Društvo

Fiskalne kase bi omogućile pravi prikaz prometa u taksi prevozu

Uvođenje fiskalnih kasa u taksi prevozu umnogome bi riješilo problem sive ekonomije u toj branši. Kako za Pobjedu kaže pedsjednik Strukovnog sinikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović, ovih dana očekuju da ih iz Poreske uprave pozove na razgovor radna grupa koja se bavi ovim pitanjem, a čiji su i oni članovi. Nove kase, ističe on, omogućile bi tačan uvid u promet u taksi prevozu.

Navodeći da je Poreska uprava formirala radnu grupu za rješavanje ovog problema, Pavlović kaže da još sa sigurnošću ne može da kaže kada bi on mogao da bude riješen.

“Ranije je najavljeno da će svi taksisti do 1. februara ove godine morati da imaju fiskalne kase i da izdaju račune. Međutim, privredna društva sa Unijom poslodavaca tražila su da se za to formira radna grupa. Prema našem mišljenju, pokušavaju da to još prolongiraju, jer izgleda da im je bilo malo 12 godina što nijesu fiskalizovani, nego smatraju da to i dalje treba da bude tako do 1. januara 2021. godine, kada počne elektronska fiksalizacija”, kaže Pavlović.

Strukovni sindikat taksista, poručuje on, je za rad u okviru zakona i tražiće da se i ovo sprovede onako kako je dogovoreno.

“To najvjerovatnije neće biti do 1. februara, kako je dogovoreno, jer radna grupa nije još završila posao. Međutim, uvođenje fiskalnih kasa bi trebalo umnogome da suzbije sivu ekonomiju u taksi prevozu, jer legalno prijavljeni prevoznici, pogotovo u privrednim društvima, sva vozila će morati da imaju fiskalnu kasu, a čim imaju kasu biće registrovani u Poreskoj upravi i neće moći da imaju 50 auta, a 30 izvoda”, poručuje Pavlović.

Uvođenjem fiskalnih kasa, dodaje on, neće se obračunavati dodatni porez prevoznicima.

Kao i sada, obračunavaće se PDV za obveznike. Ali, svi taksisti nijesu PDV obveznici, jer do 18.000 eura je paušalno oporezivanje i oni koji nemaju promet veći od toga, nijesu dužni da plaćaju PDV.

“Obavezni su da prijavljuju stvarno stanje pazara. Uz pomoć kasa imali bi tačan pregled prometa, a nikako ne na štetu taksista, odnosno bilo bi na štetu samo onih koji ne rade regularno”, kaže predsjednik Strukovnog sindikata taksista.

Kako napominje, oni koji nijesu PDV obveznici i sada imaju obavezu da zavode račune i da svakom korisniku usluga izdaju račun.

“Tražimo da zakon konačno počne da se primjenjuje, jer imamo jedan od najboljih zakona u regionu i Vlada nas je u posljednje tri godine udostojila da učestvujemo u izradi. Problem su niži, opštinski organi i njihove inspekcije koje ne primjenjuju zakon”, upozorava.

On očekuje sastanak radne grupe ovih dana jer, kako su ih informisali iz Poreske uprave, privredna društva traže pravi uređaj, koji bi mogli da koriste i prilikom elektronske fiskalizacijenarednegodine. Članovi radne grupe su predstavnici Poreske uprave, Strukovnog sindikata taksista, privrednih društava, Ministarstva finansija.

19

avatar
1000
11
8
0
 
13
DkdkPrincOdKonikaCG4NahijeHarispgtg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dkdk
Gost
Dkdk

JOŠ MALO PA ĆE NAM KASE PO KUĆAMA STAVLJATI….

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Fiskalne kase ce biti obavezne samo za taksiste koji nemaju drveni krst na retrovizoru, oni koji imaju voze za SPC i sa tim su oprosteni od placanja poreza.

Haris
Gost
Haris

Bravo Hedo ljegendo sa konika

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

I Rolovicki ce prije fiskalnu kasu da ugrade nego Risti.

CG4Nahije
Gost
CG4Nahije

Je li alaha ti?

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Ostao bez tebe, ako nije tako.

Miki
Gost
Miki

Jedina mogućnost da se nešto postigne je da inspektori rade svoj posao. A ne kao u Baru, zovemo ih da reaguju, a njima ne pada na pamet. Još su ljuti sto smo zvali. I kasa mora biti vezana za taksimetar, kad jednom pritisne start da mora da otkuca račun.

Andrej
Gost
Andrej

Jako je zanimljivo to sto su dozvolili Taxi udruzenjima da poskupe usluge, prije nego sto su “sredili” gradski saobracaj i placanje PDV-a. Bravo, svaka cast!

pgtg
Gost
pgtg

ne ,trebalo je da smanjimo cijene,da bi moglo i ono 2 % naroda sto se nije vozilo da se vozi…nadjite nedje u nekom recniku rijec taxi i vidjite sta je to..

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Koja glupost: ljudi treba tokom vožnje da se zadržavaju još i na to što će kuckai račune za obavljenu taxi uslugu. Pa koliko vožnji naprave kroz grad i svaki put treba da se zadržavaju na takve gluposti – ko ovo izmisli nije mi jasno.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Nema logike u priči da se fiskalnom kasom rješava problem sive ekonomije kad je taxi prevoz u pitanju. To može da smeta samo nekome ko ima dosta kola u svom vlasništvu pa se boji da ga ne potkrada ko od zaposlenih, a ne da s tim “rješava problem sive ekonomije”. Tako se samo komplikuje posao onim taxistitima koji nemaju sem… Više »

Enigma
Gost
Enigma

Porez da počnete da plaćate ovoj Državi🇲🇪, dosta ste bili prilegovani 🙈🙈🙈

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Zasto bi ga taksista placao, kada ga pop ne placa ?? A u zakonu pise da smo svi jednaki pred zakonom, znaci da zakonski nemaju obavezu da uplacuju porez. Ili svi ili niko.

Grk
Gost
Grk

Nista od toga.

CG4Nahije
Gost
CG4Nahije

Uvjek branim preduzetnike ali ovaj put azu i to dobro. Nek provjere kad je Zuti taksi predao Poreskoj upravi zahtjev za uvodjenje fiskalnih kasa i Marko kojeg je poslao vlasnik Zutog taksija da trazi od bivseg nacelnika da se uvedu kase i cak to snimio na telefon, gdje nacelnik zove nekog kolegu i kaze mu MOZES LI DA VJERUJES DA… Više »

CG4Nahije
Gost
CG4Nahije

Jos da kazem, nije lako kupit i odrzavat jeftinija vozila a ne postoji matematika da se regularno mogu kupit auto od 25 i vise hiljada a da se moze zaradit tako da ima tu dosta cudnih stvari kod po nekih udruzenja dje su vlasnici kao neki a ustvari sin od one ili savjetnik od onoga ili iz skupstine.

pgtg
Gost
pgtg

ero tako. dobro da neko objasni ovo oko kupovine kola i zarade….

Mia
Gost
Mia

Bitno je da si ti uveo start pa ce ti nakon januara odgovoriti taksisti posto im je promet drasticno opao i vec se uveliko zale.

pgtg
Gost
pgtg

posla ima dovoljno,to sto se ti ne vozis ne znaci da nam je opao posa,jeste se malo klijentela iskristalisala,ali to nam samo ide u korist.

Send this to a friend