Društvo

Green Home sjutra počinje identifikaciju pritisaka koji ugrožavaju Taru

NVO Green Home od sjutra započinje identifikaciju pritisaka na rijeci Tari, koja obuhvata mapiranje smetlišta, ispusta otpadnih voda, lokacija eksploatacija šljunka, devastiranih obala i korita, nelegalne gradnje, privremenih objekata i drugih načina korištenja resursa rijeke koji potencijalno ugrožavaju njeno prirodno stanje, saopšteno je danas iz te organizacije.

Kako je najavljeno, tim od osam osoba će tokom narednih 25 dana terenskog rada preći dionicu Tare u dužini od 146 kilometara, od izvora do granice Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom.

“Mapiranju pritisaka je prethodila teorijska i praktična obuka radnog tima za digitalno georferenciranje rječnih pritisaka, a koji obuhvata predstavnike NVO Green Home, Saveza sportsko-ribolovnih organizacija Crne Gore, Nacionalnih parkova Crne Gore i volontera”, ističu u Green Home-u.

Dodaju da se zahtjevno terensko istraživanje radi zbog sticanja sveobuhvatne slike stanja rijeke i razumijevanja kumulativnih uticaja trenutnih pritisaka, ali i radi izrade Plana sanacije ugroženih zona obale i korita rijeke, sa kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim mjerama.

Identifikacija pritisaka na rijeci Tari je jedna od aktivnosti koja se sprovodi kroz projekat “Zaštita i očuvanje vodnih i prirodnih resursa rijeke Tare” u saradnji sa Savezom sportskoribolovnih organizacija Crne Gore, kao nosiocem projekta. Projekat je kofinansiran od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz Program malih grantova projekta
“Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu” podržanog od strane GEF-SCCF.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dry Fly
Gost
Dry Fly

Savez SROCG 90% čine interesi Plava, e sad je li im u interesu da se ovo sprovede…

Lim
Gost
Lim

Znate li vi kakvo rasulo vlada u Savezu sportskih ribolovaca CG? Znate li da niko u njemu u UO iz KL i MK nema? Oni da vam vode ovo? Smijesno!

Lipovo
Gost
Lipovo

Poštovani, naš klub je punopravna članica Saveza sportskih ribolovnih organizacija i upravo sada saznajemo da je naš savez uključen u ovaj projekat a mislimo da i dosta drugih klubova nije upoznato sa ovim podatkom. Zanima nas ko je predstavnik SSROCG u vašem timu? Pitanje vam postavljamo da bi se uvjerili da je riječ o osobi koja poznaje rijeku Taru i… Više »

Sova
Gost
Sova

Ne očekujem da će na kartu dodati stare katastarske planove i karte, iz kojih se vidi da Tara stalno mijenja korito, što znači da promjena korita nije neprirodna. Kažu da će da traže “lokacije eksploatacija šljunka”. Pa šta Tara prirodno nosi nego šljunak. Te rupe će vrlo brzo priroda sama napuniti istim materijalom kakav je odatle izvađen – šljunkom. Ne… Više »

Dara
Gost
Dara

Promjena sastava i strukture sedimenata je razlog zbog kojeg su iskidani cijeli lanci ishrane u rijekama a ti pričaš o prirodnim rupama i njihovom popunjavanju. Najljepša, najzaštićenija i najprepoznatija rijeka Crne Gore izgleda tako da možemo da se stidimo. Kamo sreće da svi ponešto urade da se Tara oporavi.

Send this to a friend