Društvo

FOTO: Sedamdeset dva odsto mladih ne vidi svoju budućnost u Prijestonici

To su rezultati istraživanja „Mladi i slobodno vrijeme” koje je Nevladina organizacija „Aktivna zona” sa Cetinja sprovela od 1. do 12. juna, čiji je cilj bio da se dobije uvid u to kako mladi u Prijestonici provode slobodno vrijeme.

Koordinator sektora za sprovođenje istraživanja Filip Stanojević kazao je da je u istraživanju učestvovalo 200 mladih iz Prijestonice starosti od 15 do 29 godina, koji su popunili on-line anketu.

“Od 200 anketiranih, 57 odsto posjećuje pozorište, 50,5 odsto biblioteku, a muzeje 45,2 odsto. U muzeje ne ide 54,8 odsto ispitanjika. Kao glavni razlog neodlaska u muzej mladi navode nezainteresovanost, a 39,8 odsto prijedlaže da se organizuje više tematskih večeri na kojima bi gostovali poznati umjetnici, dok 38,7 odsto smatra da treba češće mijenjati postavke”, kazao je, predstavljajući rezultate istraživanja u Društevnom centru, predsjednik NVO “Aktivna zona” Miloš Marković.

On je dodao da je samo 12 odsto učesnika istraživanja angažovano u nekoj političkoj partiji. Da je najbolji način participacije mladih u procesu donošenja odluka učešće na javnim raspravama smatra 29,3 odsto ispitanika, 24,5 odsto smatra da je to angažovanje u volonterskoj grupi, a  15,6 odsto smatra da se to najbolje može postići angažovanjem u NVO.

“U cilju poboljšanja kvaliteta ponude za mlade, više od 30 odsto  ispitanika je prijedložilo otvaranje bioskopskih sala, dok 20,4 odsto smatra da treba stvoriti prostorne kapacitete za organizovanje raznih manifestacija namijenjenih mladima”-kazao je Marković.

On je dodao da 32,3 odsto anketiranih smatra da je lokalna uprava najviše odgovorna za poboljšanje kvaliteta ponude za provođenje slobodnog vremena kod mladih, dok 23,7 odsto  misli da je odgovornst na svim građanima i građankama.

Stanojević je kazao da je u istraživanju je učestovalo više žena, 56,5 odsto, a najviše ispitanika bilo je starosti od 15 do 20 godina, 41 odsto.

Marković je istakao da je “Aktivna zona” pozvala sve institucije koje su pomenute u istraživanju da prisustvuju prezenataciji, ali da su se pozivu odazvali samo Sekretarijat za kulturu, Sekretarijat za socijalnu politiku i mlade, Američka čitaonica i Uprava za sport.

“Ostali se nijesu pojavili, što tumačimo kao znak njihove nezainteresovanosti da se uključe u proces poboljšanja i prilagođavanja njihovog programa mladima”, istakao je Marković.

Send this to a friend