Društvo

Gutereš o klimatskim promjenama: Gubimo trku, priroda je ljuta

antonio-guteres.jpg

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da čovječanstvo gubi trku kada je riječ o klimatskim promjenama, te pozvao da se nešto hitno učini.

“Priroda je ljuta”, kazao je Gutereš u intervjuu za “Covering Climate Now”, globalnu saradnju više od 250 informativnih medija, koje predvode Columbia Journalism Review and the Nation”, u partnerstvu sa Gardijanom.

Gutereš je odbio da komentariše odbojnost predsjednika SAD Donalda Trampa i njegove administracije kada je riječ o Sporazumu o klimatskim promjenama, ali i istakao kako je anketa medijske kuće CBS NeWs objavljena 15. septembra pokazala je da 69 odsto Amerikanaca želi da sljedeći predsjednik krene u akciju, dok 53 procenta kaže da je takva akcija potrebna “upravo sada “.

Gutereš je rekao da bi “bilo mnogo bolje” da su SAD “snažno opredjeljene za klimatske akcije”, baš kao što bi bilo bolje kada bi azijske zemlje (posebno Kina i Japan) prestale izvoziti postrojenja za ugalj. Do tada, rekao je, “ono što želim je da cjelokupno društvo vrši pritisak na vlade kako bi shvatilo da treba brže da radi. Jer gubimo trku. ” Uoči Samita UN o klimatskim promjenama koji se održava 23. septembra, generalni sekretar je naveo „fantastično vodstvo“ mladih aktivista kao vodeći primjer kako društvo može izvršiti pritisak na vlade da ispoštuju Pariški sporazum iz 2015. da ograniče globalni porast temperature.

On je kazao kako se ne možemo igrati sa prirodom.

Foto; Shutterstock.com

Objasnio je i zašto to kaže.

“Bijesna suša u Africi, topljenje glečera, izbjeljivanje koralnih grebena, najtopliji jul u istoriji, kao i potencijalni budući porast nivoa mora od 10 do 20 metara, dokaz su da se ne možemo igrati sa prirodom. Ona uzvraća udarac”, jasan je bio Gutereš.

Njegova poruka svjetskim liderima je da ne donose govor, već da odnesu plan za rješavanje situacije.

Generalni sekretar UN-a pozvao je sve lidere da 23. septembra dođu u Njujork, na samit o klimatskim promjenama, sa konkretnim i realnim planovima da poboljšaju svoj nacionalni doprinos do 2020. godine, u skladu sa smanjenjem emisije GHG gasova za 45 odsto tokom naredne decenije, i da ukupna emisija se svede na 0 odsto do 2050. godine.

Samit će okupiti vlade, privatne sektore, civilna društva, lokalne vlasti i druge međunarodne organizacije da razviju ambiciozna rješenja u šest oblasti: globalni prelazak na obnovljive izvore energije, održive i otporne infrastrukture i gradove, upravljanje šumama i okeanima i održiva poljoprivreda, otpornost i prilagođavanje klimatskim uticajima, i usklađivanje javnih i privatnih finansija sa neto nultnom ekonomijom.

M.D. 

7

avatar
1000
4
3
0
 
6
Albanski AlpiGoranHarisJa i jos nekoel_guapo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

Prica o globalnom zagrevanju je totalna laz..

Goran
Gost
Goran

Krivci ste vi sa zapada sa svojim svakodnevnim menjanjem telefona, laptopova, automobila, potrošačko društvo i vaš glavni snabdevač Kina, dzabe vam što jedete travu skupljate izmet životinja po ulici i nemate više kese, gotovi ste a i mi zajedno sa vama…

Haris
Gost
Haris

Kaki lažovi što je ovo aaaaaaaahahahahahaha

Sejo
Gost
Sejo

Kakva laž. Klimatske promjene su izmisljotina vijeka.

el_guapo
Gost
el_guapo

Jes, kao i vakcine. E anđeli s tobom i sa komplet CG (i svjetskom populacijom) koja misli tako

Goran
Gost
Goran

Tako je zemlja je ravna, mesec je kao neki luster okačen gore pa shodno tome nisu amerikanci ni bili na njemu, svetom vladaju reptili a globalno zagrevanje je laž zato što se u stvari smrzavamo aane ne smeju da nam kažu…

Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

Ne brini, tvoja djeca će suditi tvojoj gluposti.

Send this to a friend