to haha bio je Njegoš izgleda glup, naivan i nepismen…
E tako bi cijenite nešto, kao u poslastičarnici da ste.. Pa ovo neću a ono hoću…
Njegš ide u cijelini…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Bludni vladika, kao mnogi. Poslali mu masona da ga obradi.

Tomos
Gost
Tomos

I kada cijenite Njegoša, što mu ne vratite Kapelu na Lovćenu…za koju se jedino Crnogorska Mitropolija zalaže…

Tomos
Gost
Tomos

Tako je pravi Crnogorci cijene Njegoša, a li ima onih koji misle da je bio nepismen… Da nije umio da se izrazi dobro, haha… Da kada je posao jedno da je mislio na drugo. Da kada je pisao Srbin da nije mislio na to nego na Pravoslavlje…

...
Gost
...

Istina je da je mislio na HRIŠCANE! Kako objašnjavas stih ” srpska Italija”? Kako tumačiš njegov stih ” Zna Dusana rodit Srpka”, a ridila ga je Bugarka…?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

… u pjesmi ,,Nahije” Njegoš piše:
Crne Gore krajino i krilo
Rodom svakim Italijo srpska…
Ti si mati srpske Crne Gore
Ubranilo sokolovska gnijezda…
Podobilo Sparte, Kartagene,
A Srbaljah diko i pohvalo

Tomos
Gost
Tomos

Evo gdje odvaja Vjeru od Nacije, u dijelu gdije lak dozvoljava da se mijenja vjera ali da zadržiš ime naroda kome pripadaš. “Prosto vjeru što promjeni drugu, no mu ne prosto bilo pred Bogom što okalja ime pred svijetom što se nešće Srbinom zvati”… Preciznije nije mogao napisati mo što je. Rako sa jada je govorio Srbin vidi se da… Više »

Za babu
Gost
Za babu

Jedan predlog za drzavu Crnu Goru da skine Njegosa i da to bude za tu babu koju spominjete ne znam o kome je rijec ali ako je zasluzio neka bude onda za tu babu

Bankar
Gost
Bankar

Ma ovo mi mirise da ce uskoro biti donesen novi zakon o vjerskim zajednicama i dodijeljuju nagradu srbinu da se malo srbi primire,sve je to DPS trgovina ka i sve u ovoj banana drzavi bezvlasca i korupcije…….hahahahaha…….

Praznik
Gost
Praznik

Ispricavam se ekselencijo,ali ako je njegos za nas crnogorce bitan,kao sto i jeste,zasto niste prihvatili lane predlog u skupstini da 13 novembar bude crnogorski praznik kulture?

Praznik
Gost
Praznik

Ispricavam se ekselencijo,ali ako je njegos za nas crnogorce bitan,kao sto i jeste,zasto niste prihvatili lane predlog u skupstini da 13 novembar bude crnogorski praznik kulture?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Црногорци са поносом чувају успомену на Његоша. Црногорци желе да се његова потоња жеља да почива у капели на Ловћену испоштује. Црногорска химна каже Ловћен нам је олтар свети, а није без цркве на њему. Но нема везе доћи ће све на своје само полако.

...
Gost
...

Budimo realni, ti si Srbin, a dako se mi, Crnigorci snadjemo oko crnogorskog pjesnika.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pa naravno da sam Srbin kao i svaki normalan Crnogorac. Što da mi nećete ti i ostali bolesnici uskratiti ovo pravo koje se podrazumijeva?! Ovaj pjesnik kako kažeš je i Srpski i Crnogorski i svakako moj jer se ni jednog njegovog stiha ne odričem što za tebe ne bi mogao garantovat.

Eeee
Gost
Eeee

СРБИН СРБИМА НА ЧАСТИ ЗАХВАЉУЈЕ

Петар II Петровић Његош 1833.

…написано Србима католицима из Котора. Ко невјерује нека пита на фејсбук Душка Конта Ивановића, директног птомка тих которана. Католика, и наравно Србина.

