Društvo

Green Home: Inspekcija za veterinu da procesuira odgovorne za nusproizvode životinjskog porijekla u rijeci Zeti

Foto: screenshot/RTV Nikšić
Foto: screenshot/RTV Nikšić

NvO Green Home saopštila je da je RTV Nikšić objavila snimak na kojem se vide nusproizvodi životinjskog porijekla koji plutaju po površini vode u ponoru Slivlje u Nikšiću.

“Nusproizvodi životinjskog porijekla se smatraju opasnim po životnu sredinu i zdravlje ljudi, jer predstavljaju izvor infektivnog materijala i opasnost za širenje bolesti. Ovo posebno ako se ima na umu nizak vodostaj koji je prisutan u svim vodotocima usled vremenskih prilika u zemlji”, ističu iz NVO Green Home.

Iz te NVO pozvali su Inspekciju za veterinu da izađe na teren, utvrdi porijeklo ovog otpada, štetu koja je napravljena po životnu sredinu i procesuira odgovorne.

Navedeni ponor je, kako su naveli, dio rijeke Zete.

“Podsjetićemo, u dolini rijeke Zete, voda se koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina što predstavlja dodatni rizik za zdravlje građana. U svom donjem toku, dolina rijeke Zete ima status zaštićenog područja, dok u svom gornjem toku rijeka Zeta trpi nebrojene ekološke pritiske koji ugrožavaju kvalitet vode, živi svijet u rijeci, ali i zdravlje građana šire okoline”, zaključuju u saopštenju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
veki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

rijeka se uliva u Moraču a ona uS kadarsko jezero, kako može neko jesti ribu kad zna u kakvu vodu pliva, sad je jezero baruština

Send this to a friend