Društvo

Građani za tri mjeseca odbolovali milion i po eura

U Crnoj Gori je od početka godine do 31. marta, pravo na bolovanje iskoristilo 4.310 građana, što je državu koštalo nepunih 1,5 miliona eura, saopštio je Dnevnim novinama portparol Fonda za zdravstveno osiguranje FZO Amer Ramusović.

“Ukupan broj slučajeva bolovanja za period od 1. januara do 31. marta 2018. godine je bio 4.310, što je, u odnosu na isti period 2017. godine povećanje za 328 slučajeva ili broj slučajeva privremene spriječenosti na rad je veći za 8,24 odsto”, istakao je Ramusović.

Od ukupnog broja bolovanja, broj trudničkih u navedenom periodu je 680, dok je za isti period 2017. godine bio 565. To znači da je povećan za 115 trudničkih bolovanja, odnosno za 20,35 odsto.

“U prvom kvartalu 2018. godine troškovi za naknade za bolovanja preko 60 dana, koja padaju na teret sredstava Fonda zdravstva, iznose 1.433.237,68 eura i veći su za 26.699,60 eura ili za 1,90 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, kada su iznosili 1.406.538,08 eura”, naveo je Ramusović.

On navodi da su najčešći razlozi odlaska na bolovanje bolesti poput tumora, duševnih poremećaja, povreda.

“Analiza razmatranih bolovanja, koja su duža od 12 mjeseci, pokazuje da su najčešće grupe bolesti uzrok navedenih bolovanja: tumor, duševni poremećaji, povrede, trovanje i posljedice djelovanja spoljašnjih faktora, bolesti sistema krvotoka i bolesti mišićno-koštanog sistema”, rekao je Ramusović.

Da broj iskorišćenih bolovanja raste iz godine u godinu, pokazuju i podaci za 2017. godine, kada je bilo ukupno 15.729 slučajeva bolovanja, što je za 9,76 odsto više nego u 2016. godini, kada ih je bilo 1.398.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ana
Gost
ana

Imam preko 10 godina radnog iskustva i fakultetski sam obrazovana, nikad u zivotu niti jedan dan nijesam koristila bolovanje jer radim kod privatnika. Kada je kolega zavrsio na inekcijama 7 dana i nije dolazio na posao, odmah su poceli da rade intervjue za novog radnika. Isto je i sa odmorom, ali makar primam redovno platu. Tako da, oni koji su… Više »

Milorad
Gost
Milorad

Taman tako Ana.Ko sto ovi iz DF i Demokrata primaju plate a ne dolaze na pisao.Njima ne treba bolovanje

Ernest
Gost
Ernest

Sram da Vas bude.Amer je human covjek i to svi znaju jer pomaze svima na svakom koraku.Ne treba vezivati za njega ono sto sistemski nije rijeseno a on je pravi profesionalac i mora davati podatke za medije.

Osim
Gost
Osim

Koliko rehabilitacija u Igalu Državu ,Ramusovića i ostalih zaposlenih u fondu zdravstva,jer oni za razliku od drugih građana,to pravo iskoriste svake godine,bar jedamput neko i više.

Milisav
Gost
Milisav

Nijesu građani nego ovi vaši paraziti iz partija što ih zapošljavate u državne firme. 90% običnih smrtnika kod privatnika ne zna što je bolovanje

boki
Gost
boki

E koliko je od toga prevara… Makar pola.

Ljubo
Gost
Ljubo

OVAJ NEZNA DJE JE SUPALJ.

Milica
Gost
Milica

Ne no ti znaš.Sve nepismeni strućnjaci do stručnjakaJa sam svjedok da je taj čovjek a slučajno sam ga upoznala i nazvala da mi nešto pomogne oko dokumentacije.Trčao je i sve je učinio da mi pomogne.Raspitala sam se i nema čovjeka da ne kaže o njemu sve najbolje od novinara do svih ostalih.Ne shvatam kako pustate takve komentare sa kojima blate… Više »

Ljubo
Gost
Ljubo

GOSPODJO MILICE PO TVOM PRIZNANJU TRAZILA SI VEZU DA TI POMOGNE A STA CEMO MI KOJI NEMAMO VEZE DA SE UBIJEMO ILI DA CUTIMO

Milica
Gost
Milica

Stid vas bilo Ljubo.Ja nisam trazila vezu nego covjek mi je fotokopirao dokumenta i odveo me dje treba da se preda dokumentacija kod neke sluzbenice Novak i posto sam bolesna od karcinoma ponudio mi da sjednem i narucio mi sok da popijem jer sam nemocna zbog bolesti.

Ljubo
Gost
Ljubo

Gospodjo vi se stidite vasa me dijagnoza ne zanima svi imamo probleme i barem donekle treba da se ophode prema svima jednako

Milica
Gost
Milica

Naravno da tebe ne zanima jer ti si ostrascen.Treba istaci ono sto je pozitivno a ovaj covjek me je odusevio svojom nepisrednoscu i zalaganjem a da sam ga prvi put vidjela.Zato ne shvatam zasto tako pricate a da konkretno nemate argymenata.Za ostale ne znam ali uglavnom se generalizuje.Ali ako neko zasluzuje da se istakne pinasanjem prema pacijentima to treba reci… Više »

Ljubo
Gost
Ljubo

GOSPODJO NEZASLUSUJES VISE MOJU PAZNJU

Milica
Gost
Milica

Pa da jer si lupio i pstao ziv. Treba s pravom kriikovati kada se ima argumenata ali istaci nesto kada je pozitivno. Mene je taj covjek odusevio svojim odnosom prema jednoj bolesnoj zeni kao sto sam ja a da ga uppste nisam znala. Zbog takvih ipak treba vjerovati u zdravstveni sistem Ctne Gore iako ima na zalost i negativnih primjera.… Više »

Send this to a friend