Društvo

Haos i na primorju: Vjetar obarao stabla i stubove u HN

Služba Komunalne policije u Herceg Novom od jutros je na terenu kako bi se sanirala posljedice vjetrovite noći.

Nevrijeme u HN pričinilo štetu (Foto: Portal Radija Jadran)

Jak istočni vjetar koji je u prosjeku od ponoći do jutros duvao brzinom između 90 i 120 kilometara na sat na čitavom potezu od Igala do Kamenara oborio je stabla i odlomio grane, javlja Radio Jadran.

Na nekim lokacijama porušeni su saobraćajni znakovi, a oštećeni su i stubovi od struje.

(Foto: Portal Radija Jadran)

Načelnica Komunalne policije Marija Andrić kaže za Radio Jadran da je najbitnije da su putevi prohodni i nema zastoja saobraćaja.

“Veća šteta nije pričinjena. Ono što je za ovakvo vrijeme uobičajeno su oborena stabla i granje, koje uklanjamo bukvalno od Igala do Kamenara, a na Toploj smo imali i manje oštećenje na jednom privremenom objektu“, dodaje ona.

(Foto: Portal Radija Jadran)

V.d. direktorica Komunalno stambenog Jasmina Konjević na terenu je cijelo jutro i kako kaže, osim odlomljenog zelenila, evidentirali su i oštećenje na nekoliko stubova javne rasvjete.

(Foto: Portal Radija Jadran)

„Angažovali smo i dvije dodatne ekipe osim standardnih. Vraćamo rasvjetu u prvobitno stanje, kako ne bi negdje došlo do strujnog udara. Najviše oštećenja imamo na potezu od Igala do Zelenike, a na rivijeri mnogo manje. Odrona nema, a drugih intervencija nijesmo imali. Za sada nas niko nije pozivao ni iz zaleđa, tako da vjerujem da gore nema problema“, kazala je Konjević.

Najjači udar vjetra bio je jutros u 6:30 sati, od čak 122 kilometara na sat.

Zabijeljelo na Rumiji

Rano, i naglo, prvi snijeg je ovog 7. oktobra dohvatio vrhove Rumije, a do prekjuče je u ovom primorskom gradu bilo kupača.

Snijeg na Rumiji (Foto: Bar info)

Od sredine dana, u južnim predjelima očekuje se prestanak padavina i djelimično razvedravanje, a krajem dana prestanak padavine očekuje se i na sjeveru zemlje. Duvaće vjetar umjeren do jak, na udare povremeno i olujne jačine, sjeverni i sjeveroistočni, krajem dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura kretaće se između dva i 19 stepeni.

Snijeg pokrio Orjen

Petnaest do dvadeset centimetara snijega iznenada je prethodne noći zabijelilo Orjen iznad 1300 metara nadmorske visine. Jeste da su prognoze pominjale mogućnost za snijeg, ali ovo je bila prava zimska sniježna oluja praćena veoma jakom burom.

Osim ljudi, snijeg je zatekao i prirodu: bukova šuma se nakon ljetnje suše taman ponovo zazelenila, pa su snijeg i vjetar savijali grane do pucanja, a dosta stabala je i iščupano iz korijenja.

Zbog toga je jutros bilo veoma teško doći terencem do Orjenskog sedla. Stado krupne stoke još uvijek je na Orjenskom sedlu, na ljetnjoj ispaši koja to očito više nije. Sa ovog mjesta vidi se da je snijeg pokrio i ostale planine kroz Crnu Goru, stvorivši pravi zimski ambijent početkom oktobra.

Send this to a friend