Društvo

Glavni grad planira vrtić i park na Zabjelu

zabjelo.jpg
Zabjelo

Glavni grad obnovio je još jedan planski dokument koji je po skraćenom postupku na javnoj raspravi, a u pitanju je DUP Zabjelo 9, piše Dan. Na tom prostoru planirana je izgradnja parkinga, parka, vrtića…

Taj plan pokriće prostor od 12 hektara, čija je zapadna granica Ulica Ilije Plamenca, a jugozapadna Ulica 27. marta. Na sjeveru se granica zahvata planskog dokumenta poklapa sa granicom DUP-a Čepurci, dok se na sjeveroistoku poklapa sa granicom Detaljnog urbanističkog plana Zabjelo-Ljubović. Na istoku, granica plana se poklapa sa granicom plana iz 2016. godine DUP Stambena zajednica VI – Stara varoš.

Za taj prostor su planirane površine za stanovanje veće gustine, površine za školstvo i socijalnu zaštitu, površine javne namjene i saobraćajna infrastruktura.

“U pogledu namjene površina, naselje je većim dijelom tretirano kao područje stanovanja veće gustine. Na parceli u zoni C planiran je park od 1,2 hektara. Izgradnja ovakve zelene površine će podići i kvalitet stanovanja. U neposrednoj blizini u okviru površina za školstvo i socijalnu zaštitu planirana je izgradnja dječijeg vrtića. Od ostalih namjena u planu su zastupljene i druge površine za javno pejzažno uređenje, kao i površine za saobraćajnu i elektroenergetsku infrastrukturu. Planom je predviđeno da se za sve planirane objekte stanovanja potrebe za parkiranjem rješavaju u okviru pripadajućih parcela, ali su u svrhu realizacije plana i unapređenja uslova boravka u naselju zadržane postojeće i predviđene nove javne parkirne površine u sklopu saobraćajnica”, piše u dokumentu.

U dokumentu je naznačeno da je DUP-om Zabjelo 9 iz 2004. godine ovaj dio grada između Ljubovića, groblja Čepurci i ulica Ilije Plamenca i 27. marta planiran kao rezidencijalni kvart visoke gustine naseljenosti.

“Tokom protekle decenije izgrađen je veliki broj objekata, a u toku je izgradnja još nekoliko blokova stanovanja (spratnosti P+2+M do P+7+M) koji će dodatno opteretiti ovu zonu, infrastrukturno još nedovoljno opremljenu, koja zahtijeva osnovne urbane servise, među kojima je i javno zelenilo. U zaleđu ovog kvarta nalazi se park-šuma Ljubović”, piše u dokumentu.

Dokument je na javnoj raspravi zaključno sa 8. novembrom, a može se pogledati u prostorijama Sekretarijata za planiranje i održivi razvoj.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
RikiEnigmaLipovoЖивојинb2b
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Riki
Gost
Riki

Samo prvo riješite problem pasa lutalica na cijelom Zabjelu.U tom dijelu Zabjela, kod skola Vuk Karadzic i Oktoih Ima ih na svakom koraku

Lipovo
Gost
Lipovo

Planirajte mnogo vecci (skuplji) vrticc nego ssto su u PL i RO, jer sr isti ovamo doseljavaju (zapossljavaju). Da sprijechimo iznenadjenje.

Живојин
Gost
Живојин

Да неће какви избори наредне године, па се све нешто гради, преграђује, асфслтира…? Питам за комшију.

b2b
Gost
b2b

Taj park je bio planiran i obećavan prije ravno 6 godina. Čak je bio i konkurs za idejno rješenje. Što se desilo u međuvremenu, niko ne zna.

Enigma
Gost
Enigma

Desio se Migo iz Mataguža i sve je stalo 😂

U pamet se
Gost
U pamet se

Odličan vam je plan.

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Dobre planove imate nego vam je slaba realizacija.

Send this to a friend