Društvo

Filozofski fakultet i Zavod za školstvo da dogovore naziv centra za obuku nastavnika

Prosvjetna inspekcijaje po prijavi Zavoda za školstvo provjerila dokumentaciju Filozofskog fakulteta UCG o osnivanju centra za obuku nastavnika i zaključila da nema nepravilnosti, ali je preporučila ovim ustanovama, koje su partneri u projektu, da razriješe ,,eventualne nedoumice i sporenja” koje se odnose na naziv centra.

Zavod za školstvo, koji zajedno sa Filozofskim fakultetom, preko Erasmus plus programa, treba da realizuje ovaj projekat i otvori centar za obuku nastavnika, nedavno je inspekciji prijavio svog partnera. Iz Prosvjetne inspekcije su kazali za Pobjedu da je inspektor nadzorom nesporno utvrdio da je inicijativa Zavod za školstvo uslijedila zbog toga što je za njih sporna terminološka odrednica u nazivu centra.

“Inspektor je preporučio partnerima u ovom projektu da povedu razgovor na ovu temu i u terminološkoj ravni razriješe eventualne nedoumice i sporenje. Inspekcijskim nadzorom kod Filozofskog fakulteta nijesu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti prosvjetne inspekcije”, kazali su oni.

Inspektor je, takođe, kako navode, konstatovao da je Vijeće Filozofskog fakulteta odlukom od 19. juna osnovalo centar za obuku nastavnika kao internu naučnu jedinicu u sklopu realizacije projekta Keep Educating Yourself KEY. Kroz taj projekat se, pojašnjavaju oni, podržava kontinuirani profesionalni razvoj vaspitača u koji su na partnerskoj osnovi uključeni Zavod za školstvo, kao podnosilac inicijative, i Filozofski fakultet, kao nadzor, i JPU “Ljubica Popović iz Podgorice.

“Dakle, nije riječ, o posebnoj organizacionoj jedinici fakulteta, a do dana obavljanja inspekcijskog nadzora fakultet nije realizovao nijedan akreditovani program obuke”,  zaključio je prosvjetni inspektor.

Iz Zavoda za školstvo su, s druge strane, za Pobjedu juče kazali da su inicirali provjeru zakonitosti donošenja odluke Vijeća Filozofskog fakulteta o formiranju centra za obuku nastavnika na Filozofskom fakultetu, s obzirom da shodno Opštem zakonu u obrazovanju i vaspitanju i uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, obuku vaspitača, nastavnika i direktora vaspitno-obraznih ustanova organizuje i realizuje Zavod.

“Izvještaj prosvjetne inspekcije navodi da nijesu utvrđene nepravilnosti u samom postupku formiranja, ali nalaže promjenu naziva centra za obuku nastavnika zbog eventualnih preklapanja nadležnosti”, istakli su oni.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović juče nije želio da govori o nalazu inspekcije, jer ga, kako je kazao, još nije dobio. Ranije je rekao da na prijavu Zavoda gleda kao na nesporazum, jer zajedno realizuju projekat.

 

Send this to a friend