Društvo

Građanska alijansa: Svjetski dan NVO daje povod za zabrinutost

Sjutra će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan nevladinih organizacija. Dvije decenije nakon što je Crna Gora uvela liberalno zakonodavstvo koje reguliše rad nevladinih organizacija i kojim je stvoren formalno podsticajan ambijent za osnivanje i rad ovih organizacija, praktični i politički problemi koji opterećuju rad ovog sektora i dalje su značajni i brojni, kaže se u saopštenju koji je danas objavila Građanska alijansa Crne Gore.

GA podsjeća da političke partije i brojni državni službenici, počevši od predsjednika Crne Gore NVO i dalje kao političke protivnike, i smještaju ih u kontekst partijskih sukoba, ne shvatajući da je njihov zadatak upravo kritičnost spram problema koje kreiraju ili ne rješavaju partije i državni organi te da ih ne zanima vlast već rješavanje problema.

“Zato bi javni sektor i njegovi predvodnici trebali više da se posvete uređivanju ambijenta u kojem te kritike i sugestije NVO sektora stimulišu javni dijalog i utiču na bolje uređenje crnogorskog društva”, upozoravaju iz GA ukazujući da NVO, ne moze biti surogat političkim partijama, niti služiti eliminisanju problema čije rješenje ne žele sami da podrže.

Iako je njihov rad legitimisan podrškom građana, mnogi , kaže se, i dalje imaju problem sa razumijevanjem uloge NVO sektora.

“Imajte na umu to sljedeći put kad čujete za neku lokalnu akciju ili vidite aktiviste na terenu”, upozorava Građanska alijansa uz kritički osvrt i na neke predstavnike nevladinih organizacija koji nose odgovornosti jer ih kako se dalje kaže, više zanimaju čari visoke politike i toplota bliskosti centrima moći te stavovi donatora nego problemi građana.

“No, daleko od toga da je sve crno”, navode dalje, ističući da postoje brojni javni službenici koji prepoznaju važnost NVO sektora koji odličnom saradnjom, unaprjeđuju i rad institucija i rješavanje problema građana, i na nacionalnom i na lokalnom nivo.

Takođe se kaže da je sve je više građana spremno da se aktivno uključi u rad NVO, uviđajući važnost njihovog rada i zastupanja u jednom političkom prostoru u kojem je nesmjenjivost vlasti i nerijetko izražena nacionalistička orijentacija partija ostala slijepa i gluva za brojne probleme običnih ljudi, bez obizra na njihove nacionalne i vjerske orijentacije.

“Kao da napumpani računi za struju različito bole jednako siromašnog rožajskog Bošnjaka, ulcinjskog Muslimana, novskog Srbina, pljevaljskog Hrvata, podgoričkog Muslimana, tivatskog Roma ili beranskog Crnogorca”, kaže se u saopštenju i dodaje da je sve više aktivnih NVO i pravih građanskih inicijativa, koje čine korisne stvari za društvo, ali koje još uvijek nisu vidljive medijima ili birokratizovanim donatorskim struktura.

” Njima čestitamo ovaj dan, nadajući se da će sljedeći omogućiti i više razloga za slavlje i veće društveno priznanje za svoj rad”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend