Društvo

FOTO: Rode stigle i u Rožaje

Novi par je odabrao dimnjak pilane i za sada nije sigurno da li će imati uspješno gniježđenje obzirom da je velika vjerovatnoća da je riječ o neiskusnom paru koji tek počinje reprodukciju.

CZIP je uz podršku Elektroprivrede Crne Gore počeo telemetrijsko praćenje para koji se od 2012. godine gnijezdi u Beranama. Ovaj par bijelih roda ornitološki je interesantan obzirom da u posljednjih 120. godina nije bilo pisanih nalaza gniježđenja, a od tada su se izmjenile tri generacije njihovih ptića.

Nedavno je i postavljena je nova platforma za gniježđenje odignuta od strujnih kablov, a kako bi osigurali gniježđenje na toj platformi i izbjegli rizik od pravljenja novog gnijezda na drugim elektro stubovima, a većina materijala starog gnijezda vraćena je na platformu. Međutim, ove godine u Berane se vratio samo mužjak, dok se za ženku pretpostavlja da je nastradala u toku migracije. 

Ukoliko gniježđenje uspije ove ili naredne godine, uslijediće prstenovanje ptića uz pomoć stručnjaka za rode iz BirdLife Slovenija. Kako je najavljeno, pored prstenovanja jedan ptić imaće priliku i da bude čipovan to jest da na svojim leđima nosi GPS uređaj pomoću kojeg će se naredne tri godine pratiti putanja njegovog kretanja. Lokacije će biti poznate u realnom vremenu, a praćenje rode dostupno svim građanima na web stranici Elektroprivrede.

CdM je pisao o beranskim rodama iz Polimske ulice, kao i o Berancu Ademu-Adu Softiću, koji ih prati već četiri godine od kada su doletjele u ovaj grad na sjeveru Crne Gore.

Send this to a friend