Društvo

Džomić: Sprema se neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti

Velibor Džomić

Povodom informacije da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila inovirani Predlog zakona o slobodi vjeroispovesti, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej stavrofor Velibor Džomić ističe da se sprema neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti.

<<<Pažin: Nećemo nikoga protjerivati ni iseljavati, Vlada ne namjerava da ulazi u hramove<<<

“U ovom momentu imamo samo javnu informaciju o utvrđivanju ”inoviranog” Predloga zakona i izjavu potpredsjednika Vlade Zorana Pažina, ali ne i, kako su ga krstili, ”inovirani” Predlog zakona tako da sadržaj teksta Predloga zakona nije moguće sada komentarisati”, kazao je Džomić.

<<<Šta donosi inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

Prema njegovim riječima, od momenta usvajanja mišljenja Venecijanske komisije 24. juna do 5. decembra, dakle za pet i po mjeseci, SPC-u nije prikazana nijedna odredba Predloga zakona u koju su ugrađene preporuke Venecijanske komisije.

“Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke je 27. novembra ove godine zvanično dostavio Vladi Primjedbe na Predlog zakona. U tom tekstu su na 92 stranice pravno, činjenično i civilizacijski osporavane brojne odredbe Predloga zakona. Odgovor na te Primjedbe, kao ni na one na Nacrt zakona od 2015. godine, nismo dobili. Nisam siguran ni da su ih pročitali”, navodi Džomić.

Tvrdi da je od dijaloga nije bilo ni ”d” osim jednog sastanka 26. novembra u Mitropoliji na kome su predstavnici Vlade na čelu sa potpredsjednikom Pažinom uslovljali razgovor i pokušali da ga svedu isključivo na preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije.

“Jasno smo ukazali da smo za dijalog, ali da se preporuke Venecijanske komisije odnose samo na neusklađenost Predloga zakona sa međunarodno-pravnim aktima. Iznijeli smo i stav koji Pažin i njegovi saradnici nisu htjeli da čuju, a to je da smatramo da je Predlog zakona u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore i da se i o tome mora voditi dijalog”, navodi Džomić.

SPC je, dodaje, predložio da se otvori dijalog o restituciji i obeštećenju za oduzetu crkvenu i imovinu drugih vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata.

“Prije toga, potpredsjednik Pažin nam je saopštio da su ”donosioci političkih odluka”, kako ih je više puta nazvao, najvažnija pitanja pravne prirode proglasili za politička pitanja iako ona, s obzirom da je riječ o ljudskim pravima, nisu i nikako ne mogu da budu politička i partijska u državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države.
Meni je, iznosim lični, a i utisak drugih učesnika, sve to više ličilo na simulaciju dijaloga, o kojoj sam ranije govorio, i pokušaj da se zadovolji neka minimalna forma susreta, ali ne i institucionalni, javni i konstruktivni dijalog o jednom tako važnom i posve osjetljivom društvenom pitanju”, kazao je Džomić.

Vidjeće, kaže, narednih dana šta piše u tekstu Predloga zakona, pa će se izjasniti.

“Lično, očekujem još gora rešenja u tzv. inoviranom tekstu Predloga zakona od onih koja su se 16. maja našla u Predlogu zakona. Nisam prorok, ali se vidi da se sprema do sada neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti“, zaključuje Džomić.

22

avatar
1000
15
7
0
 
19
FileopgAooohTomosNarcis ZgubidanOprem dobro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Kad Džoma to kaže onda je to tačno ka u ćup… No pušti priču aj nam zapjevaj onu : Marširala kralja Petra garda” to bolje radiš…

Tomos
Gost
Tomos

Zemljopis Crne Glre iz 1911g Cetinje Državna štamparija, pri kraju Zemljopisa pid “narod”… “U Crmoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve pravi ičisti Srbi, većinom su Pravoslavci”…
A ovi “montenegrini” loji nisu ono što om i đedovi, oni su novijeg datuma tu su od 90′ ka golf 2…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A voliš da pjevaš onu:drma mi se na šubari cveće,”božiji čovječe?Jedan od mnogih razloga zašto ne vjerujem u boga.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Procerat pa neka truje dje je rodjen.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ko te pita bilo Crnogorsko i bice bice biceCrnogorsko.

Tomos
Gost
Tomos

Nesto si mi oteka od postova uvezeni….

Vesna
Gost
Vesna

Gospodine Dzomicu pored toga sto pripadate nebeskom narodu koje je vase drzavljanstvo?
Prakticno usred Crne Gore 12 km,kvadratnih pripada srpskoj crkvi.
Ovo je prva godina kad stidljivo pominjemo Crnogorske komite a gje je cijela nasa proslost
…………….
Nikad vise 1918
Neka je vjecna Crna Gora
Neka je vjecna Crnogorska autokefalna crkva…….
….

Komunista
Gost
Komunista

Sloboda vjeroispovjesti… kako se čudno piše nezakonita svojina kleronacionalističke organizacije nad zemljištem i nekretninama koje je gradio crnogorski narod.

Moje ime
Gost
Moje ime

Religija uskoro ide u zaborav, a vi ćete najviše izgubiti.

CiNick
Gost
CiNick

…a DPS priprema “mehanizam” za osiguranje kooperativnosti CM SPC kad svetosavski Beograd postavi nasljednika Ristu Ćirovome.

CiNick
Gost
CiNick

Sva frka je zbog imovine. SPC želi i dalje bez ograničenja i bilo kakve kontrole

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Neka SPC VRATI Crnogorcima HRAMOVE U KOJE JE, KAO STRANA CRKVA BESPRAVNO USELILA PRIJE 100 GODINA. I TO JE SVE!
VRATITE NAM NAŠE!!!
NEMA OKO TOGA VISE DISKUSIJE, DOSTA JE BILO!

Aoooh
Gost
Aoooh

Vitamin C posle 100 godina ti se sjetio bogomolja aooh ojadjeli domoljubu Gore Zute ! A kad slucaj zastarijeva znasli po svim svetskim pravilima sudstva

Cigani
Gost
Cigani

Sve sto crnogorci imaju u srbiji i vi bi meni odje imali ni manje ni vise..

Region
Gost
Region

E pa Crnogorci u Srbiji imaju sve, i više od toga

Arbitar
Gost
Arbitar

Misliš na Srbijanke?

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

pola CG u Beogradu i ti mi nesto govoris o njima da im nije dobro vratili bi se

Agnostik
Gost
Agnostik

Podrzavam donosenje novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti i da se konacno stavi tacka na ovu nerijesenu pravnu stvar.

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Nevidjena kradja je vasa, ne date nam da idemo u nase hramove ko nije Srbin. Dosta je bilo vasega, preko 100 godina posrbljavanja preko, i u crkve. Milioni se u BG salju. Otimate seoske crkvice i narod svetosavskom demagogijom trujete. Dosta ga je…

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Ha ha ha a ko je tebi ikad stao na crkvena vrata i zabranio da udjes de molim te ne lazi

Komita
Gost
Komita

Evo ti snimak sumski jedan proto iz surdulice izbaci princa nikolu iz manastira pogledaj na yu-tub a zamisli nasa prava obicnih vjrnika!!!

Komita
Gost
Komita

Ajde sumski polako se pakuj srecan ti put pa ispravlja krive drine u bosnu!!!

Send this to a friend