Društvo

Djevojčica preminula prirodnom smrću, ministar nije odgovoran

Obdukcioni nalaz dvogodišnje J.B., koja je nedavno preminula u Podgorici, pokazao je da je djevojčica umrla prirodnom smrću, saopšteno je CdM-u iz Tužilaštva.

Foto: FOS

To je u obdukcionom nalazu navela patolog dr Dragana Čukić.

“Na osnovu obdukcionog nalaza, mikroskopskog pregleda organa, biohemijskih, mikrobioloških, toksikoloških analiza i analize zdravstvenog kartona, te podataka o okolnostima događaja, uzrok smrti sa sigurnošću se ne može ustanoviti, ali se sa velikom vjerovatnoćom može zaključiti da se radilo o prirodnoj smrti po tipu tzv. Sindroma naprasne smrti odojčadi – male djece, poznatiji kao SIDS – Sudden Infant Death Syndrome (Smrt u krevecu)”, kazali su nam iz Tužilaštva.

Kod pokojne J.B. nije ustanovljena šećerna bolest.

“Takođe, obdukcionim nalazom ustanovljeno je da je dijete srednje uhranjeno i da isto nije umrlo od neuhranjenosti-pothranjenosti”, navode u tužulaštvu.

U Vladi jasno poručuju-ne postoji subjektivna ni objektivna odgovornost nikoga u toj instituciji.

“Sačekali smo da Tužilaštvo danas objavi informacije. Zaključili smo da ne postoji subjektivna ni objektivna odgovornsot ministra. Slučaj je ispolitizovan. Slične dezinformacije su se pojavljivale i ranije pred izbore. Premijer nije naložio istragu, niti se sastajao sa majkom”, kazao je na vanrednoj konferenciji za medije savjetnik premijera Srđan Kusovac.

Bilo je, međutim, propusta.

“Došlo do administrativnog propusta. Biće pokrenut disciplinski postupak”, kazao je ministar Kemal Purišić.

Na pitanje da li je Tužilaštvo tražilo obdukcioni nalaz iz 2004. godine kada je umrlo prvo dijete Marijane Bogavac, koje se, navodno, otrovalo ljekovima, Purišić je kazao da nema te informacije.

“Znam da je bio taj tragičan slučaj, ali tu informaciju nemam”, istakao je on.

Kako je sve počelo?

Marijana Bogavac i njena tragična porodična priča u žiži su već nekoliko dana kada je NVO Banka hrane, koja je ovoj familiji pomagala od 2015. godine, na svojoj Fejsbuk stranici objavila da je porodicu, koja živi u teškom siromaštvu, zadesila još veća nesreća.

Oni su tada obijavijestili da je najmlađa kćer, koja je, kako su naveli, bolovala od dijabetesa, pronađena mrtva, pa su apelovali na ljude dobre volje da pomognu.

<<<Preminula djevojčica iz Podgorice, majka moli za pomoć<<<

Sjutradan je grupa građana zatražila ostavku ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, a uveče je organizovan i protest.

U međuvremenu se ispostavilo da dijete nije imalo dijagnozu takozvane šećerne bolesti, kao i da nije umrlo od gladi.

<<<Zbog smrti djevojčice građani traže smjenu ministra Purišića<<<

<<<Moja Jelena nije umrla od gladi, neka me puste da je ožalim<<<

Onda je predsjednica Banke hrane Marina Medojević saopštila da su oni od majke imali informaciju da je djevojčica rođena sa dijabetesom koji je naslijedila od oca, a da su im i ljudi koji su pomagali ovoj porodici govorili da im Bogavac traži novac kako bi kupila injekcije za bolesnu djevojčicu.

 <<<Medojević: Majka je skupljala pomoć za injekcije za kćerku<<<

Na nivou institucija zaduženih za socijalna pitanja pokrenuta je opsežna istraga da li je i ko je odgovoran što porodica Bogavac nije bila u nekom programu socijalne zaštite.

Podgorički centar za socijalni rad, utvrđeno je, odgovoran je što Bogavac nije isplaćena odobrena jednokratna novčana pomoć koju je tražila u septembru.

Priča o lošim uslovima u kojima je živjela Marijana Bogavac sa svoje tri kćeri tokom prošle godine u tri navrata je bila u medijima, ali reakcije nadležnih nije bilo.

Povodom slučaja Bogavac oglasila se i Agencija za elektronske medije upozoravajući novinare da prilikom izvještavanja o nesrećama ili porodičnim tragedijama moraju poštovati pravo na privatnost porodice žrtava i drugih osoba koje su pogođene tim događajima.

<<<AEM apelovala na medije da poštuju privatnost porodice<<<

Na kraju, NVO Banka hrane apelovala je na socijalno ugrožene građane, koji im se ovih dana često javljaju, da se za pomoć opet obrate Centru za socijalni rad, Sekretarijatu za socijalni rad, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Opštini i Vladi.

>>>Banka hrane moli građane da se za pomoć obraćaju institucijama<<<

Slađana Đukanović

Send this to a friend