Eeee
Gost
Eeee

Predgovor zbirci Pustinjak cetinski:

Srbin srpskom rodu svome
ovo djelce posvećuje.
njegovo je sitno cv’jeće
po livadi pravoj Srpstva
i uzraslo i pobrato
i u v’jenac rodu dato

Vladika crnogorski Petar Petrović“ 1834.

Marko
Gost
Marko

Da da ti posebno, ukidanjem ćirilice i gaženjem svega što je Njegoš baštinio.

Hdhdhd
Gost
Hdhdhd

Da nije srpska cirilica !? Kakva nepismena stoka…

Enigma
Gost
Enigma

Njegoš je pisao pjesme a Milo nam čita bajke 🙈🙈🙈🙈

Bnjj
Gost
Bnjj

Momir Bulatović ga je najbolje opisao da je imao tu dar da govori najubedljivije kada laže

Bnjj
Gost
Bnjj

Crna Gora je pred izumiranjem jer ti Milo baštiniš lično bogaćenje ne možeš se zaposliti i ako radiš radiš za mozerne plate, mladi ljudi odlaze

Onogost
Gost
Onogost

Brano Aristotel Galileo Giska Brano je najpametniji covjek na planeti to je priznao i Bill Gates misevi

Donald duck
Gost
Donald duck

Ovo moze samo da sastavi njegov sin komentar”sve je otislo” iq25

Dukljanska qrva
Gost
Dukljanska qrva

Njegova svjetlost, gosn. Dedeić, kuca poruke na telefon, veoma lijepo od njega

Pitanje?
Gost
Pitanje?

Bolje nego da kune, što misliš?

Bada Boom
Gost
Bada Boom

Impeachment!

Dukljanska qrva
Gost
Dukljanska qrva

E viva, prezidente. Nikad više 1918.

Onogost
Gost
Onogost

Bez Brana nebi bilo Crne Gore misevi

Nikola
Gost
Nikola

Da nije on BOG?

Mikaš
Gost
Mikaš

Hoce li nam i djeca bit ponosna kad im budete makli Gorski Vijenac iz skolskog obrazovanja?

Bnjj
Gost
Bnjj

Djeca će nam biti u Njemačku a mnogi su već tamo a i to je cilj vlasti

dejo
Gost
dejo

svaka cast done tako se zbori crnogorci bastine djelo njegosa a ne tvoji milogorci

Onogost
Gost
Onogost

Da nije Brana nebi bilo nicega Brano je veci i od Njegosa misevi

Rolex
Gost
Rolex

Hahahahaha….evo 30 godina je sve cinio da zamrzimo Crnogorce nas samih i unisti Crnogorski indetitet,e kad je vidio da ce mu cetnici doci glave okrenu curak,prpa ili strah je cudo,mijenja svijest.

Onogost
Gost
Onogost

Brano se ne boji nikoga misevi

Bokelj
Gost
Bokelj

Da kad iza njega stoji sav drzavni prisilni aparat ne bi se ni ti bojao za sigurno.

Sijan
Gost
Sijan

🍌 DRZAVA

Za babu
Gost
Za babu

Na Lovcenu baba spava muti svima sa dosijeom muti ta baba ona muti prolazila mu fora sad babu muci stigla ga fora gleda baba ne moze da snijeva mrtvi zovu babu sada mira nema

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
Gost
🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Jedno te isto plate 200€ a on jedno te isto

Gero
Gost
Gero

Brajović pored Stankovića. Lice pod istragom,ili izviđajem,pored Tužioca,koji je takođe pod izviđajem. Vrhunska kombinacija.

Bnjj
Gost
Bnjj

To je Cg

Milo lopov
Gost
Milo lopov

Ko je Aćin ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A i raspop je bio, vidim

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

E kamo sreće da se Rista prezvao Raspopović…

Prc CG
Gost
Prc CG

Đukanoviću….Njegoš je Srbin sto si i ti samo sto si se ti prodao radi ličnih interesa i u prvi plan pokušavaš staviti izmišljenu naciju ,pismo i jezik.
Ima boga a vrijeme je najbolji sudija,polako samo.

