Društvo Lokalna uprava o štrajku radnika pljevaljskog preduzeća

Golubović: Grad neće ostati bez grijanja

Igor Golubović

Rukovodstvo opštine Pljevlja početkom naredne sedmice sastaće se sa predstavnicima preduzeća Grijanje i sindikata povodom štrajka zaposlenih, najavio je predsjednik opštine Igor Golubović, prenosi Pobjeda.

Dio radnika tog opštinskog preduzeća u ponedjeljak je saopštio da neće obavljati pripreme za sezonu grijanja koja počinje 1. oktobra, zbog toga što im poslodavac duguje 11 zarada, prije mjesec dobili su platu za avgust 2018. godine. Građanima su preporučili da nabave ugalj i drva ili se griju na struju.

Golubović kaže da problem tog preduzeća nije od juče.

“Problem Grijanja tinja dugi niz godina i zbog narušenih odnosa koji su recidiv prethodnog vremena imamo najavu štrajka u preduzeću. Bitno je da je opština već organizovala sastanak sa poslovodstvom i sindikatom. Mi ćemo već u ponedjeljak, ako ne u utorak organizovati sastanak kao osnivači preduzeća i sa jednom i sa drugom stranom. Prepoznajem da u Grijanju imamo sukob rukovodstva sa jednim dijelom radnika i vidjećemo šta možemo da pomognemo i na najbrži način uđemo u rješenje problema koji su evidentni u tom preduzeću”, kazao je Golubović.

On je dodao da opština kroz zakonom dozvoljene oblike pokušava da pomogne preduzeću.

“Dali smo mogućnost Grijanju da učestvuje u trošenju sredstava budžeta za njihove potrebe. Nudili smo da radi na rekonstrukciji toplovodne mreže i rekonstrukciji kotlovskih postrojenja, ali su odbili jer su shvatili da ne mogu da rade. Moramo se ponašati u skladu sa zakonom, ali i kao odgovorna vlast ne smijemo dozvoliti da uđemo u situaciju da grad nema grijanja, da preduzeće koje je od vitalnog značaja za komunalne poslove ne funkcioniše”, poručio je Golubović.

On je naglasio da Pljevlja neće ostati bez grijanja i da će preduzeće u narednom periodu učestvovati u poslovima vezanim za toplifikaciju i biti nosilac rada tog sistema.

“Opština Grijanje ne smije zapustiti”, istakao je Golubović.

Nakon što su radnici najavili da će dolaziti na posao, ali neće obavljati radne zadatke, direktorica DOO Grijanje Mila Vasilijević poručila im je da će sezona grijanja početi sa ili bez njih. Ona je podsjetila da je kašnjenje u isplati zarada počelo marta 2017. godine. Prije toga, unazad par godina, navaela je, održavalo se prividno stanje urednog funkcionisanja preduzeća redovnom isplatom neto zarada, a bez plaćanja doprinosa na zarade, što je došlo na naplatu 2017. godine.

“Posljedica naslijeđenih obaveza koje sam zatekla stupanjem na dužnost v.d. izvršnog direktora je upravo kašnjenje zarada. Tako je na ime zaostalih poreskih obaveza unazad dvije i po godine izdvojeno onoliko sredstava koliko je potrebno za zaostale zarade zaposlenih. Takođe, preduzeće isplaćuje i tekuće poreske obaveze, te smo jedina javna služba čiji je osnivač opština koja je smanjila ukupan poreski dug”, saopštila je Vasilijević.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Starokoničanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Starokoničanin
Gost
Starokoničanin

Zamisli da radiš godinu gana bez plate. Hvala stručnom partijskom kadru. Ko izabra ovog za predsjednika, ne treba mu dati ni da bude stražar u opštini. I za to treba neki autoritet i zrno mozga.

Send this to a friend