Društvo

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju otvorio master studije

Čirgić

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju od ove studijske godine prvi put je upisao studente na dvogodišnje master studije, njih deset, po reformisanom modelu studiranja, piše Pobjeda.

Ovakav model tek će od sljedeće godine da se sprovodi na fakultetima Univerziteta Crne Gore, kada će studenti morati da polažu prijemni ispit, a studije će biti besplatne.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić rekao je za Pobjedu da je kod njih ove godine master samofinansirajući, a naredne, u skladu sa zakonom, biće besplatan.

“Školarina za master studij Crnogorski jezik i književnost iznosi 500 eura po semestru”, kazao je on.

Precizirao je da je master usklađen s novom zakonskom regulativom koja predviđa osnovni studij u trajanju od tri, a master od dvije godine. Ističe da pravo upisa imaju kandidati koji imaju prosječnu ocjenu ne nižu od osam i koji polože prijemni ispit.

“Prijemni ispit je neophodan kako bi se na osnovu mjerljivih pokazatelja moglo uvidjeti koji kandidati zbilja ispunjavaju uslov za dalje naučno napredovanje. I mi smo se odlučili za prijemni ispit iako bi, s aspekta ekonomisanja, bilo za očekivati da primimo sve zainteresovane kandidate na studij koji je ove godine samofinansirajući. Međutim, smatrali smo da je neprimjereno podređivanje kvaliteta studija i kandidata ekonomskoj moći ustanove. Zato smo ove godine, i pored velike zainteresovanosti, upisali svega deset studenata master studija (iako je bilo moguće upisati trideset)”, rekao je on.

Očekuje da će master Crnogorski jezik i književnost opravdati razloge zbog kojih je pokrenut, a to je, prije svega, stvaranje reprezentativnoga kadra za bavljenje jezičkom, kulturnom i književnom montenegristikom. Crna Gora je, kaže Čirgić, zbog društveno-istorijskih okolnosti, propustila decenije za afirmaciju i proučavanje sopstvene baštine.

“Zato je ta baština i uključena u tuđe korpuse. Jedini način da u tome pogledu idemo u korak s okruženjem jeste kadrovsko jačanje i stvaranje sposobnih stručnjaka za bavljenje sopstvenom baštinom. Kad je u pitanju jezička i književna baština, mislim da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost jedina ustanova u Crnoj Gori koja može obezbijediti školovanje za to sposobnoga kadra”, naveo je on.

Na na masteru će se, kako je propisano, izučavati savremena svjetska, južnoslovenske i crnogorska književnost, pedagoški, psihološki i metodički predmeti, te dijalektologija, sociolingvistika i savremene lingvističke i književne teorije. Na drugoj godini, kako pojašnjava Čirgić, pored savladavanja metodologije naučnoga rada, predviđeno je pet izbornih predmeta, a postdiplomci mogu birati neke od predmeta kao što su: estetika književnosti, istorija drame i pozorišta, istorija filmske umjetnosti, bibliotekarstvo, arhivistika, osnovi novinarstva, kognitivna lingvistika, pragmalingvistika, urbana dijalektologija, uporedna gramatika, književnost drevnog Bliskog istoka i antike, osnovi kulturne istorije…

“Nastavu izvode renomirani domaći i inostrani profesori. Master rad se može uzeti iz oblasti koje su predviđene i izbornim i obaveznim predmetima”, zaključio je Čirgić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

SA SREĆOM.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ja pricam i pisem isto kao njegos, srpski i tacka.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vecina drzave ne priznaje tkzv crnogorijanski jezik

LSCG
Gost
LSCG

Šnje 😂😂😂😂

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Mogu li svrseni studenti ovog fakulteta biti konkurencija na trzistu rada svrsenim studentima Filoloskog na odsjeku za Crnogorski jezik i juznoslovenske knjizevnosti? Ozbiljno pitanje.

max
Gost
max

A ko plaća? Građani? Jer neko mora da plati domaće profesore, gostujuće profesore, putne troškove, struju, grijanje, adminstraciju i sl.