...
Gost
...

A jrs, srbin….hahaha… vidi sto je rekla Isidora Sekulic, pa ga onda ” posrbljavaj”….

TomSoyer
Gost
TomSoyer

Sta je zajednicko za Sloba Milosevica i Mileta Djukanovica? Obojica imaju problem sa hotelima

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Mileta? Kako je u Ćićevac?

JSO
Gost
JSO

Slobo nije zec ovaj place kad se baka dere na njega

Hydra
Gost
Hydra

Na Lovcenu Njegos spava
najmudrija vlaska glava.

Prc CG
Gost
Prc CG

NAJMUDRIJA SRPSKA GLAVA,na žalost sto postoje takvi kao ti a imaju potporu aktuelnog vode režima odnosno posljednjeg diktatora.

Hydra
Gost
Hydra

Njegos,kao i svi Petrovici i citava Hercegovina su etnicki Vlasi(sa Karpata) koji su srbizovani od strane srbijanskih popova,a to su potvrdila i genetska istrazivanja,pa se ti koprcaj kolko god oces.

Prc CG
Gost
Prc CG

A ti si poturcenjak koji ne može da prihvati da mu je đed prodao vjeru za večeru,pa si postao veći musliman od onoga iz Saudijske Arabije.

Hydra
Gost
Hydra

Ja sam Albanac,i ne,nisam musliman,ja samo pricam istinu.

Prc CG
Gost
Prc CG

Istinu čiju???????Hahahahahahahaah

xxy
Gost
xxy

Vlasi je naziv staleza u srednjevijekovnoj Srbiji ,to su stocari,Rasi su ratari ,Vendi trgovci itd.
Karpati su planina dje bilo stocara Srba .Po DNK Rumuni imaju slican gen Srbima jer su romanizovani Srbi sto se moze vidjeti i po velikom broju srpski rijeci u rumunskom jeziku.
A takoje ime Vlasi se poklpa sa stanovnicima Vlaske nizije juzno od Dunava u Bugarskoj.

Hydra
Gost
Hydra

Tako je,citava Evropa su Srbi no su zaboravili.

Bager
Gost
Bager

Ma, kojih srba? To je turska zamjena za riječ hrišcanin. U CG nije bilo Srba, sem nekoliko izvanjaca koji su radili u CG.
No , Prcko bi nalijepio svima 4s. Ali, nece moci!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahahaha polako vidijeces nećeš mnogo stariji biti,neće vam se trebati lijepiti sami ćete i lijepiti i tetovirati….živ bio pa vidio,puštaju vas niz vodu vaši saveznici.

...
Gost
...

Vjeruj, prcko, želja ce te bit. Gotovo je, finito, ende, kraj, konec, fine!

...
Gost
...

Koji ti je to Srbin sklepao stih?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Da ti Njegoš ustane, ne bi se dobro proveo

Mirjana
Gost
Mirjana

Uhapsi babu mile pusti Njegosa

Lemajic
Gost
Lemajic

Da neznam da je veliki Aristotel grk reko bi covjek da je iz Niksicanin medjutim jedno pitanje za vas kada ce biti uhapsen baba iz hotela i zasto ga cuvate ili vas ucenjuje sa necim

Ivan Sekulović
Gost
Ivan Sekulović

Odakle vam pravo kad je Njegoš naš?Srbin!

Joko Ono
Gost
Joko Ono

Špijune

...
Gost
...

Hahahaa. A jes, iz Kuršumliju, no mi ne znamo.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Dobro mi znamo ko je tvoj sef i zasto ga ne smijes uhapsiti pusti jednu të istu pricu ili ga hapsi ili ste isti

Send this to a friend