Društvo

Green Home savjetuje: Koristite cegere umjesto plastičnih kesa

Green Home je prvi put organizovala obilježavanje ovog dana na pomenutom događaju gdje su građanima dijelili informativne materijale vezano za upotrebu plastičnih kesa.

Projektni koordinator Azra Vuković kazala je da su ovom akcijom željeli da skrenu pažnju na negativan uticaj kesa na životnu sredinu i problem njihovog masovnog korišćenja, prenosi MINA. 

Kako je objasnila, prosječno vrijeme korišćenja plastičnih kesa je 20 minuta, dok je vrijeme potrebno da se razrade puno veće i ostavljaju znatne negativne posljedice na životnu sredinu.

„Bez obzira što se u trgovinama promovišu razgradive plastične kese, one se razgrađuju u komadiće ali je i taj vijek raspadanja jako dug“, dodala je Vuković, apelujući na građane da odbiju plastične kese i koriste cegere koji se mogu koristiti u više navrata. 

Ova inicijativa je pokrenuta od Zero Waste Europe, organizacije koja radi na pokušajima smanjenja količine otpada, dok u Crnoj Gori akciju organizuje i Montenegro Advenutres kroz platformu Zero Waste Montenegro. 

Send this to a friend