Društvo

Evropska dijaspora u SAD-u: Crna Gora u vrhu liste zemalja regiona

Ilustracija, Foto: EPA-EFE/Alex Plavevski

Amerika je popularna domovina kod Evropljana. Zato i ne postoji evropska država koja nema dijaspore u Americi. Ubjedljivi prvak po dijaspori u SAD-u je Irska, a Crna Gora prednjači po broju dijaspore u Americi u odnosu na većinu zemalja regiona.

Zbog ekonomskih, političkih, socijalnih ili nekih drugih prilika brojni ljudi su odlučili potražiti svoju sreću u nekoj drugoj zemlji. Jedna od najpopularnijih iseljeničkih država, proteklih nekoliko vjekova, zasigurno je SAD. U pokušajima ostvarivanja čuvenog američkog sna, milioni iseljenika su upravo u Sjedinjenim Američkim Državama pronašli svoj novi dom.

Tako Crna Gora ima 5 odsto, BiH 3,1 odsto dijaspore u SAD-u, Srbija 2,9 odsto, dok Hrvatska ima 12 odsto, a Slovenija 8,5 odsto. Kosovo svoje dijaspore u Americi ima samo 0,1 odsto, Makedonci 3,7 odsto, a Albanci 7 odsto.

Irska u Americi ima čak 620 odsto svog stanovništva. Dakle, Irska ima više od šest puta stanovnika u Americi, nego u okviru svojih granica.

U Americi živi čak 96 odsto Škota, a 74 odsto Velšana u odnosu na broj stanovnika u matičnoj državi. Skoro 40 odsto dijaspore u Americi ima i Velika Britanija, dok Norveška ima čak 71 odsto.

Amerika nije pretjerano popularna zemlja ni među Turcima, tako da Turska ima samo 0,2 odsto svoje dijaspore u SAD-u. S druge strane, Njemcima je Amerika vrlo draga, te oni broje čak polovinu svog stanovništva u SAD-u.

17

avatar
1000
2
15
0
 
17
vesko nkBONOBONOPutaljRambo III
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Babin unuk
Gost
Babin unuk

Samo kad bi svi bili Crnogorci. Osim što su dosti rođeni u CG. Slobodno Albaniji dodajte 3 odsto od ovih 5.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

A ti bi da prebrojavas krvna zrnca kao I njemci za vrijeme prvog i drugog sv rata .Onda odmah oduzmi svakoj zemlji na planeti barem 30 % populacije,ili hoces da kazes da su tvoji preci prije 10000 godina isto bili Srbi ili sta vec .Ljudska glupost je neunistiva.

vesko nk
Gost
vesko nk

Srpska glupost je neuništiva.

Putalj
Gost
Putalj

Unuče, doktoree.. ne mlati praznu slamu

Bot
Gost
Bot

Ti što su pobijegli odavde, bez želje da se bore za dobrobit ove države su zaslužni što su nam ove fukare na vlasti zadnjih 30 godina. Svu dijasporu ostaviti bez državljanstva i prava glasa, kada neće ovdje da plaćaju poreze ne trebaju ni sudbinu da nam kroje na daljinski upravljač.

Sa srecom svima
Gost
Sa srecom svima

Ocigledno su tebi ovi koji su dosli na vlast posle 30 godina po meraku. Ta ekipa koja je dosla pozivajuci da se ponavljaju 90te. Steta sto ne vidite da je to jos gore za vas iste.

BONO
Gost
BONO

Tooo daj 90ete

Donji_Grbalj
Gost
Donji_Grbalj

Jes vala sve si u pravu. Dobili bi referendum pored “regularne” krađe da nisu dijasporu doveli. Tako da nemaju više pravo glasa.

Bokelj
Gost
Bokelj

Tako je grbljaninu, treba prićerati sve bosance i srbijance iz cg da ne mogu glasat a i sve one u cg koji imaju dvojno državljanstvo isto im oduzeti cg državljnstvo. Adio.

Sada12
Gost
Sada12

Da se ti pitas po tvojoj formuli tok dana kada uzmes pasose diaspori slobodno mozes uvest Srpski pasos i ukinuti granice. Ali to ce ti ostati pusta zelja

Realno
Gost
Realno

Hrvati dozvoljavaju svojoj dijaspori da glasa i postuju sve Hrvati bilo dje se nalazili.

Ti… Dobro, znamo razlog zasto zelis dijasporu da iskljucis iz glasanja da bi ‘ovi’ tvoji imali sanse, a ovako ih do sad svako blokira zbog ambasada.

Kriki
Gost
Kriki

E tebe cemo pitat!!! Ima da glasaju!!! Za svoju domovinu glasaju, majku koja ih je rodila da cuvaju dje god da zive(evropa, juzna i sj amerika, australija…)!!!! A ti idi sa svojima pa na Karpate glasajte kako ocete!!!!!

prkosi
Gost
prkosi

botu dabogda dozivio stotu u nasoj lijepoj Crnoj Gori

Lastva
Gost
Lastva

Jesu li Serbi u Americi konstuitivan narod ?
Da ne traže tamo srpski entitet ili možda zajednicu opština? Nikad se ne zna.

Caki
Gost
Caki

Ma neka coce a veku iz bikece ceno ostavit sa pasosen i razne sto su s koca i konopca dosli i snasli se. Zauzeli drzavnu zemlhu kuce napravili pa mi sad kmece odje i mene iz cg bi da krojr kapu..nece da moze..u usa bi primac se ne nozes .tamo mozes biti samo amerikanac njih ne zanima jel ti mama… Više »

Rambo III
Gost
Rambo III

Dijaspori treba omogućiti da glasaju u državama u kojima žive.
Oduzimanje državljanstva je isto što i načiniti GENOCID!!!
Srbija nema more i neće ga nikada imati!!!

BONO
Gost
BONO

Ostaće te bez Boke…ona nije Crnogorska nego Dalmatinska…..tri milenijuma nije bila nego zadnjih 100tin j ak g CG…nagrdili ste je Crnogorci znači ne treba vam zato će te i ostat bez nje

Send this to a friend