Društvo

Hrapović: Angažovanost ljekara približna evropskom standardu

Ministar zdravlja Kenan Hrapović

U crnogorskom zdravstvenom sistemu angažovano je skoro 2,28 hiljada ljekara, što je u odnosu na broj stanovnika približno evropskom standardu, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), koju je organizovala Ljekarska komora Crne Gore

“Pacijent u centru sistema i briga o njegovom zdravlju zadatak su na kojem  istrajavamo, dok je briga o edukaciji kadra i usavršavanju vještina naših medicinskih profesionalaca cilj od kojeg ne odustajemo. Danas se možemo pohvaliti činjenicom da je u cjelokupnom zdravstvenom sistemu Crne Gore, aktivno angažovano 2.278 ljekara, što u odnosu na broj stanovnika čini odnos od 3,3 ljekara na 1.000 stanovnika, a što je veoma blizu evropskog standarda od 3,4 ljekara na 1.000 stanovnika”, kazao je Hrapović.

U proteklom trogodišnjem periodu u kadrovske kapacitete se ulagalo mnogo.

“Sa zvanjem specijaliste u zdravstveni sistem su se vratila 234 ljekara, a na specijalizaciju je upućeno 430 ljekara. Odobrena je i 41 uža specijalizacija. Programom kontinuirane medicinske edukacije u koju Vlada ulaže oko 500.000 EUR godišnje, za samo dvije godine obuhvaćeno je 3730 medicinskih radnika kroz 1452 obuke. Armija ovih mladih i stručnih ljudi budućnost je našeg zdravstva”, naveo je Hrapović.

Ulagalo se i u poboljšanje stambenih uslova medicinskih radnika.

“Njih 160 se uselilo u nove stanove. Po Sporazumu o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu zaključenom sa sindikatima, Vlada Crne Gore je za tu namjenu opredjelila 1,4 mil eura”, istakao je ministar.

Dodaje da je budžet Fonda za zdravstveno osiguranje porastao sa 210,16 miliona eura u 2015. godini na 237,29 miliona u 2019. godini, što je posljedica razvoja svijesti da ulaganje u zdravlje građana nije trošak već investicija u zdraviju i produktivniju budućnost.

“Od 11 miliona i 800 hiljada eura koliko je država opredijelila za nabavku opreme, u proteklom periodu realizovana je nabavka od skoro 93 odsto i ove godine država nastavlja da pruža podršku daljem tehnološkom razvoju zdravstvenih ustanova opredijelivši dodatnih pet miliona eura za nabavku opreme”, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu nabavljeni su neki od najznačajnijih uređaja, od kojih izdvaja nabavku linearnog akceleratora najnovije generacije, magnetne rezonance, angiografa i angio-sale čime je omogućeno kompletiranje dijagnostičkih procedura u svim domenima.

“Osavremenjavanje opreme pratila je i modernizacija zdravstvenih objekata kao neizostavna karika u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite”, istakao je Hrapović.

Kroz projekat energetske efikasnosti u protekle 2dvije i po godine Ministarstvo je adaptiralo šest zdravstvenih objekata, za šta je uloženo pet miliona eura.

“U narednom četvorogodišnjem periodu ćemo obuhvatiti još 18 zdravstvenih objekata i dodatno uložiti 6 miliona eura. Realizacija druge faze već se uspješno sprovodi”, poručio je Hrapović.

Posebno su, ističe, ponosni na izradu, usvajanje i implemnetaciju nove Liste ljekova na kojoj se nalazi 1.156 ljekova koji se izdaju na recept, odnosno na teret Fonda za zadravstveno osiguranje, a koja je koncipirana na savremenim terapijama.

“Povećanjem učešća države u dijelu troškova po osnovu potrošnje ljekova, uticali smo na smanjenje izdataka iz džepa naših građana”, kazao je Hrapović.

Kako je dodao, relevantna istraživanja javnog mjenja pokazala su porast povjerenja građana Crne Gore u institucije zdravstvenog sistema a rad zdravstvenog resora zauzeo je treće mjesto po ostvarenim rezultatima.

“I međunarodna javnost konstantno prati dešavanja u našem sistemu i ističe napredak u kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, čemu svjedoči i napredak Crne Gore na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog za 11 mjesta, pa smo se za samo dvije godine sa neslavne 35. pomjerili na 23.poziciju po indikatorima uspješnosti. Pozitivne ocjene  daju nam vjetar u leđa da istrajemo u daljim reformama i uzvratimo na ukazanom povjerenju, ali i obavezuju da s pažnjom posmatramo i adekvatno odgovaramo na izazove sa kojima se danas suočavaju svi  zdravstveni sistemi”, kazao je Hrapović.

S.Đ.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
mustafagostMaxoBoli meVera
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mustafa
Gost
mustafa

Prije tacno godinu dana ovaj isti covjek je izjavio da u CG ima 1659 ljekara a sad imamo novih 619 .
Cudotvorac nema sto za godinu dana stvoriti 619 novih ljekara to moze samo ovdje i nidje na svijet.
Ocekujem do sledece godine bude preko 4000 sto da ne.

Maxo
Gost
Maxo

Ministre, angazivanje ljekara je proporcionlno njihovoj zaradi sto je i normalno. Mnogo su vise angazovani i posveceni u privatnoj praksi kada im se plati, znam iz iskustva. O Vasem komentaru i evropskom nivou nemam rijeci, posto je ocigledno da nijeste imali prilike nidje mrdnuti van CG, izuzev mozda Turske.

gost
Gost
gost

Nije valjda da su samo njima male plate.Ali snslazljivi su oni…Zamisli kad bi svi proporcijalno plati radili

Boli me
Gost
Boli me

Svaka cast! Nasem narodu ‘civilizovanom’ i ‘modernom’ ne valja nista. Istina je da ima svakakvih ali ne mozete pljuvat toliko. Ima tu mnogo kvalitetnog osoblja, ali ono sto je dobro nama ne valja. A i mi pacijenti ocekujemo nemoguce. Nama nikad nista nece biti dobro dok god smo ovakvi… Glumimo civilizaciju i neku gospodu a do juce cuvali goveda u… Više »

Vera
Gost
Vera

Sa zvanjem specijaliste vratilo se 234.Sa kakvim znanjem se vratilo???

Hazbo
Gost
Hazbo

E sprdnje ove…

Banja
Gost
Banja

Dje ovaj živi.

Send this to a friend