Društvo

Egzotično drvo sa Dalekog istoka krasi dvorište Novljanina

U Herceg Novom u dvorištu porodične kuće Bora Klisure raste egzotično drvo Ginko biloba koje vodi porijeklo sa Dalekog istoka, a njegova ljekovita vojstva poznata su i korištena još u staroj kineskoj medicini, piše portal Boka news.

Foto: Boka news

Ginko biloba, takođe poznat kao “viline vlasi” postoji preko 270 miliona godina i nosi status najstarije preživjele vrste drveća na Zemlji.

Vjeruje se da je stablo u vrtu Klisura, prvo koje je posađeno u Boki, a najvjerovatnije i u Crnoj Gori. Ovo egzotično drvo sada raste u svim krajevima naše zemlje, a u Herceg Novi došao je pod spletom neobičnih okolnosti.

Foto: Boka news

Borov otac Ivan, Đovanini kako su ga zvali, radio je u novskoj Pošti na prijemu paketa. Iz jednog paketa koji je stigao iz Amerike neposredno pred Drugi svjetski rat, ispala su tri mala zrna “nekog” sjemena. Donio ih je kući, posadio u đardinu i nikla su dva stabla. Jedno je polomljeno, a ovo drugo još se “drži”. Razvilo se u visoko razgranato i lijepo drvo koje i danas uljepšava dvorište Klisura.

Ovaj ljekoviti gorostas mami i poglede prolaznika i mještana, posebno u jesen, kad jača bura i tokom jedne noći pokida zlatno žute listove koji se kao tepih prostru podno starog stabla.

Foto: Boka news

Boro kaže da u vrtu koji zajedno “dijeli” sa još dva brata, jer svako od njih ima sopstvenu porodičnu kuću, uspijeva preko 150 vrsta raznog voća, ali i drugog zanimljivog bilja.

Kuća u kojoj je stanovao francuski general

Kuća u koju su Klisure uselile 1936 godine, najstarija je u hercegnovskom Starom gradu. Dio koji je kasnije nadograđen, potiče iz turskog perioda. Mnogo stvari iz ove kuće, od starog koncertnog klavira, pa do zanimljivog namještaja i posuđa , podsjeća na prošla vremena.

Foto: Boka news

Zanimljivo je da su Klisure, dale najviše članova hercegnovske Gradske muzike koja je osnovana prije 131 godinu. Ima još jedna zanimljivost vezana za ovu kuću. U njoj je stanovao poznati Napoleonov general August Mormon u vrijeme francuske okupacije Herceg Novog od 1807. do 1814. godine.

Drvo “živi fosil” 

Ginko je inače poznato i kao mandarinsko drvo, a Čarls Darvin ga je nazvao “živim fosilom”, jer je predstavnik prve biljne vrste u obliku stabla. Ovo drvo je uspjelo da preživi četiri ledena doba, atomsku eksploziju u Hirošimi, razne bolesti, napade štetočina, aerozagađenje, a kao endemska vrsta, u autentičnom divljem obliku, raste još uvijek u planinama jugoistočne Kine.

Porijeklom je iz Kine, ali je u Evropu donesen iz Japana. U Evropi je najstarije stablo, za koje postoje podaci, zasađeno 1761. godine u Kju Gardensu u Engleskoj, a još i danas je u odličnoj kondiciji.

Ljekovita svojstva

Neka istraživanja pokazuju da ova drevna biljka djeluje na poboljšanju iskoristivosti kiseonika i tako poboljša va pamćenje, koncentraciju i druge mentalne sposobnosti.

Pripisuju mu se još mnoga ljekovita svojstva: poboljšava vid, ima antioksidativne sposobnosti, pomaže u liječenju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, cerebralne ateroskleroze, gluvoće, demencije, depresije, Rajnaudovog sindroma i mnogih drugh.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend