Društvo Konferencija o islamskoj ekonomiji

Fokus na razvoj halal turističkog koncepta u Crnoj Gori i regionu

Sa konferencije

U hotelu Hilton, u Podgorici, održana je konferencija o islamskoj ekonomiji „Montenegro Halal Expo 2020“, koju je organizovalo Udruženje za promociju i razvoj islamske eknomije u Crnoj Gori.
Izvršni direktor Udruženja Arslan Hajdinaga rekao je da je ovo Udruženje edukativnog karaktera i da su neki od ciljeva promocija etičkih principa i odgovornosti u poslovanju, promocija i razvoj halal industrije i standarda, sa posebnim fokusom na razvoj halal turističkog koncepta u Crnoj Gori i regionu.

Takođe, ciljevi podrazumijevaju podsticanje razvoja zajednice i poboljšanje kvaliteta života u zajednici promocijom islamskih principa poslovanja i privređivanja i promociji osnovnih načela i prava islamskih finansija i bankarstva u Crnoj Gori itd, saopšteno je iz Udruženja.

Hajding je dodao da su među kratkoročnim ciljevima Udruženja izgradnja kapaciteta za osnivanje halal sertifikacionog tijela u Crnoj Gori i dovođenje najmanje jedne banke sa halal finansijskim proizvodima u svojoj ponudi.

Prisutni su imali prilike da slušaju prezentaciju direktora Centra za certificiranje halal kvalitetom iz Zagreba, dr. Aldina Dugonjića, koji je govorio na temu Halal industrija i tržište u „novom normalnom“, o uticaju pandemije na ukupne ekonomske tokove, te ulozi halal industrije i sertifikata kao generatora rasta privrede.

Preko video poziva prisutnima se iz Melburna obratio Almir Čolan, direktor australijskog Centra za islamske finansije, konsultant za islamske finansije i bankarstvo i jedan od najpoznatijih stručnjaka u ovoj oblasti. Govorio je o trenutnoj situaciji sa islamskim finansijama i bankarstvom u svijetu, i pozitivnom učinku koje islamsko bankarstvo može imati na ukupna ekonomsko zbivanja.

Organizovana je i promocija knjige „Ekonomija u islamu“, autora magistra Jasmina Spahića iz Podgorice.

“Ovo je prva knjiga ove vrste u Crnoj Gori, koja na jedan sveobuhvatan način objašnjava pojam ekonomije i privređivanja u Islamu. O knjizi su govorili recezent dr. Aldin Dugonjić, Sabrija Vulić, poznati novinar i publicista u Crnoj Gori, profesor islamskih nauka Alen ef. Hasić i autor”, zaključeno je u saopštenju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Nikkla
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikkla
Gost
Nikkla

Nista bez Sabrije. Od Eurosonga do Islamske ekonomije. On je trebao u Vladu kao ekspert

Send this to a friend