Društvo

Heroj na Trgu Slobode: Spomenik Ljubu Čupiću od petka krasiće Nikšić

Spomenik narodnom heroju na Trgu Slobode u Nikšiću Čedomiru Ljubu Čupiću biće postavljen u petak 13. jula u 12 sati.

Foto: Prč.me

Svečanost, na kojoj će govoriti i prvi čovjek nikšićke opštine Veselin Grbović, biće priličena za Dan Ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma i datum državnosti Crne Gore koja je na Berlinskom Kongresu 1878. priznata kao suverena država.

Istim povodom biće otvoren i renovirani, centralni gradski trg, koji je kao i čitavo staro gradsko jezgro projektovao Josip Slade Trogiranin. U rekonkstrukciju trga uloženo je milion i po eura.

Na skulpturi Čupiću je još od prošle godine radio naš poznati vajar Zlatko Glamočak u ateljeu u Parizu. Kao što se može vidjeti na fotografijama, Ljubo ponosno stoji sa prekrštenim rukama okovanim lancima,  kaputom, kačketom i širokim osmjehom, baš kao sa fotografije koja je obišla svijet.

Foto: Prč.me

Spomenik je idejno zamišljen kao “Heroj na Korzu”, na kome je, u Njegoševoj ulici, Čupić živio i odakle se priključio pokretu otpora protiv fašizma. Korzo ima posebnu simboliku za heroja, jer je tim šetalištem, u lancima, proveden posljednji put, pred strijeljanje, i s osmijehom se oprostio sa svojim gradom.

Čupić je učestvovao u organizaciji Trinaestojulskog ustanka, nakon kojeg je bio borac i politički komesar u samostalnoj četi Nikšićkog partizanskog odreda. Četnicima je pao u ruke poslije borbe u blizini Nikšića u aprilu 1942. godine.

Četnički sud ga je osudio na smrt i strijeljan je ispod Petrove glavice. Za narodnog heroja je proglašen 10. jula 1953. godine, a ispod Trebjese nalazi se Spomenik palim borcima gdje je uklesano njegovo ime.

S.B.

65 Komentara na "Heroj na Trgu Slobode: Spomenik Ljubu Čupiću od petka krasiće Nikšić"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend