Društvo

Ekskurzija za polumaturante košta 200, za maturante 400 eura

Foto: Roditelji.me

Crnogorski polumaturanti i maturanti uveliko se spremaju za tradicionalnu septembarsku đačku ekskurziju. I dok će se polumaturanti pet dana upoznavati sa nacionalnim znamenitostima, maturanti će devet dana istraživati inostranstvo. Cijene ekskurzija kreću se od oko 200 za osnovce i oko 400 za maturante i predstavljaju, tvrde u Udruženju Roditelji, veliki udarac na budžet porodice.

Ipak, roditelji su spremni na sve pa čak i zaduživanje samo da se njihovo dijete ne odvaja od drugih.

“Jednom se ide na ekskurziju. Ona se čeka tokom cijelog školovanja. Kako da uskratim djetetu odlazak sa društvom na putovanje o kojem su zajedno maštali. To se zna unaprijed i to se planira, bez obzira na cijenu iako zaduživanje ili kredit ne ginu”, kaže Violeta Popović, majka podgoričke maturantkinje.

Udruženju Roditelji i ove godine javljali su se roditelji sa pritužbama na cijene ekskurzija za maturante, ali i destinacije osnovaca, kazala je za Dnevne novine izvršna direktorica Udruženja Kristina Mihajlović.

Iako su se maturanti, konkretno, podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” odlučili za devet dana u Španiji, Italiji i Francuskoj suma od, kako je rekla, oko 400 eura nije mala za budžet prosječne porodice.

“Osnovci će, po prijedlogu Ministarstva i ove godine obilaziti znamenitosti po Crnoj Gori po cijenama i do 200 eura, ali roditelji smatraju da bi i oni trebalo da pređu malo preko granice naše države” kazala je Mihajlović.

Za direktoricu Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoju Bojanić-Lalović najveći problem je što se godinama na javni poziv te škole javljaju isključivo dvije iste agencije, i to jedna za A, druga za B smjenu.

“Sa A smjenom ide 177 učenika, a sa B smjenom njih 160, tako da od 370 učenika koliko je upisalo četvrti razred idu gotovo svi”, kazala je ranije Bojanić-Lalović.

Iz Zavoda za školstvo poručuju da je organizacija polumaturskih i maturskih ekskurzija propisana Pravilnikom koji je izradio Zavod dok cijene formira isključivo tržište. Krajnja odluka je, kazao je za Dnevne novine Radoje Novović iz Zavoda za školstvo, na učenicima i njihovim roditeljima koji odlučuju da li im je neka ponuda prihvatljiva ili ne.

“Organizacija učeničkih ekskurzija i izleta je eksplicitno propisana pravilnikom koji smo izradili na ovu temu. Dakle, zna se procedura odlučivanja na koju će se destinaciju ići, kao i najave puta i kompletne organizacije. Ono što je posebno važno naglasiti jeste da ne formira Ministarstvo ili Zavod cijene, već isključivo tržište”, naglasio je on.

Škola, kako je objasnio, sprovodi postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude od agencija, i ako sve protekne kako treba, bira se agencija koja formira ponudu prema tržišnim cijenama.

Ekskurzije su veoma složena putovanja za koja je potrebno, kazao je za Dnevne novine Milija Bojović iz agencije Grand, angažovati dosta ljudi kako bi se na kvalitetan način organizovalo samo putovanje.

“Upravljajući se tenderskom dokumentacijom koju je raspisala škola, agencija u cijenu uračunava: noćenja na bazi usluge tražene tenderom (polupansion ili noćenja sa doručkom), prevoz autobusima visoke turističke klase, usluge vodiča tokom cijelog putovanja, usluge pratioca grupe, usluge doktora koji ide sa grupom, smještaj i dnevnice za profesore, troškove međunarodnog zdravstvenog osiguranja, boravišne takse…”, kazao je Bojović objašnjavajući proceduru za formiranje cijene koštanja ekskurzije.

Prema prijedlogu maršruta za ekskurzije osnovnih škola polumatiranti iz Podgorice i sa Cetinja imaju u ponudi tri petodnevne varijante.

Prva, kombinovana, podrazumijeva maršrutu Podgorica Kolašin Bijelo Polje Pljevlja Žabljak Nikšić Risan Kotor – Tivat Budva Cetinje. Druga Virpazar Bar Ulcinj Budva Tivat i Herceg Novi dva dana, zatim Risan Perast Kotor Njeguši Cetinje Podgorica, a treća Kolašin Bijelo Polje Mojkovac Pljevlja Žabljak Plužine Nikšić Manastir Ostrog Danilovgrad.

Za osnovce sa primorja, odnosno iz Herceg Novog, Kotora, Risna, Tivta, Budve, Ulcinja i Bara u ponudi su dvije maršrute.

Prema prvoj, za pet dana obišli bi znamenitosti na Cetinju, u Podgorici, Nikšiću, Šavniku, na Žabljaku, u Kolašinu, Kotoru i Baru, a prema drugoj Cetinje Podgoricu Kolašin Mojkovac Bijelo Polje – Pljevlja Žabljak Nikšić Risan Kotor ili Nikšić Podgoricu i Bar.

Za polumaturante iz Nikšića, Danilovgrada, Šavnika i Plužina u ponudi su tri maršrute.

Prva podrazumijeva obilazak Cetinja Kotora Perasta-Risn-Herceg Novog-Tivta-Budve-Bara-Ulcinja-Virpazara i Podgorice, druga Žabljaka Đurđevića Tare-Mojkovca-Kolašina-Bara-Ulcinja Budve Kotora Perasta-Risna-Herceg Novog Tivta-Cetinja i Podgorice, a treća Žabljaka sa obilaskom Plužina, Pljevalja, Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina, Cetinja, Kotora,Podgorice i Nikšića.

I polumaturanti iz Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina, Plava, Andrijevice i Berana imaju tri opcije u ponudi. Prva podrazumijeva maršrutu BijeloPolje, Mojkovac, Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Plužine, Nikšić, Podgorica, Cetinje, Budva Kotor, Risan, Herceg Novi ,Tivat, Podgorica i Kolašin, druga Bijelo Polje, Berane, Plav, Gusinje, Andrijevica, Kolašin, Podgorica, Virpazar, Bar, Ulcinj, Budva, Tivat, Herceg Novi, Risan, Kotor, Cetinje, Podgorica, Nikšić, Šavnik, Žabljak i Pljevlja, a treća Bijelo Polje, Rožaje, Berane, Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Nikšić,  Podgorica, Cetinje, Kotor, Risan, Herceg Novi, Tivat, Budva i Podgorica.

Polumaturanti iz Pljevalja i sa Žabljaka obilaziće znamenitosti na Žabljaku, u Plužinama, Nikšiću, Risnu, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Cetinju, Podgorici, Kolašinu i Mojkovcu ili u Mojkovcu, Kolašinu, Podgorici, Virpazaru, Baru, Ulcinju, Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Risnu, Kotoru, na Cetinju, u Podgorici, Nikšiću, Šavniku, na Žabljaku i u Pljevljima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend