Društvo

Građani neće moći da se liječe u Kodri o trošku države

Bolnica Kodra

Fond za zdravstvo zaključio je ugovore sa pet privatnih zdravstvenih ustanova koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravstva ne navodeći o kojim ustanovama je riječ, ali među njima nema bolnice Kodra koja je donijela odluku da se ne javlja na konkurs raspisan u septembru nakon što je Vlada prethodno sa njom raskinula ugovor, koji je trebalo da važi do kraja prošle godine, piše Pobjeda.

To znači da građani Crne Gore više neće moći o trošku države da se liječe u privatnoj bolnici Kodra, već će sve usluge morati da plate. Ta privatna bolnica omogućavala je operacije iz oblasti urologije, hirurgije, oftalmologije i ortopedije na teret zdravstvenog osiguranja.

Direktorica Kodre Dragica Perović Ivanović kazala je Pobjedu da je njihov ugovor raskinut ljetos nezakonitom odlukom Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva.

“Time je pacijentima oduzeto pravo da se o trošku svog zdravstvenog osiguranja, uz uput izabranog doktora, liječe u bolnici Kodra. Sada sve usluge, uključujući i operacije, plaćaju”, istakla je Perović Ivanović.

Navela je da se nijesu ni javili na poziv Fonda uz obrazloženje da nijesu htjeli da učestvuju u „farsi i prevari građana“.

“Konkurs je raspisan samo radi dezavuisanja građana, odnosno da bi mogli davati netačne informacije kako pacijenti i dalje mogu da se liječe i operišu u privatnim bolnicama. Raspisali su konkurs za samo četiri operativna zahvata, a ukinuli su mogućnost da pacijenti mogu uraditi bilo koji operativni zahvat koji im je indikovan. Kako nijesmo htjeli da učestvujemo u toj farsi, odnosno prevari građana, nijesmo se, naravno, javili na takav poziv”,naglasila je ona.

Fond za zdravstveno osiguranje juče je saopštio da je sa ukupno pet ustanova sklopljen ugovor, ali nije navedeno sa kojim, niti koje su privatne ustanove podnijele prijave na konkurs.

“Na javni poziv javilo se sedam ustanova za pružanje zdravstvene zaštite za četiri oblasti. Odlukom o izboru davalaca zdravstvenih usluga koji nijesu obuhvaćeni odlukom o mreži zdravstvenih ustanova za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja je donesena u decembru 2021. godine, sa pet ustanova zaključen je ugovor o pružanju usluga iz tri tražene oblasti “, navode iz Fonda.

Poliklinika Hipokrat juče je obavijestila građane da je sklopila ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore i omogućila besplatne preglede magnetnom rezonancom za sve osiguranike Fonda uz uput izabranog ljekara.

“Najsavremeniji aparati i najeminentniji stručnjaci iz Crne Gore, regiona i svijeta su vam dostupni na tri lokacije – Podgorica, Nikšić i Radanovići “, naveli su oni.

Osim njih, na sajtu Fonda stoji i da je potpisan ugovor od 1. januara 2022. do 30. novembra 2023. i sa Poliklinikom Konzilijum koja takođe omogućava preglede magnetnom rezonancom.

Iz Fonda su saopštili da su zaključili ugovore za pružanje specijalističko-konsultativne i dijagnostičke zdravstvene zaštite iz oblasti radiološke dijagnostike i hiperbarične oksigene terapije.

“Osigurana lica ostvaruju zdravstvenu zaštitu iz oblasti radiološke dijagnostike kod davaoca zdravstvene usluge (privatna klinika) na osnovu uputa izabranog doktora, po prijedlogu nadležnog konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore. Osigurano lice ostvaruje zdravstvenu zaštitu iz oblasti hiperbarične oksigene terapije kod davaoca zdravstvenih usluga, na osnovu uputnice nadležne područne jedinice/filijale Fonda i odgovarajuće medicinske dokumentacije”, stoji u saopštenju.

Javni poziv, kako su rekli, raspisan je uz saglasnost Ministarstva zdravlja a na prijedlog Kliničkog centra Crne Gore, „za nedostatne usluge i za usluge za čije pružanje postoji lista čekanja“.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
LabanDankoEto takoTaniNadalina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danko
Gost
Danko

Tako je to kad ne izdvajate za zdravstveno osiguranje pa vam ne daju sa se liječite gdje mozete. A ni u KBC ne moze vise kako je moglo, jer ljudi pod temperaturom cekaju po nekoliko sati pa ih vrate doma da se lijece po privatnim ambulantama gdje sad plaćaju pun trosak. To je prvi “rezultat ” ukidanja zdravstvenog osiguranja kroz… Više »

Eto tako
Gost
Eto tako

Evropa nazad

Tani
Gost
Tani

E jada sa ovom vlašću.Najbolja Bolnica i u regionu i oni je škartirati.i dje ćemo sad Radit operacije katarakte kad u KBC to rade srednjoškolci ili urološke preglede koje u Codru zavrtite odmah i ako je potrebna operacija u roku od 3 dana ste zakazani i to vrhunski doktori Djurovic i Radovic

Nadalina
Gost
Nadalina

A slace Nas oni za Srbiju to I’m je sigurno bolje samo da mi u Crnoj Gori sto ne zaradimo.

Radius
Gost
Radius

Znači ne mogu u Kodri jer Kodra to ne želi, odnosno ne javlja se na konkurs… u redu to je privatna firma ima pravo

snijezni
Gost
snijezni

Velike štete.. Najgore osoblje na svijet.. Najneljubaznije radnice, pih. (Čast izuzecima)

Laban
Gost
Laban

Bravo za Krivokapića i njegovoga sina sa Mercedesom.

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Sotone koje su postavili sotone iz SPC rijesili da niste sve

Send this to a friend