Podgorica
Gost
Podgorica

Došo Şata kod Peşa da napupaju u macinu benŻina, i dok je viđelo da šljegnu do bare da vide što rade ribe male

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Čim je tema crkva ili jezik, srpska struja u CDM-u blokira komentare. Crnogorski jezik i crnogorska crkva će zauzeti mjesto koje im pripada a vi koji branite uvezeno srpstvo, veoma ste neprofesionalni.

Atos
Gost
Atos

Neće biti da vam blokiraju, jer im je to jedina tema na portalu

Sistem
Gost
Sistem

Kažeš Srpska Struja, pa jeste jer je Tesla bio Srbin

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, Tesla Srbin. Imaš desetine njegovih pisama i desetine novinskih članaka iz toga doba i niđe, ni on ni novinari ne pišu da je Srbin. Vi Srbi ste jaki do trenutka kad treba nešto nekim dokumentom dokazati. Činjenice, vjekovni srpski neprijatelj.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Stara podgorice, da mi je znati na cemu si, ima li tvojoj bolesti ime i leka naravno da je tesla bio srbin , a sta ce biti sin pravoslavog svestenika, a i danas sve koje sam upoznao da se prezivaju tesla su srbi, i aj ne mlati vise nisi nimalo pametan ( dovronamerni savjet).

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Da li je Milojka sin pravoslavnog svještenika rođenog u Sofiji Srbin? Ne avetaj no pročitaj. Nađi jedan članak u novinama prije 120-130 godina u kojem kaže da je Srbin. A imaš desetine u kojima kaže da nije. No vas jadne ubi ovaj internet i svako može da se uvjeri da pričate gluposti.

Tomos
Gost
Tomos

Čisti Srbi od oca i od majke, rođen u Austrougarskoj. Otac mu je bio Srpski Sveštenik, a to znači da hr i Pravoslavni a ne obrnuto. I zbog toga što su Srbi gotovo sva familija Tesla je probijena u Jasenovcu đe bi i on završio da nije pošao u Ameriku… To je zvanično i sa ti e nema rasprave.. Ustvari… Više »

Tomos
Gost
Tomos

“Crnigorski” jezik i predaju oni što su diplomirao Srpski jezik, rekao bi čovjek sa je isti jezik u pitanju…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kako da naucis crnogorski kada ne znas srpski???

Slobo
Gost
Slobo

Respektabilni fakultet smješten u 70 kvadrata i studenticama od 60 godina starosti

Cicas
Gost
Cicas

Jezik koji nema svoje korjene nije jezik. Mislili ste dodavanjem dva krnja slova da to bude crnogorski jezik. To je srpski jezik a ti cirgicu dobro znas da si to zavrsio srpski jezik i knjizevnost.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Nije korjene nego korijene…nepismen, a pričaš o jeziku?

Podgorica
Gost
Podgorica

Ako piŞemo po Crnogorski, nema nepišpenih.
No što više sečjčimo to šmo veće patrijjjjote işpada

No što
Gost
No što

Dobro ti nama objasni… Vremenom će sasvim prirodno biti i ta dva slova, i ponosno govoriti Crnogorski jezik… Nije ni Vuk štrapaca po Balkanu bezveze i uzimao što mu odgovara da bi stvorio Srpski jezik, pa sad tandarate e je to Srpski. Oteo je sve što je valjalo da bi država bez jezika napokon imala..

Sistem
Gost
Sistem

I Anštajn je išao tako i vidio neđe slovo “E” a beđe znak “=” i spojio u E=mc2. I svi se čude tome. Kakve gluposti

Tomos
Gost
Tomos

Vuk Karadžić je kao bazu za Srpski jezik, uzeo upravo lokalni govor svojih korijena, a to je Crna Gora. Za to se i sada sprdaju sa pola Srbije, Pirot, Vranje, Leskovac.. .da su nepismeni. A za Nikšićane se uvjek pričalo da govore najčistiji Srpski ba prostoru Jugoslavije, (pitaj to starije od sebe). I pored toga mi našli da se bunimo… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Hairli bilo.

Send this to a friend