Društvo

Godišnje od karcinoma obole 22 mališana

Goran Jovanović (Foto: Portal rtcg.me)

Svake godine od 20 do 22 djece oboli od karcinoma i svima njima je potrebna pomoć za liječenje, kaže za Dan izvršni direktor Fondacije Budi human Goran Jovanović, preko koje su građani i kompanije, prema podacima sa sajta te organizacije, pomogli liječenje oboljelih mališana sa preko 370.000 eura.

Jovanović pojašava da Fondacija raspolaže sa 388.000 eura, prikupljenih tokom akcije Teleton, dodajući da taj novac mogu koristiti isključivo za djecu oboljelu od karcinoma, čije liječenje nije pomogao Fond za zdravstveno osiguranje (FZO). Fondacija u ovom trenutku pomaže da se skupi novac za liječenje 11 mališana oboljelih od teških bolesti.

“Na računu Teletona imamo 388.000 eura. Ta sredstva se nalaze pod ugovorom koji je Fondacija potpisala sa šest televizija. Prema tom ugovoru, mi smo se obavezali da pomognemo dijete koje je oboljelo od karcinoma, a nije pomognuto od strane Fonda zdravstva. Od onda kada je održan Teleton-15. februara 2017, imali smo niz mališana kojima je bila potrebna iomoć. U prvi mah smo skupili 120.000 za Selenu i 50.000 eura za Anđelu. Međutim, do tada je Fond zdravstva djecu oboljelu od karcinoma slao isključivo u Beograd, što nije bila prava destinacija za većinu malignih oboljenja koja su ta djeca imala. U međuvremenu Fond zdravstva potpisuje ugovor o saradnji s klinikama u Turskoj, Njemačkoj i još dvije klinike u Italiji. U tom periodu klinici se nije obratio nijedan roditelj, odnosno nijesmo imali nijedno dijete koje nije pomogao Fonda zdravstva. Svi su pomognuti od Fonda zdravstva”, naglasio je on.

Kako je rekao, dosad su od novca prikupljelog od Teletona platili samo smještaj za oboljelu djgvojčicu iz Budve, u iznosu od oko 12.500 eura. Jovanović dodaje da su svjesni da karcinom nije samo oboljenje djeteta, već čitave porodice, te da Fondacija razmatra na koji način tim sredstvima da se pomogne i djeci kojima je Fond zdravstva pomogao.

Komentarišući skoro svakodnevne apele za pomoć oboljeloj djeci, Jovanović ističe da mediji objave hiljade informacija za pomoć djeci, a da u Fondaciji znaju da im nije potrebna pomoć.

“To su strašne stvari ne samo za djecu, nego i za odrasle. Mediji nemaju mogućnost ispitivanja toga pred komisijom. Svake godine imate od 20 do 22 novooboljele djece od karcinoma i svima njima je potreba pomoć, a neko ju je dobio samo zato što je otišao u medije. U ovu priču smo krenuli da bi se zaista znalo da li je ili ne potrebna pomoć”, naglasioje on.

Jovanović ističe da Fondacija nema prioritet i svoj novac. Kako naglašava, da bi Fondacija počela da prikuplja novac za nekoga neophodno je da se ispoštuju procedure Fondacije. Objašnjava da su procedure objašnjene i na sajtu budihuman.me.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend