Društvo

Episkopski savjet: Spremni na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane

Episkopski savjet: Spremni na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane

Episkopski savjet i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obje strane u dijalogu. Kako su saopštili, ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom će smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će, kako naglašavaju, biti odgovornost Vlade.

“Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja vjerskih sloboda i pravnog položaja vjerskih zajednica”, istakli su oni na sjednici.

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je danas u  Konsistoriji u Nikšiću održao sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Na sjednici je konstatovano da je tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka. Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi preduprijedile i otklonile štetne posljedice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo”, ističu oni.

<<<Marković: Otpor zakonu prerastao u obračun sa Crnom Gorom, ima crkvi koje su upisane na Amfilohija<<<

Episkopski savjet se, kako napominju,  upoznao i sa pravnim aktivnostima koje su dosad Patrijaršija i Sveti Sinod pomjesne Crkve preduzeli u cilju pravnog osporavanja odnosnog zakona.

“Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavijestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vrijeme”, naglašavaju oni.

Episkopski savjet žali zbog grubih manipulacija koje su, kako navode,  u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti Crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

“Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori. Sa punom odgovornošću obavještavamo javnost da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade. Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog”, tvrde oni.

Ovom prilikom su istakli da litije i molebani nijesu usmjereni protiv države Crne Gore.

“Upravo je suprotno – sve to činimo za njen napredak. Naše molitve su samo protiv bezakonja. Što bude manje bezakonja, naša zemlja će biti bolja, a budućnost svih njenih građana izvjesnija i svijetlija. Uzdajući se u Božiju pravdu, ali i u ljudsku odgovornost, kako onih na vlasti, tako i svih građana Crne Gore, pozivamo na umnoženje ljubavi, mira i sloge, kojima će se pobijediti svaka bratomržnja i netrpeljivost”, naglašavaju oni.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
LjuboTitogradSvakakoMikelliGen. Dukljanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

Zalosne druzine sve ispratiti preko granice

Titograd
Gost
Titograd

Tužni skupe, da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Mikelli
Gost
Mikelli

Jeli ovo olimpijska reprezentacija cpc,vidji im medalje

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

SPC u CG sad ima dva krila: jedno je srpsko- a drugo je još srpskije!😜 Pogodite koje je koje!

Gojko
Gost
Gojko

Sve nekako nestaje to srpska iz naziva pravoslavna crkva, sto ste mi se podobrile nane 🙂

Aljbin
Gost
Aljbin

Pogledaj sajt Mitropolije Gośuneeee… Integralno saopstenje… Ovo malo CDM prepakuje…

Svakako
Gost
Svakako

Ali: Eo trčim.

Send this to a friend