Društvo

Građani ogorčeni jer ih doktori uzalud šalju kod privatnika, analize plaćaju 45 eura

ilustracija

Građani koji zbog zdravstvenih tegoba i oboljenja organa za varenje i želuca moraju da urade biohemijske analize, za laboratorijski nalaz u privatnim ustanovama treba da plate 45 eura, jer te pretrage ne mogu da urade u Institutu za javno zdravlje i Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), piše Dan.

Pacijenti ističu da ih izabrani ljekari uzalud upućuju da analize urade u Institutu za javno zdravlje, jer ta institucija ne radi ovu vrstu nalaza.

Građani navode da niko neće da im objasni gd je da obave analizu iako se radi o pretragama koje mogu da riješe njihove zdravstvene probleme.

Iz Instituta za javno zdravlje za Dan su potvrdili da se radi o biohemijskoj, a ne o mikrobiološkoj analizi i da se ona ne sprovodiutoj instituciji. S obzirom na to da navedene analize nijesu na spisku usluga Instituta za javno zdravlje, to ne znači da postoji deficit dijagnostikuma niti da se radi o problemimau javnim nabavkama već da te analize mi prosto ne sprovodimo.

“Postoji mogućnost da su u pitanju analize koje se ne rade u Institutu i li se radi o analizama koje nijesu mikrobiološke, a rade se iz uzorka stolice. Za veliki broj usluga izabrani ljekari uporno šalju pacijente u mikrobiološku laboratoriju Instituta iako takve analize nijesu u našoj nadležnosti. Najčešće se radi o analizama na fekalni kalprotektin i ponekad campylobacter. Jasno vam je da je broj mogućih mikrobioloških pretraga iz stolice veliki, ali ono što je bitno je da u IJZCG nema niti je u posljednje vrijeme bilo nedostatka dijagnostikuma za analize koje su na spisku usluga mikrobiološke laboratorije Instituta”,  navode u odgovorima.

Iz Kliničkog centra su Danu saopštili da ta ustanova nikad nije radila ovu vrstu analiza. Navedene analize niti bilo koje druge analize stolice nikada se nijesu radile, niti se sada rade u Kliničkom centru Crne Gor, kazali su iz Kliničkog centra.

Prošle godine Institut za javno zdravlje tri mjeseca nije sprovodio testiranje na polno prenosivu bolest hlamidiju zbog nestašice testova, koju je prouzrokovalo upućivanje velikog broja pacijenata.

Iz Instituta za javno zdravlje za Dan je tada saopšteno da je razlog nestašice neselektivno slanje pacijenata na pretrage, zbog čega su ostavili samo 50 reagenasa za hitne slučajeve.

“Po tenderu je bilo naručeno ukupno 5.600 testova. Obrađeno je 5.550, od čega je pozitivno bilo samo 155, odnosno 2,79 odsto. Ovaj podatakukazuje na neselektivno slanje pacijenata na ovu vrstu dijagnostike. U cilju rješavanja ovog problema, Institut za javno zdravlje Crne Gore se u više navrata obraćao zdravstvenim ustanovama u cilju zahtjeva da se smanji neselektivno slanje na navedenu pretragu, ali očito to nije bilo dovoljno. Takođe smo od Ministarstva zdravlja tražili da se formira radna grupa sa zadatkom da se sačini protokol koji bi onemogućio neselektivno slanje i obezbijedio da se pretraga radi samo onima kojima je zaista i potrebna”,  kazali su ranije iz Instituta.

13

avatar
1000
12
1
0
 
12
PrincOdKonikaMomišićiJankoaloMontenegrin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Momišići
Gost
Momišići

Evo kakvo je stanje u Kliničkom. Nas četvorica juče smo na kardihiturgiji u deset sati morali da napustimo krevete i tek smo u tri sata dobili otpusne liste! Znali, pet sati smo prestajali na nogama jer su bile samo dvije stolice, od kojih jedna slomljena. Dvojicu je ugrađen pejsmejker, a dvojici stentovi. Sestra i ljekari bili su za desetku, ali… Više »

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Tako je svugdje u kapitalizmu ali zato imas privatnika kod kojeg nema guzve.

Janko
Gost
Janko

Na litije da se ozdravi, kasno je za doktore sad…

alo
Gost
alo

Kalprotektin postoji vise od 10 godina i kosta oko 40 eura i moze da se koristi kao test za sve autoimune bolesti crijeva i jos ponesto, na zapadu se koristi kao test za kolonoskopiju – ista se radi samo ako je povisen. Nasima je izgleda lakse i jeftinije odraditi kolonoskopiju svakome, o jadu zabaviti covjeka i potrositi par stotina eura… Više »

Montenegrin
Gost
Montenegrin

E vivaaa

Marko
Gost
Marko

Malo 5.500 uzoraka godisnje na ovoliko stanovnika. Ne mozete vi u Institutu odredjivati koga ce doktor poslati. Narucite 10.000 umjesto sto se vas direktor seta po Rimu svake godine.

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Dobro je da je neko više progovorio. Raspad sistema nam je zdravstvo!

Ш.Велимир
Gost
Ш.Велимир

Шта је овдје још могуће да се деси? Па људи моји на сцени је коначна пљачка народа. Државу који они у хвалоспјевима бране од измишљених непатриота уништили су и нема од ње ускоро ни пепела. Волим своју Црну Гору али нема у њој више живота.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Sta ste se stiskali za 45 eur, neka vas onda popovi lijece.

H.N.
Gost
H.N.

Pa kad je privatna drzava, normalno da je sve ostalo privatno.

Šojic
Gost
Šojic

Izašla nova škoda

Rješenje
Gost
Rješenje

Ajde da se ne lažemo. Svi znamo o čemu se radi. A rješenje postoji, kao sa zubarima.

Mirko
Gost
Mirko

Zdravstvo najgore na svijet, ne znam zasto ga placamo. Bolje da te pare zadrzimo pa kad smo bolesni ili zelimo samo kontrolu da napravimo platimo nedje. Tableta nema no moras da ih platis pa onda placas participaciju i svasta nesto.

Send this to a friend