Društvo Podnijeli prijavu protiv više osoba i pravnog lica

Građanska inicijativa 21. maj: Dok čojska i sojska Crna Gora žali nedužne žrtve, ima onih koji se vesele i pucaju

Foto: GI 21. maj

Građanska inicijativa “21. maj”, kako su saopštili, društveni nadstranački pokret građana Crne Gore, podnijela je prijavu Upravi za inspekcijske poslove, Centru bezbjednosti Bijelo Polje i Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju protiv više osoba i jednog pravnog lica koji su uprkos proglašenim danima žalosti organizovali narodno veselje..

“Dok je čojska i sojska Crna Gora bila jedinstvena u nacionalnoj žalosti, dio građana, uključujući i sveštena lica, je ignorisao i potpuno zanemario odluku Vlade Crne Gore kojom su 13, 14. i 15. avgust 2022. godine proglašeni za dane žalosti povodom stradanja građana i građanki Prijestonice Cetinje i Crne Gore koji su tragično izgubili živote. U skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13. (od 00:00h) 14. i 15. avgust (do 24:00h) 2022. godine”, podsjetili su.

U opštini Bijelo Polje je, kako su kazali, došlo do nepoštovanja odluke Vlade Crne Gore na način što je upriličeno, nakon crkvenog obreda, “i takozvano narodno veselje, uz gozbu i upotrebu oružja”.

“Građanska inicijtiva “21. maj” je zatražila od Uprave za inspekcijske poslove, policije i državnog tužilaštva da hitno primijene ovlašćenja iz njihove nadležnosti i sankcionišu nepoštovanje vladine odluke o danima žalosti kao i da provjere da li u radnjama građana i Eparhije budimljansko-nikšićke ima i bića bilo kojeg prekršaja il krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Tzv. narodno veselje u danima žalosti uz upotrebu vatrenog oružja obavljeno je u Molikvi (Žuber), opština Bijelo Poljer nakon liturgije u Pavinom polju”, istakli su u saopštenju.

Građanska inicijativa “21. maj” je, dodaju, dostavila i odgovarajuće dokaze – “video zapise i materijal za olakšanu identifikaciju odgovornih lica, kako građana tako i onih u Eparhiji budimljamnsko-nikšićkoj Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori”.

“Iz priloženih dokaza, povodom live (uživo) prijenosa, primjećuje se da su građani reagovali i zamolili da bar ne obavljaju uživo prijenos dok je u Crnoj Gori opšta nacionalna žalost zbog tragedije na Cetinju. Učesnik tzv. narodnog veselja, izvjesni Božo Jocović, građaninu koji ih je opomenuo je napisao “Proklet bio tri puta i tri hiljade puta ko bio protiv Rusije. Sv. Petar. Nemoj dalje”. Na to se nadovezao i izvjesni Duško Šuković koji je onima koji slave u danima žalosti poručio “Bravo, vazda pjevali”. Live prijenos je pratila i podržala učiteljica Rada Višnjić iz Bara koja im je poručila “Bravooo” interesujući se da li je sa njima i izvjesni Jovan Markuš”, naveli su u saopštenju.

Iz Pokreta “21. maj” ukazuju i da se na takozvanom narodnom veselju u Bijelom Polju dok ostatak Crne Gore žali žrtve masakra na Cetinju nalazi i Mijan Knežević, pravnik, šef kadrovske službe u Opštini Bijelo Polje.

“Na snimku je Knežević (od 18 sekunde od početka snimka) nazdravlja pivom”, dodali su.

 

Među učesnicima takozvanog narodnog veselja i trpeze ljubavi bio je, tvrde u GI “21. maj” i Stanislav Čabarkapa iz službe Biznis zona, Sekretarijata za preduzerništvo opštine BIjelo Polje.

Građanska inicijativa “21. maj” je, ističu, negativno iznenađena da vladika gospodin Metodije nije odustao od ranije planiranog osvećenja Časnog krsta na Moilikvi, narodnog veselja i gozbe ljubavi, nakon što je Crnu Goru i sve njene građane zadesila najveće tragedija u njenoj novijoj istoriji.

“Podsjećamo, patrijarh SPC gospodin Porfirije je odustao od svoje ranije planirane i najavljene posjete Crnoj Gori, upravo zbog tragedije na Cetinju, što je za puno poštovanje i zahvalnost čitave javnosti”, naveli su u saopštenju.

8

avatar
1000
5
3
0
 
8
Običan čovjekBlackLaraAnonimousPrimusHa,ha,ha
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Običan čovjek
Gost
Običan čovjek

Кад је дан жалости зна се мора бити испоштован зато што су страдала божија дјеца, а ја се питам зашто у Србији није био дан жалости као у Црној Гори.

Black
Gost
Black

Ima ih jos sto su po Zagoricu pjevali uz glasnu muziku, “svoju” zastavu…neka im se na dobro vrati onako kako mislili o zrtvama i danu zalosti.

CRNOGORKA
Gost
CRNOGORKA

Ali gosn Porfirije je Ipak došao

Andrović
Gost
Andrović

O jadu zabaviste Crnu Goru evo godinu dana, nečojski i nesojski jurišate na crkvu svaki dan, i očekujete da vas neko žali. Ovo vam je kazna od Boga.

Ha,ha,ha
Gost
Ha,ha,ha

A ti si tu da sudis???
VJERNICE !!!

Ex3
Gost
Ex3

Како можете да овако пишете, а већ је демантовано да је Методије био тамо и да је Црква било шта организовала.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Kod Srba demanti ne znači istinu.

Lara
Gost
Lara

Sta znaci demantovati? Reklu su da nijesu i to je bitno, a ne ono sto je bilo i sto se moze vidjeti svojim ocima.

Send this to a friend