Društvo

Građani više neće strahovati od kazni zbog isticanja nacionalnih simbola

Mehmed Zenka

Vlada će do kraja ove godine Skupštini procesuirati set zakona kojima će precizno i jasno biti definisani propisi vezani za isticanje nacionalnih simbola drugih država, najavio je u izjavi za Pobjedu ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

“Vlada je još prošle godine usvojila Prijedlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a u okviru zaključaka obavezala Ministarstvo kulture da uskladi sa njim Zakon o državnim simbolima, te Ministarstvo unutrašnjih poslova da usaglasi Zakon o javnom redu i miru, odnosno član 23”, rekao je Zenka.

Ministarstvo kulture, kako je kazao ministar, ispunilo je svoje obaveze iz zaključaka Vlade, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova to još nije učinilo.

“Vjerujem da će i oni narednih dana završiti svoj dio posla i da ćemo do Nove godine u paketu Skupštini procesuirati sva tri zakonska akta”, dodao je Zenka.

On ističe da na ovaj način, ako zakoni budu usvojeni u parlamentu, pripadnici manjinskih zajednica u našoj zemlji više neće dolaziti u situaciju da pred sudovima odgovaraju zato što ističu simoble druge države.

“Isticanje simbola druge države je lični odnos pripadnika neke manjinske zajednice prema toj zemlji i njenim simbolima, tako da niko neće moći pojedincima da zabrani da na nekoj privatnoj svetkovini istaknu zastavu druge države”, pojasnio je Zenka.

Komentarišući nedavne događaje u Ulcinju i Tuzima kada je policija sudu za prekršaje predala prijave protiv dvojice Albanaca koji su jedan na svom automobilu, drugi na kući istakli albanske zastave, ministar je ocijenio da ovi događaji nijesu prava slika dobrih međunacionalnih odnosa u našoj državi.

“To nije lijepa slika, ali su možda ti događaji dobar znak za inicirane izmjene zakona. Ove nemile situacije mogu biti povod da reagujemo i da više nemamo sličnih događaja u Crnoj Gori”, zaključio je Zenka.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj juče je oštro reagovao zbog pokrenutih sudskih postupaka protov dvojice Albanaca, uz tvrdnju da je albanska zastava “u Crnoj Gori u zadnje vrijeme postala trn u oku policijskih službenika u Ulcinju i Malesiji”, te da je ova partija spremna da pokrije sve troškove građanima koji su prekršajno gonjeni zbog isticanja albanske zastave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trece Oko
Gost
Trece Oko

Mozes da istaknes zastavu ali Crnogorsku i albansku jednu pored druge a ne samo albansku . U NJemacku su kazne od 3000,00 eura pa do 15000,00 eura Samo po dzepu pa neka se puni budzet

Jasarko
Gost
Jasarko

Te ostale zemlje se ne granice sa Albanijom…zamislite da se u USA viori tamo uz granicu juznu meksicke zastave..ili na sjever Kanadske ili Rusiju Ukrajinske …u Tursku Grcke..ne mlatite..

Shqiptare
Gost
Shqiptare

Srbijanci prIkljuceni na infuziji, aparatima, agregatima i respiratorima.

Nikola
Gost
Nikola

Ja mislim da su Srbi i Albanci jedan isti narod.
Stalno im nesto fali

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Kad je reko Mehmed onda je tako u Crnu Goru.Sta bi na to reko Novica Cerovic

kojot
Gost
kojot

Konačno, da i ja iznesem đedovu zastavu na kuću. Đede mi je stalno govorio da mu je zastava bila milija nego brada koja mu je bila do pojasa.

Gen. Dukljaniin
Gost
Gen. Dukljaniin

Ne bojte se zastava, čoče! Nijesu to tenkovi. Irci i Italijani za svoje praznike okite pola Amerike irskim i italijanskim zastavama. Pa? Brige Amere ko za lanjski snijeg.. Slušajte generala, braćo i sestre, ne pravite buru u čaši vode! 😠

TAČNO
Gost
TAČNO

Taman tako.

zagor
Gost
zagor

xaxaxaxaxaxa.
To Zenka Srbine.

Love
Gost
Love

hahaha…e nasmija me, hvala ti 🙂

Žaro
Gost
Žaro

Jaooooo. Sad kad Albancima treba može I bez kazni.. Kakva kapitulacijaaaaaaa.

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

Silvija gde ti je novi dečko. Sviđaš mi se jer ćeš 100 godina. 👍

Love
Gost
Love

Da ne strahuju????? Sta ima da strahuju – postuju zakone i kraj. Nek u svojim kucama (unutra, ne spolja) kace do mile volje. Na sta bi nam licila drzava da sve MANJINE isticu sta god hoce. Ovo je drzava a ne vasariste

tschugo
Gost
tschugo

[email protected] u njemackoj ,pa da vidis 100 nationalnih zastava ,turskih,vijetnamskih,hrvatskih,i drugih,ali njemacka je demokratska drzava

Love
Gost
Love

Da dodjem u “njemackoj”??? Kuku, jel ovo realno majko mila
Pa sto ne ides ti u “njemackoj”? 😉

Piksi
Gost
Piksi

Kad usvojite da CG ima 5 drzavnih zastava onda kako da ne,do tad ostav!

Love
Gost
Love

Bravo

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

Silvija što si istakla zastavu na kuću oli da odgovaraš. 👍

bakardin
Gost
bakardin

imaju ljudi potpuno pravo . dali su nam drzavu . . . . .,svaka im cast . . a vi se malo razmislite . . . . . trazili smo gledajmo . . .

marius
Gost
marius

Sta su nam dali drzavu ? Glasali su za Crnu Goru ,jer u njoj su rodjeni i u svakom slucaju im je draze da zive u njoj nego u nekoj zajednici sa Srbijom, a budimo realni i ne vole je bas previse. Drzava ne moze da se ucjenjuje bez obzira na sve, i za to vjerujem da u buducnosti vise… Više »

Siki
Gost
Siki

Makoše vi je, stvarno. Hahahahahaha
Samo naša moze da se viori u našoj drzavi. Makoše je. Hahahaha

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

“Viori” !!!
Dukljanska nepismenost nema granica.

Region
Gost
Region

Nije “naša” več zajednička

Send this to a friend