Društvo

Finansije najveći problem samohranih roditelja u Crnoj Gori

Press Vodič

Status jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori je nezavidan, a društvo ne radi mnogo da pomogne samohranim roditeljima u prevazilaženju brojnih izazova, ocijenjeno je iz udruženja Roditelji.

Izvršna direktorica te nevladine organizacijeNVO Kristina Mihailović, kazala je da se samohrani roditelji suočavaju sa mnogo problema.

“Počev od finansija, podrške u vaspitavanju djece, nepostojanje određenih benefita kada je riječ konretno o zaposlenim roditeljima. Tu je i pitanje neplaćanja alimentacije kao jedno od ključnih”, rekla je Mihailović.

Ona je kazala da je status jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori nezavidan.

“Malo šta kao društvo radimo da im pomognemo da se izbore sa brojnim izazovima2, rekla je Mihailović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila priručnik „Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva“, koji je rezultat projekta podrške jednoroditeljskim porodicama.

Ona je ukazala da je poslednje dvije godine aktivna Grupa za podršku jednoroditeljskim porodicama, koja pokušava da evidentira sve probleme sa kojima se majke i očevi suočavaju, ali i da radi na njihovom rješavanju.

Predjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je da razvod braka nije dio ničijeg plana i da djeca supružnicima treba da budu prioritet.

Vrhovni sud je, kako je navela, prepoznao značaj porazne statistike da razvod braka ima uzlazni trend rasta u Crnoj Gori.

“Danas građani Crne Gore, naročito najmlađi, mogu osjetiti benefite saradnje sudstva i udruženja Roditelji. Sa ponosom predstavljamo prvi pravni i psihološki priručnik o procedurama i izazovima samohranog roditeljstva”, kazala je Medenica.

Posebna pažnja je, prema njenim riječima, data institutu medijacije u porodičnim sporovima, ulozi Centra za posredovanje, Centra za socijalni rad i Suda.

Medenica je rekla da se Vrhovni sud rukovodi principima obezbjeđenje najboljih interesa za djecu i da je stručno pomogao u izradi dijela Priručnika koji se odnosi na postupanje sudova u bračnim sporovima.

“Kao najviši sud posebno smo senzibilini za djecu i druge ranjive kategorije, pa nastojimo da preko nacionalnih institucija i međunarodnog i nevladinog sektora organizujemo edukacije za nosioce sudskih funkcija kako bi oni koji dijele pravdu imali svježa znanja o svim međunarodnim pravnim standardima u oblasti dječjih i porodičnih prava”, navela je Medenica.

Predstavnica udruženja Roditelja, Dejana Ponoš, kazala je da raste broj roditelja koji se pridružuju njihovom udruženju.

“Potrebno je da proces razvoda bude završen što brže kako bi se život djece normalizovao što prije”, kazala je Ponoš.

Ona smatra da je potrebno koncentrisati se na probleme sa kojima se jednoroditeljske porodice svakodnevno susreću, a to je neprihvatanje jednoroditeljskih porodica, neprepoznavanje istih kao ranjivih porodičnih grupa.

Ponoš je istakla da je niska alimentacija i njeno neplaćanje, čak i po cijenu izdržavanja zatvorske kazne, jedan je od ključnih problema, kao i nezainteresovanost roditelja sa kojim dijete ne živi.

“Takve stvari na žalost ne možemo sankcionisati zakonom”, dodala je Ponoš.

Siromaštvo je, prema njenim riječima, mnogo prisutno kod jednoroditeljskih porodica.

“Pokušaćemo se izboriti da alimentacija, bila ona redovna ili ne, se ne računa kao prihod kod procjene za materijalno obezbjeđenje, kao i da usluge javnog izvršitelja u slučaju nemogućnosti naplate alimentacije budu besplatne”, navela je Ponoš.

Predstavnica Centra za socijalni rad u Podgorici, Marica Stijepović, kazala je da je saradnja između te institucije i udruženja Roditelji postala opipljiva nastankom informatora za razvedene roditelje ili one u brakorazvodnim parnicama.

Priručnik nije namjenjen samo razvednim roditeljima, već i onim samohranim koji su izgubili svog partnera zbog smrti ili iz nekog drugog razloga.

U priručniku je objašnjeno koja je uloga Centra za socijalni rad, a koja sudstva.

Projekat “Podrška jednoroditeljskim porodicama i jačanje grupe za samopomoć” podržalo je Ministarstvo finansija, kroz Komisiju za raspodjelu prihoda od igara na sreću, a realizovan je i uz podršku i saradnju sa Vrhovnim sudom Crne Gore i Centrom za socijalni rad u Podgorici.

2 Komentara na "Finansije najveći problem samohranih roditelja u Crnoj Gori"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend