Društvo

Grupa građana ne odustaje od Pavlovog zakona: Izaći ćemo na ulice

Pavlov zakon, kojim se predviđaju maksimalne zatvorske kazne za osumnjičene za smrt petnaestomjesečne bebe P.J., i dalje je u skupštinskoj proceduri, a grupa građana koja je u rekordnom roku prikupila preko 6.000 potpisa najavljuje proteste.

Oni poručuju da će izaći na ulice ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, a to je da se očuh Nermin Šišića i majka bebe Jelena Jovović osude na doživotnu kaznu.

>>>Zločin koji je potresao Crnu Goru: Za ubistvo dječaka osumnjičena i majka>>>

Od predaje potpisa Skupštini prošlo je više od dvije sedmice, pa grupa građana polako gubi strpljenje. Takođe traže da se detaljno ispita odgovornost ljekara Kliničkog centra i Centra za socijalni rad.

“Vrijeme odmiče, a sve se čini da ova bolna priča polako pada u zaborav što je jako žalosno, jer se upravo zbog našeg ponašanja dešavaju ovakvi i slični slučajevi. Mora zaživjeti priča o malenom dječaku kojeg je vlastita majka ubila. Direktno ili indirektno, ali po nama ona je veći krivac od njenog saputnika”, dodaje članica grupe za CdM.

Pošto je crnogorskim zakonom propisano da očuh može najviše biti osuđen na 40, a majka osam godina zatvora, osnivači grupe i peticije to ne prihvataju.

“Vodimo se činjenicom da je majka neko ko svoj zivot polaže za svoje dijete, a ne da se boji za svoj život i u zamjenu potura život vlastite bebe”, ističu iz grupe građana.

Kako kažu, bilo je i ranije slučajeva zlostavljanja u Crnoj Gori, ali počinioci nijesu adekvatno kažnjavani.

“Slučaj malog Pavla je po svemu specifičan i ovakav monstruozan zločin se ne pamti u Crnoj Gori, pa ni u regionu. Ako ne naiđemo na odobravanje opet ćemo prikupljati potpise i ako treba izaći na ulice, jer sve ovo što tražimo je za bolju budućnost naše djece da bi se zaštitili od zlostavljanja. I da se Pavle Jovović nikad ne dogodi”, poručuju iz grupe građana čija stranica na Fejsbuku ima preko 15.000 članova.

Foto: Anadolija

Na osnovu do sada prikupljenih dokaza Više tužilaštvo u Podgorici je proširilo istragu protiv Jovović (34) i tereti je za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Javnost Crne Gore bila je šokirana kada je u Klinički centar Crne Gore početkom februara primljen petnaestomjesečni dječak sa teškoim povredama opasnim po život.

I pored napora ljekara dječak je preminuo, a tokom istrage je utvđeno da mu je smrtonosne povrede nanio očuh Šišić.

<<<Postoji li kazna za majku koja zanemaruje djecu>>>

Sumnja se da je Šišić duže vremena fizički zlostavljao maloljetno dijete, i da je majka dječaka tom prilikom zanemarila porodične obaveze, usljed čega je dijete zadobilo teške tjelesne povrede opasne po život od kojih je preminulo.

Par stotina građana okupilo se ranije na Trgu nezavisnosti u Podgorici zbog ovog nezapamćenog zločina, odakle je poslata jasna poruka da se nasilje ne smije tolerisati i da se na njega ne smije ćutati.

Aleksandra Saška Bošković

Send this to a friend