Društvo

Eraković: Prethodna Vlada potrošila 1,2 miliona eura za nabavku testova za koje se znalo da neće biti upotrijebljeni; Šćekić potvrdio da nema sredstava za plate medicinskim radnicima u 2022. godini

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković, u okviru premijerskog sata pitao je ministra zdravlja Dragoslava Šćekića da li je tačno da je potrošeno preko 1,2 miliona eura građana Crne Gore na način što su kupljeni, i potom uništeni, testovi u Institutu za javno zdravlje koji nijesu odgovarali standardima rada u navedenoj instituciji, te da li je tačno da nema obezbijeđenih sredstava za isplatu svih plata zdravstvenim radnicima za 2022.

Jevto Eraković
Jevto Eraković

Tom prilikom on je istakao da je veoma važno da saznamo pod kojim uslovima je Ministarstvo zdravlja u prethodnoj Vladi nabavilo od Sinofarma testove i serološke Elisa testove i to 80.064 komada po vrijednosti 0,5 eura i 50.000 testova po cijeni od 10.70 eura što iznosi 535.000 eura.

Eraković je upitao zbog koga je neko odlučio da nabavlja testove za crnogorski zdravstveni sistem ako je znao da nijedan od tih testova neće biti upotrijebljen. Dakle, dodao je Eraković, neko je svjesno potrošio 1,2 miliona znajući da nijedan od tih testova neće biti upotrijebljen.

,,Takođe, da su svi raspoloživi tehničari radili svaki radni dan u godini mogli su da potroše samo 6.336 testova, a napominjem da nije potrošen nijedan”, naglasio je.

Eraković je rekao da je jedini precizan i jasan odgovor koji je dobio, a što je važno da građani znaju jeste da danas u finansijskom sistemi odnosno u Fondu za zdravstveno osiguranje nema novca za plate zdravstvenim radnicima za 2022. godinu: ,,To je posljedica okolnosti na koju smo upozoravali iz Kluba poslanika DPS, a to je da je prethodni budžet populistički i nerealan te da neće biti mogućnosti za njegovo finansiranje u tekućoj godini.”

Šćekić je kazao da je Ministarstvo zdravlja nabavke vršilo u odnosu na ugovore sa proizvođačima a uz saglasnost Vlade.

Dragoslav Šćekić
Dragoslav Šćekić

“Nisam u mogućnosti da navodim cijenu niti detalje ugovora jer su označeni stepenom tajnosti”, naglasio je Šćekić.

On je kazao sredstva populistički najavljena kroz povećanje zarada u zdravstvenom sistemu nijesu bila predviđena kroz zakon o budžetu.

Eraković je kazao ministru Šćekiću da se jednostavnim pretraživanjem može doći do cijene vakcine.

“Ogradili ste se za Sinofarm vakcine ali su ovdje stizale i druge. Moramo davati jasne i precizne informacije. Odgovoru koji sam dobio je da danas u FZO nema sredstava za plate za zdravstvene radnike za 2022. Mi iz DPS-a tvrdili da nema tih sredstava. Mnogi su tvrdili da ima. Vi ste dali jasnu definiciju svega toga. Polulistički budžet i zakon. Moramo da sagledamo sve promašaje prethodne vlade i zakona izglasanih u decembru”, poručio je Eraković.

Od cistične fibroze u Crnoj Gori su oboljela 34 pacijenta, od čega 27 djece

Poslanik Građanskog pokretaURA Miloš Konatar kazao da ne zna koliko je građana upoznato sa rijetkom bolešću – cističnom fibrozom.

“Šta je Ministarstvo uradilo za nabavku lijeka za liječenje ove bolesti? Od cistične fibroze u Crnoj Gori su oboljela 34 pacijenta, od čega 27 djece”, konstatovao je Konatar.

Šćekić je kazao da se radi o pacijentima kojima je prijeko potrebna pomoć.

On je iskazao spremnist Ministarstva da se ovaj problem riješi kako bi se pacijentima bio dostupan lijek trikafta. Lijek još uvijek nije registrovan u Crnoj Gori.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Elvis Omeragić je danas kazao da je to veoma teška bolest koja napada unutrašnje organe.

“Lijek trikafta ne smijemo reći da je revolucija. Radi se o skupoj terapiji. Slovenija i Hrvatska registrovale ovaj lijek. U kontaktu smo sa kompanijom koja je proizvela lijek kako bi lijek bio dostupan u Crnoj Gori. Terapija bi koštala oko 16.000 eura. Spremni smo da uđemo u proceduru da se što prije našim pacijentima obezbijedi lijek”, rekao je on.

Bošnjak: Građani na bolovanju bili 1,3 miliona radnih dana

Poslanica DF-a Branka Bošnjak pitala je koliko bolovanja su iskoristili građani Crne Gore. Kazala je da se bolovanja zloupotrebljavaju, te da su za to krivi ljekari koji daju bolovanja i omogućavaju zaposlenim da godinama ne dolaze na posao.

“Treba vidjeti koji su to ljekari koji daju bolivanja i kome, jer je ovo postalo previše skupo za državu i previše drako prema onima koji rade”, istakla je ona.

Šćekić je odgovorio da je ovo veliki i mentalitetski problem.

“Pravimo se dobri na ruđ račun, a nikako na svoj. Moramo to da mijenjamo. Ako nećemo kao društvo, mora to sistem”, istakao je on.

Bolovanja su primjer nanošenja štete društvu. Nanose je korisnici i davaoci bolovanja.

“Nerealno da imate ljudi koji su na bolovanju po 15 godina. To je nevjerovatno i nedopustivo. Mora se to prekinuti jer ovdje ispaštaju oni kojima je bolovanje zaista potrebno”, kazao je ministar.

Zloupitrijebljen je period pandemije. Bošnjak je kazala da je ovo problem kojem se mora stati na put. Ona je kazala da je bilo 1,3 miliona radnih dana bolovanja građana Crne Gore.

M.Dušević

Send this to a friend