Društvo

Hoteli trpe štetu zbog poplava: Stradali vešeraji, posteljine plivale u blatu

U velikom naletu padavina i vjetra nevolje su zadesile i pojedine hercegnovske hotelijere.

Foto: Radio Jadran

Teško je pogođen ACD u Meljinama, gdje je pričinjena velika materijalna šteta, a komisija za procjenu tek treba da dođe.

Kako je za Radio Jadran kazao direktor hotela Miro Đurković, voda je prodrla u tehničke prostorije, gdje se nalazi najskupocjenija i najsofisticiranija oprema, poput velikih bojlera, kotlova, elektronike i vešeraja.

“Samo je vrijednost vešeraja 80.000 eura, a bio je potpuno pod vodom u visini od dva metra. U garaži i tehničkim prostorijama bila je oko 1.90, što znači da su svi uređaji, mašine i tehnika poplavljeni. Poplavio je i konferencijski centar sa opremom. Tu je voda bila oko metar i po, što je, takođe, velika šteta”, navodi on.

Đurković je kazao da su u hotelu već angažvene sve ekipe koje su montirale opremu, jer je sve uništeno u poplavi i moraće da se mijenja.

Foto: Radio Jadran

“Odvezena su samo danas tri kamiona, odnosno oko 15 tona posteljine, robe, tepiha uskladištenih u magacinskim prostorima i vešeraju, jer je sve bilo prekriveno blatom”, dodao je on.

U saniranju štete angažovano je 15 radnika.

“U hotelu bilo oko 600 kubika vode. Voda koja se stvorila na sporednoj ulici gdje su kontejneri napravila je bazen dubine skoro dva metra. Ta voda nije imala gdje da otiče, jer ovdje je samo jedan mali šaht, za odvod sve te vode, a drugi je zapušen. Ukazivali smo predsjedniku Opštine i svima da će biti problema, jer i kad je mala kiša stvori se pola metra vode, pa ni auta tuda ne mogu da prođu”, objašnjava on.

Čak i taj otvoreni šaht tokom poplave zatvorio je nanos otpada. U hotelu je isključena struja na dva dana, a otkazane su posjete nekih grupa.

Foto: Radio Jadran

I Hotel Lighthouse u Igalu zbog konfiguracije terena gotovo svake godine ima problem sa poplavama, pa je menadžment praktično uigran kada dođe do takvih situacija.

Kako je kazao menadžer Željko Vlaović osoblje je reagovalo i spasena je oprema, ali stradali su vešeraj, kuhinja i magacinski prostor, cjelokupni restoran i prostorije Fakulteta za pomorstvo.

Hoteli u Bijeloj i Igalu prošli bez posljedica 

Bez posljedica prošli su hoteli kompanije Carine, Park i Delfin, kao i hotel Play.

Kako je kazao drektor Carina Čedo Popović iako je pala ogromna količina vode, jedan od razloga za štetu je i ljudski faktor, odnosno nemar i neažurnost.

U hotelu Park smješteno je nekoliko porodica koje su u poplavama ostale bez krova nad glavom.

Prema riječima direktora Sportskog centra Igalo, u čijem okviru posluje i hotel Play, Radovana Ralevića na hotelu su prije zimske sezone urađene pripreme za ovakve situacije.

Iako je u njemu bio planiran prihvat porodica kojima su domovi stradali tokom nevremena, niko nije zatražio smještaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trol
Gost
Trol

A cus posteljina se isprljala pa ce je bacit… a to se gospodo PERE… no cete se vi naplastiti od nekog osiguranja pa ve briga. A peru se i posteljine i peskiri i tepisi i od poplava i od blata…

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Jesu gospoda osigurala objekte kao svaki normali privrednik.sto sad,da vam mi nadoknadimo stetu.

Tito
Gost
Tito

I vrijeme je da promijenite posteljinu.

Send this to a friend