Društvo

Energean obilježava Svjetski dan životne sredine u Crnoj Gori, Izraelu i Grčkoj

Energean je u Crnoj Gori, Izraelu i Grčkoj pokrenuo tri inicijative povodom Svjetskog dana životne sredine, koji se sjutra, 5. juna, obilježava širom svijeta.

U Crnoj Gori, Energean će, zajedno sa Opštinom Bar, privrednim društvom Marina  Bar AD, Ekološkim pokretom Ozon, ronilačkim timom Južno More, učenicima osnovnih škola Blažo Jokov Orlandić i Anto Đedović, kao i građanima Bara, zaposlenim u Javnom komunalnom preduzeću – Bar čistiti plažu i akvatorijum marine Bar.

“Ova inicijativa dio je kampanje “Naš Bar – čist grad” i odnosi se na područje u kojem Energean sprovodi program istraživanja za utvrđivanje potencijalnih ležišta ugljovodonika u crnogorskom podmorju”, saopšteno je iz kompanije.

Akcija je zbog loših vremenskih uslova pomjerena za petak, 7. jun.

Energean je postigao sporazum sa Upravom za zaštitu prirode i parkova Izraela da podrži uživo prenos prolaska stotina ajkula koje se posmatraju sa vidikovca u Haderi.

“Taj prolazak morskih pasa odvija se na samo nekoliko metara od obale i predstavlja veoma popularan spektakl za posjetioce Opservatorije. Važno je napomenuti da Kariš, kako je nazvano Energeanovo gasno polje u razvoju u Izraelu, na hebrejskom znači “ajkula”, navode oni.

U isto vrijeme, u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje područjem delte rijeke Nestos, jezera Ismarida i Vistonida i ostrva Tasos, Energean će sjutra čistiti plažu Erasmio na ušću rijeke Nestos u sjeverni dio Egejskog mora, nekoliko kilometara od kopnenih instalacija Energeana u Kavali, u Grčkoj.

“Učenici iz škola u regionu, kao i studenti sa Univerziteta Demokrit u Trakiji, takođe sjutra učestvuju na ovom događaju”, navodi se u saopštenju.

U kontekstu ovog događaja, Energean i pomenuti upravni organ će potpisati Memorandum o razumijevanju, obzirom da Energean preuzima troškove održavanja i rada mreže telemetrijskih stanica u Nacionalnom parku Istočna Makedonija i Trakija, na kojima se vrši praćenje abiotičkih parametara vode u rijeci i jezerima na tom području.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, sjutra će se u svim komunikacijama kompanije Energean koristiti posebno dizajniran logotip kompanije, kako bi se dodatno osnažila poruka Svjetskog dana životne sredine.

Send this to a friend