Društvo

Džomić: Vlada dala saglasnost Glavnom gradu da otuđi crkveno zemljište, odluka nezakonita

Vlada koja funkcioniše u tehničkom mandatu prekjuče je, i to bez održavanja sjednice, dala saglasnost Glavnom gradu da otuđi skoro dvije hiljade kvadratnih metara zemljišta koje je bilo crkveno, rekao je protojerej stavrofor Velibor Džomić.

“Iz medija smo saznali da Glavni grad Podgorica planira da tzv. CPC prenese pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa, drevne pravoslavne svetinje stare preko devet vjekova”, ističe Džomić.

U jeku epidemije i katastrofalne zdravstvene situacije, gradska vlast, kaže Džomić, umjesto da se brine o zdravlju građana i da sve snage uloži u izgradnju nedostajuće gradske bolnice u Podgorici, istrajava na neobjašnjivom sijanju podjela i podsticanju sukobljavanja građana na vjerskoj osnovi.

“Još je apsurdnije što ovakvu odluku donosi odlazeća Vlada sa potpisom premijera koji je postao narodni poslanik i to poslije svega što se dogodilo tokom prethodne godine. Odluka je nezakonita i iskoristićemo sva pravna sredstva da se poništi.

Dovoljno je da kažem da je u zahvatu DUP Nova varoš 2 upisan samo jedan vjerski objekat – Crkva Svetog Đorđa. A na Koniku, gdje je detaljnim planom predviđena izgradnja vjerskog objekta, Glavni grad je pokušao, i to neuspješno, da tu parcelu iznajmi privatnicima za auto-perionicu!?! Namjera je jasna: tamo gdje je planiran vjerski objekat gradnja se ne dozvoljava, a poklanja se imovina, i to oduzeta od Crkve, tamo gdje nije planiran nikakav vjerski objekat”, rekao je Džomić.

Ukazao je da je riječ o zemljištu koje je, prema dostupnim javnim ispravama istorijskog i pravnog karaktera, oduzeto poslije Drugog svjetskog rata od Crkve Svetog Đorđa i zato je, tvrdi, namjera Glavnog grada još više u sukobu sa moralom i sa pravdom. Bojim se da u takvom postupanju ima i elemenata za krivičnu odgovornost.

On je najavio da će se formirati pravni tim koji će se baviti ovim pitanjem radi zaštite prava Crkve.

“Obavještavam javnost da gradonačelnik Ivan Vuković, kao i njegov prethodnih Stijepović, ništa nisu preduzeli da izvrše obaveze Glavnog grada prema Mitropoliji na osnovu sporazuma iz 2014. godine za zemljište preko puta Crkve Svetog Đorđa. Prvi rok je istekao, tražili su produženje drugog roka i on ističe za nešto više od pola godine. Izašli smo u susret, ali ništa nisu uradili da izvrše svoje obaveze po odlukama Skupštine Glavnog grada i notarskom sporazumu” istakao je Džomić.

Nerazumno je, dodaje, da se ne izvršavaju obaveze, a da se radi nešto što nema veze ni sa pravdom, ni sa moralom, ni sa zakonitošću, a ni sa interesima građana koji su jasno iskazali svoj stav prema tzv. vjerskoj politici odlazećeg režima.

“Ne damo Svetinju”, zaključuje se u saopštenju Džomića.

41

avatar
1000
29
12
0
 
33
zastidjeBlafMikiPatria NostraMilica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zastidje
Gost
zastidje

a je li zakonito da vi boravite u visevjekovnoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi..srbi

Miki
Gost
Miki

Ko je ova njuska ???

Patria Nostra
Gost
Patria Nostra

Piiiiii

Milica
Gost
Milica

Vidi se da čovjek posti, pravo sveštenik lice😁

Lemi
Gost
Lemi

Nek vam je Bog u pomoc…NO COMMENT.

Kavajo
Gost
Kavajo

Pravoslavna crkva stara preko devet vjekova? Tako ti Bog pomoga

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Tako je! Prije svega crkva Svetog Đorđa je iz XI vijeka iz vremena Duklje kada nije bilo ni Srba ni srpske crkve, i sagrađena je kao katolička! Neka objasni Džomić kako je sada vlasništvo srpske Crkve? Čiju zemlju traži? Ovo je eklatantan primjer šta radi SPC u CG.

Maja V.
Gost
Maja V.

Realno. @Bernini

Perovic
Gost
Perovic

Koji je ovo obim glave kukala ti majka!?

Ivan
Gost
Ivan

Pope sad ti je vazno zdravlje ljudi a kad ste litali po cg nisze bodili o zdravlju računa zasto umjesto crkve na lovcenu i one kod biljarde ne date novac za gradnju bolnica za zdtavlje svojih barem srpskih ako ne drugih građana jer je korona zakucala i na vasa vrata

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Gospodine crkveni pravnice kad se potezes za pravo, reci koliko popova SPC ilegalno popuje na prostoru CG. Dje ti je tu pravo i pravda.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Od oko 1000 popova prijavljeno je državi oko 60,za sve ostale se državi duguje za doprinose. Prostom matematikom se vidi za koliko je država oštećena. A ovo je samo jedan osnov. I malo mu je nego otima i zemljište!

Mongro
Gost
Mongro

Da se registrujete prvo pa ćemo onda da razmotrimo vaše prigovore! Sve do tada vi ste sektaška organizacija!

To mi pricas
Gost
To mi pricas

Đe si Džoma stari biznismenu…

Montenegro
Gost
Montenegro

Crati se u Srbiju pa tamo trazi sto je tvoje i vase Srpsko ovo odje je vazda bilo Crnogorsko zemljiste no ste sve posle 1918 prisvoili

Rudo
Gost
Rudo

A da malo obrnes pud Kraljeva okle si i dosa pa da tamo malo crtas međe. Ne mozete se vise gledat.

Marta
Gost
Marta

Gubite se vise otimaci,ne mozete se vise ni gledat ni slusat.Nista u Crnoj Gori nine vase sem ono sto ste oteli.Ti mi pricas o bolnicama i empatiji.Dps vas je pustio da divljate po Crnoj.Gori pa im se vratilo.Sigurno nemas ni dozvolu za boravak.Skidajte nam se.sa grbace.Bas sam ljuta.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Marta, nijesi jedina. Iskusavaju strpljenje svih pa ce bit kuku lele crnogorci su tirani, kad dodje konacno na vlast neko normalan i promijenimo zakone da se zastitimo od ovakvih stvari ubuduce. A vala ocemo, nije nas niko gazio pa nece ni ovi.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Naravno da ne damo.Poništiće se ta odluka nenarodne i sada bivše dps vlasti kao i mnoge druge,čim se formira nova narodna vlast.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ono što je srpska Crkva gradila,niko i ne traži. Ono što SPC prisvaja,a nije gradila nije njeno! A pogotovo strani plaćenici poput ovog nećf krojiti po CG.

Mili
Gost
Mili

U Srbistan pa formiraju narodnu vlast

Blaf
Gost
Blaf

Zelja ce te bit, OnajStoLaprda

Mikac678
Gost
Mikac678

Eto red bi bio da Miraševi naprave crkvu a ne da se vuku po nekim bb objektima na Cetinje

Marta
Gost
Marta

Sve su crkve nase zapamti to,vase slavlje ce trajati kratko.Ne spominji Cetinje jer ga kontaminiras.

Mili
Gost
Mili

Ti da spomeneš Cetinje, posrbice

Mongro
Gost
Mongro

I pravit ce se, samo ne u šumadijsko-pomoravskom stilu! Crkve koje ste oteli kao lupeži što otimaju, ćemo da se i krvimo ako treba.

Aleksa
Gost
Aleksa

Džombiću gladni čoveče vama Popovima i Popadijama i vašoj đeci nikad dosta vozi te se u liksuzna auta hrana kao u hotelu đeca na skupe škole i fakultete a sav novac od sirotinje pokupiste vi nevjerujete u Boga samo u moć i novac

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Kako ih nije sramota, posebno Dzomica jer je SPC izgradio ogromnu stambenu zgradu odmah pored crkve Svetog Djordja, potpuno zatvorili pogled na crkvu staru, a u zgradi se uselili popovi na celu sa Dzomic, javna je tajna da su 5 stanova preko 200 m2 uzeli, plus ostalo. I sada on komentarise sta je crkveno. To zemljiste he uvijek bilo narodno

Mongro
Gost
Mongro

Čuššš njih sramota??? Za sramotu treba imati obraz!

Marko
Gost
Marko

Njemu je SDP i Ranko zakosnki bio uskratio ulazak u CG ali veze iz podzemlja ga puštile, zato anm sada ovaj tuđin krčmi i podvaljuje po CG.

Djole
Gost
Djole

Ti pravnice u Srbiju daji pravne savjete. U Crnu Goru mozes biti drag gost. Bemas pravi da odlucujes o Crnoj Gori. Srbija je tvoj a zemlja pa tamo. Srecan put. Dodjite u julu na nase more. Radujemo se vasem dolasku.

marius
Gost
marius

Izgubite se vise iz CRNE GORE !

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ovaj izvanjac da nam soli pamet. Srpska Crkva pripojila i proglasila svojom svu imovinu koju su Crnogorci vjekovima gradili. Ovo nema niđe!

Libero7
Gost
Libero7

Vi devet vjekova cuti lazove u crnoj gori ste okupatori 100godina.laz je vasa i nicija vise

Realnost1
Gost
Realnost1

Hahahahaha a ima li ovo idje ili je nevidjeno! Em su sve okupirali, em veli TZV. CPC!, em im smeta parce zemlje za crkvu za crnogorske vjernike koji posle ovoga svega NE ULAZE U CRKVE zahvaljujuci popovima politicarima! A oce da grade na prag Cetinjskog manastira svetinju a sad im smeta jer je ovo u blizini crkve sv.Djodja koja je… Više »

Trojke
Gost
Trojke

Kad pravite zajedno zgrade onda vam valjaju.

Mirjana_
Gost
Mirjana_

Dzomicu,osuši se od isposnistva,nema te pola…

Pješivac
Gost
Pješivac

Đomiću idi u srbiju, to je mojih đedova, znači svih nas, bravo za vladu…

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

E moj zemljače,došlo je do toga da što su nam preci pravili po Pješivcima danas otima tuđa Crkva i država,ubjeđuju nas da nije naše,nego vele,otimamo sami sebi! Apsurd!

vjecna da je
Gost
vjecna da je

evo gaspijun …..crnogorska vlada crnogorskoj crkvi crnogorsku zemlju …a kradja zemljemanastira crkavai pripisivanje srpskoj crkvije posteno….tako vam bog pomogao kako pravo radili i zborili

Đumbir
Gost
Đumbir

Šta će vam toliko zemljišta , dajte to narodu da sagradi obore.

Send this to a friend