Društvo

FOTO: Đukanović: Sport dobra šansa i potencijal Crne Gore

Đukanović je kazao da je podvig organizatora Konferencije to što su za 13 godina postojanja uspjeli da promovišu skup, naučne časopise i pojedince, ocijenivši da je sport dobra šansa i potencijal Crne Gore, koji osim promotivnih, otvara mogućnosti za pospješivanje zdravlja nacije, razvoj sportske industrije, ali i veću upotrebu naučnih dostignuća u društvu i tehnološki napredak.      

“Mislim da je, zahvaljujući dobroj organizaciji i na tragu toga dobroj posjećenosti, učešću renomiranih i kvalitetnih domaćih, regionalnih i svjetskih naučnika iz oblasti sportskih nauka, Konferencija stekla ozbiljnu reputaciju i da je zaslužila ozbiljno mjesto u međunarodnim časopisima“.

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić zahvalila se predstavnicima Crnogorske sportske akadamije i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na organizaciji Konferencije, navodeći da oni “istrajavaju na naučno-istraživačkoj djelatnosti u oblasti sporta, koji je na Univerzitetu Crne Gore, kao mladoj ustanovi, nedovoljno razvijen“.

“Na tom polju, bilo koji rezultat koji možemo da mjerimo međunarodnim konferencijom koja  traje 13 godina, znači ogromnu referencu Univerzitetu. Nemamo puno takvih konferencija i tim prije treba pohvaliti njihov trud, istrajnost i rezultate koji su vrlo vidljivi i u indeksnim bazama i na međunarodnom nivou“, kazala je ona.   

Predsjednik Konferencije Duško Bjelica kazao je da je časopis “Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, u kojem se objavljuju radovi s Konferencije, od marta prošle godine, kada se nalazio u 30 indeksnih baza, dospio do njih 48, a među njima i do Thomson Reutersa, dok je drugi časopis “Sport Mont“ indeksiran u 15 baza. 

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović istakao je značaj konferencije za promociju sportskih nauka, dodajući da je to glavni cilj organizatora budući da one, kao zasebna naučna disciplina, još nijesu utemeljene kod nas. Značaj konferencije, kako je dodao, je i u tome što pruža priliku mladim naučnicima i doktorantima da učestvuju, povezuju se i uče od najboljih iz svoje struke.  

Članovi Počasnog odbora Konferencije su, osim rektorke Vojvodić, i ministarka nauke Sanja Vlahović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, direktor Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, predsjednik Rukometnog saveza Predrag Bošković, predsjednik Atletskog saveza Milorad Vuletić i predsjednica Skijaškog saveza Vesna Medenica. Članovi su i predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Srđan Kovačević, rukometni trener Dragan Adžić, vaterpolo trener Petar Porobić, fudbalski trener Miodrag Božović, rukometašica Katarina Bulatović, vaterpolista Nikola Janović, džudista Srđan Mrvaljević, sportski direktor Ženskog rukometnog kluba ,,Budućnost” Bojana Popović, profesor novosadskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Zoran Milošević i profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja iz Sarajeva i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo.

Međunarodna konferencija “Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća” okupiće u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore oko 130 autora i koautora iz 19 zemalja. Riječ je o vodećim svjetskim autorima i istraživačima u oblasti medicine, sportskih, društvenih i humanističkih nauka. Skup organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore.

Send this to a friend