Društvo

Energetika i robotika nezamisliva bez mašinaca

Dekan Mašinskog fakulteta Igor Vušanović, kazao je da znanja i vještine koje studenti stiču na Mašinskom fakultetu su višefunkcionalna. Istakao je da Mašinski fakultet buduće inženjere obrazuje da budu misleći ljudi koji su sposobni da sagledavaju problem.

“Praktična nastava na Mašinskom fakultetu izvodi se u našim laboratorijama, koje su među najstarijim na našem Univerzitetu. Još od prvih dana, 70-tih godina prošlog vijeka, praktična nastava je bila naš zaštitni znak, tako da su procesi kojih smo danas svjesni i koji postaju realnost nama dobro poznati”, istakao je Vušanović.

Smatra da u skladu sa novim vremenima, novom ulogom inženjera u društvu, praktični rad danas kod nas ima novi kvalitet koji se ogleda u radu u savremenim laboratorijama za klasično mašinstvo, mehatroniku, energetiku, drumski saobraćaj.

“Održivost obrazovanja moguće je ostvariti kroz neprekidni proces učenja koji je na Zapadu poznat kao koncept cjeloživotnog učenja, čiji cilj treba u inženjerskom obrazovanju da bude praćenje savremenih trendova”, naglasio je Vušanović.

Kazao je da se međunarodna saradnja Mašinskog fakulteta realizuje kroz učešće nastavnika i saradnika na brojnim međunarodnim projektima.

“Mašinski fakultet je bio nosilac i učestvovao u nekoliko strukturnih projekata od kojih bi posebno izdvojio Premošćavanje tehničkih razlika i društvenih prepreka kao doprinos transformaciji Jadranskog regiona u stabilno čvoriste održivog tehnološkog razvoja”, kaže Vušanović.

Smatra da će jedna od najvažnih aktivnosti fakulteta u budućem periodu biti promocija onoga što predstavlja moderno mašinstvo u Crnoj Gori.

“Kako bi mladim ljudima skrenuli pažnju na mogućnosti koje pruža naša struka za karijeru u zemlji i šire. Druga najvažnija aktivnost je podizanje nivoa laboratorija i uslova rada na fakultetu primjenom modernih metoda učenja, kao i institucionalno povezivanje sa uglednim univerzitetima u Evropi i USA”, zaključio je Vušanović.

Ža.B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bivši student
Gost
Bivši student

Gospodin,dobar covjek i pravi naucni radnik. On, dr Karadžić i dr Vujadinović su perjanice napretka u toj instituciji.

Vjeciti student
Gost
Vjeciti student

A Ranislav nista? 😀

xyz
Gost
xyz

A Bjelica, uveo je Repulziju?

Send this to a friend