Društvo

Džomić: Želi da se stvori nova realnost, to brine

Velibor Džomić

Koordninator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, protojerejstavrofor Velibor Džomić je komentarišući Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je u četvrtak utvrdila Vlada, za radio Svetigora izjavio je da se nakon prvog površnog čitanja vidi da je predloženi zakon gori od Nacrta zakona iz 2015. godine.

“Otišli su toliko daleko, nemojte se iznenaditi, kad bi taj monstrum od predloga stupio na snagu, da postave poreskog inspektora pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog da upisuje ko je dao kakav prilog i da to broje i prebrajaju. To je nešto što ne postoji ni u jednoj civilizovanoj državi u svijetu”, rekao je Džomić, prenosi Pobjeda.

<<<Vučinić: Predlog zakona dobro rješenje, CPC-u se vraća status domicilne crkve<<<

Prema njegovim rječima, SPC ima vrlo uređeno finansijsko poslovanje koje je u funkciji misije crkve i dodaje da “primitivizam, koji je ovdje demonstriran, prevazilazi svaki razum”.

Ističe da će ovo biti prvi put u modernoj državnosti da jedna država, kao sekularna, iskazuje ambiciju da postane vlasnik, držalac i korisnik, sakralnih objekata.

<<<Država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima<<<

“Mnogo toga je sporno. Odmah na početku sam vidio da nije usaglašen sa međunarodno-pravnim aktima, smjernicama OEBSA-a i Savjeta Evrope, sa brojnim presudama Evropskog suda u Strazburu. Pitanje načina ostvarivanja i zaštite slobode uvjerenja koje je sad prikačeno u naslov zakona jeste pitanje kome u zakonu uopšte nije posvećena pažnja. To je i dalje jedan akt koji nije usaglašen sa nomoteh-ničkim pravilima iz Seketarijata za zakonodavstvo u Crnoj Gori, iako su se oni, vjerovatnom složili sa tim”,istakao je Džomić.

Predlog ovog zakona, kako je istakao, njemu više liči “na jedan idološko-partijsko-politički pamflet nego na jedan ozbiljan prijedlog zakona”.

Njemu je posebno problematično što je, kako je kazao, “sa najvišeg mjesta izvršne vlasti rečeno da se ovim zakonom zapravo želi stvoriti nova realnost u, kako je rečeno, završetku formiranja nacionalnog i građanskog identiteta Crne Gore”.

“Dobili smo sa vrlo relevantne adrese priznanje da nije u pitanju uvažavanje društvene realnosti nego se, naprotiv radikalnim, državnim metodama, želi mijenjati vjerska slika Crne Gore i to je nešto što jako zabrinjava. Takav jedan akt, pri zdravoj pameti i onome što su standardi savremenih evropskih država i međunarodnih institucija ne može da dobije podršku”, poručio je Džomić.

Zaključio je da će Pravni savjet učiniti sve da “argumentovano dokaže civilizacijsku i logičku neodrživost predloženih rješenja, i da će voditi argumentovan dijalog sa domaćim i međunarodnim adresama kao i sa stručnom javnošću”.

<<<Pročitajte šta donosi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

Islamska zajednica: Vjerovatno ima mana, ali će se dograđivati

Iz Islamske zajednice Televiziji Crne Gore saopšteno je da “s obzirom na to da je postojeći zakon star više od 40 godina i da je donijet u komunističkoj vladavini, znači kao da i ne postoji”.

“Vjerovatno i ovaj zakon ima svojih prednosti i mana, ali je dobro da je donijet. To je ljudski tekst, nije Kuran ni Biblija, da se ne može kritikovati. Vremenom će se sigurno dograđivati, ali je bitno da se radilo i da je krenulo”, saopštili su oni.

228

avatar
1000
72
156
0
 
78
RadaCrnogoracPipo CPCGen. DukljaninMaleCuce
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pipo CPC
Gost
Pipo CPC

Kad se istaliraju kamere na ikone SV Ivana predobrog Crnojevica i SV Stanka Crnojevica i ne bude dovoljno priloga oceli se ukinut nasa sveta CPC j jos jedno pitanje koje cemo mi Slave slavit jer dosadasnje moramo mac iz kalendara

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Njegos je srbin

Rada
Gost
Rada

Pa što je živio u CG. Mora da je tebe rekao da je srbin.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Znači, Crna Gora uskoro vraća Cetinjski manastir, Ostrog.. Džoma, kad se seliš domu svome? Da dođemo, da ti pomognemo.. 😂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, Cetinjski manastir i Ostrog su u Crnoj Gori i svako ko želi uvijek može da dođe i da se pokloni Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom. Naravno, u njima ne mogu da služe osobe koje pripadaju NVO sektoru.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Misliš na NVO MANS? Odupri se? Naravno da ne mogu držati službu. 😁 Ali ne mogu ni jeretici koji veličaju ratne zločince, velikosrpski nacionalizam i pune svoje džepove parama vjernika. Kod njih ni h od hrišćanstva nema…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, mislim na NVO registrovanu u MUP-u Cetinje 1993, na čijem se čelu nalaze osobe koje su izopštene iz crkve. A kada spominješ ,,jererike”, zar ti nije malo čudno da su na osveštavanje hrama u Pg došla 3 Patrijarha, 4 Arhiepiskppa i veliki broj Mitropolita i Vladika

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pogledaj oprem na you tube kako tvoj srpski pop ćera iz Manastira praunuka Kralja Nikole. Tako da tvoja pprica ne prolazi.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, niko ne brani bilo kome da dođe i u Cetinjski manastir i u Ostrog, a treba da znaš, da piše da je fotografisanje i snimanje kamerom zabranjeno i se pravila moraju poštovati.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Stara Podgorica taj jadni praunuk Kralja Nikole niti zna da bekne na nas jezik niti zeli da zivi u Crnoj Gori. A usput citaj sta mu je pokojni otac radio i govorio.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

E moj Cucko! Koja si ti mržnjom zadojena neznalica! Uz to i ne govoriš istinu; pravi ristogorac!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Znam da je praunuk Kralja Nikole potpuno savladao crnogorski jezik, za razliku od onoga Aleksandra srbijanskoga koji zive veze nema i ako mu ja vracen Beli dvor.

JPS
Gost
JPS

Gen.Dukljanin je Hrvat i treba time da se ponosi. 😂

Sasa
Gost
Sasa

Ko je ovvo sta je ovvo dogodine u nis

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

SVAKOG GOSTA. STO GODINA DOSTA.

Sasa
Gost
Sasa

Amin dogodine u nis

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što veli preosvešteni Laf Lajović ?

Mara
Gost
Mara

Ne može crkva Srba MCP-SPC da posjeduje Crnogorske svetinje i tačka !

STJEPAN Ljubiša
Gost
STJEPAN Ljubiša

Da nisi Džombiću možda u ovaj klan što je posheko 10 ha bagremove šume na Fruškoj gori,ma neke,biznis,jbg,mora se živjet…….

KLM
Gost
KLM

Od tebe se ništa ne može sakrit 🙂

STJEPAN Ljubiša
Gost
STJEPAN Ljubiša

Treba ukinuti internet!!:)

Vlado MNE
Gost
Vlado MNE

Vozi li jos teget touareg-a sa ful opremom ili je trgovao nesto “jace” ovi veliki vjernik?

Neka to
Gost
Neka to

SPC je najveći profiter od raspada Jugoslavije.Samo pogledajte koliko su imovine oni “povratili”Sad je njima nejasno da dolazi opet vrijeme da moraju da vrate što su po zemaljskim zakonima pokrali .

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Najveci profiter je Milo i druzina.

Joo
Gost
Joo

Dzomic kaze…….”da će ovo biti prvi put u modernoj državnosti da jedna država, kao sekularna, iskazuje ambiciju da postane vlasnik, držalac i korisnik, sakralnih objekata.”……..zar to nije slucaj sa Srbistanom…..koji u talu sa nindzama na sve moguce ilegalne nacine prisvaja sekularne objekte koji pripadaju Crnogorcima…..jer je odavno poznato da je SPC samo jos jedna ruka kojom Srbistan pokusava da produzi… Više »

LOL
Gost
LOL

Ne pripadaju Crnogorcima nego svim gradjanima CG fasisto stari nepismeni.
Kad ti vidim tu ekavicu i šta mlatinjas dodje mi da se upucam koliko si apsurdan sam sebi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zovi ako ti prifali municije.

Weknd
Gost
Weknd

Kada bi u Crnoj Gori postojala jedna pravoslavna crkva kao nekada ovih podjela ne bi bilo i svi pravoslavci bi isli u jednu crkvu. Zato su 1918 petorica clanova sv. sinoda Crne Gore odbili da potpisali prisajedinjenje Crnogorske crkve sa Srpskom crkvom. Oni su znali sta ce se desiti…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

U CG I danas postoji jedna pravoslavna crkva. NVO CPC nije I ne moze bit crkva iako je vlast pokusava progurat da bi onda njima upravljala. Ne znam za slucaj tih pet svestenika ali vjerujem da je bilo toga. Licno nemam nista protiv da MCP zatrazi autokefalnost od SPC iako ne vidim da bi nam to znacilo ali ove cirkusante… Više »

top lista reali
Gost
top lista reali

srBska realnost je nešto za nebeski narod .Zemaljski narod živi u drugom realitetu i on se ne poklapa sa tvojom realnošću u kojoj ti živiš .Ali vi to učite kod Đomića i ostalh zato me zanima što uopšte tražite u ovoj državi kad ne prihvatate njenu relnost koja se sigurno ne poklapa sa tvojom “realista”

MaleCuce
Gost
MaleCuce

top lista – Kroz tvoju recenicu jasno se vidi mrznja. Nije tebi lako kad su ti braca tetke stricevi i djedovi Srbi a ti jedini “crnogorac”.

opanak open
Gost
opanak open

tako ste i za kosove govorili..moj realni

Мирјанин
Gost
Мирјанин

Није ти прошао Никифор за Епископа Џомице па те ухватила нервоза! Са њим спроводиш нацрте и за Закон! Смета вам обојици Отац Мијајло Бацковић! Све је отишло по Злу теби и Никифору! Требињске дане твоје ћемо печатати ускоро како их нико до сада није печатао!

Doktor
Gost
Doktor

A ne smeta mu realnost sa nelegalnom krstionicom, porušenim odnosima između vjera zbog limenke kod Bara i sl..? Od te realnosti su još prodavali zemlju, klime, građevinski materijal, otvorili kafić, podigli zgrade po Podgorici i primorju…

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Tebi izgleda veci krvnici pravoslavci (tvoji srodnici) nego Turci i Albanci zajedno. Jadno je kad Dusan udari na Dusana.

Gile
Gost
Gile

Nije nova realnost nego ona prije 1918g.

Send this to a friend